Reklama
Reklama

Sos z pomidorów i papryki prosto z Gruzji. Robię zapasy na całą zimę

Sezon na robienie przetworów trwa w najlepsze. Może warto wypróbować przepisów z dalekich zakątków świata i przyrządzić sos, którym zajadają się Gruzini? Mowa o adżice będącej połączeniem pomidorów, papryki, jabłka, marchewki i aromatycznych przypraw. Smakuje mi tak bardzo, że każdego roku robię zapasy na całą zimę.

Będąc na wakacjach w Gruzji, spróbowałam obłędnego sosu, czyli adżiki. Od tamtej pory nie może zabraknąć go w mojej spiżarni. Sprawdź popularny przepis na gruzińskie przetwory. 

Adżika - gruziński sos

Adżika jest narodowym przysmakiem abchaskim. Robi go każda gospodyni mieszkająca w Gruzji, Kaukazie czy Armenii, choć stał się również popularny w Turcji i Rosji. 

Na ten gruziński sos istnieje wiele przepisów, ale nigdy nie może zabraknąć w nim papryki, pomidorów i konkretnych przypraw. W zależności od doboru składników ma czerwoną, zieloną lub brązową barwę.

Przepis na adżikę

Składniki:

  • 3 kg pomidorów;
  • 1 kg czerwonej papryki;
  • 2 cebule;
  • 2 papryczki chili;
  • 2 główki czosnku;
  • 3 marchewki;
  • 1/2 kg jabłek winnych;
  • 1/2 szklanki octu;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/4 szklanki oliwy;
  • 4 łyżeczki soli;
  • przyprawy: po 1 łyżeczce kolendry i nasion kopru oraz po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i zmielonego pieprzu.

Przygotowanie:

Na początek przygotuj warzywa i owoce do sosu gruzińskiego: obierz pomidory ze skórki, usuń z nich szypułki i komory nasienne, a potem pokrój je w drobną kostkę. To samo zrób z czerwonymi paprykami, papryczkami chili i jabłkami, uprzednio pozbywając się z nich nasion. Cebulę i czosnek posiekaj, a marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

Tak przygotowane warzywa i owoce wrzuć do garnka i zacznij gotować je pod przykryciem. Gdy już zaczną wrzeć, to dodaj oliwę, sól, a także pozostałe przyprawy. Po godzinie gotowania wlej ocet i wsyp cukier. Całość gotuj jeszcze parę minut. 

Po tym czasie rozgnieć miękkie warzywa i owoce praską do ziemniaków. Możesz też zmiksować je, ale nie na gładko. Na koniec przelej adżikę do słoików, zakręć te naczynia, postaw dnem do góry i pozostaw do całkowitego ostudzenia

Z czym się je adżikę?

Sos adżika może stanowić wspaniały dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, a także do ziemniaków, szaszłyków i makaronów. Wiele razy marynowałam w nim kurczaka albo wieprzowinę oraz warzywa na grilla. 

W Gruzji jadłam ten aromatyczny sos z samym pieczywem. Polecam uzupełnić nim dania kaukaskie tj. charczo, kurczak czkmeruli, lobio, chaczapuri, apyrpylczapa czy bakłażany po abchasku. 

Źródło: youtube.com/@Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV, skazka.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | pomidory | papryka