Sos z pomidorów i papryki prosto z Gruzji. Robię zapasy na całą zimę
Sezon na robienie przetworów trwa w najlepsze. Może warto wypróbować przepisów z dalekich zakątków świata i przyrządzić sos, którym zajadają się Gruzini? Mowa o adżice będącej połączeniem pomidorów, papryki, jabłka, marchewki i aromatycznych przypraw. Smakuje mi tak bardzo, że każdego roku robię zapasy na całą zimę.
Będąc na wakacjach w Gruzji, spróbowałam obłędnego sosu, czyli adżiki. Od tamtej pory nie może zabraknąć go w mojej spiżarni. Sprawdź popularny przepis na gruzińskie przetwory.
Adżika jest narodowym przysmakiem abchaskim. Robi go każda gospodyni mieszkająca w Gruzji, Kaukazie czy Armenii, choć stał się również popularny w Turcji i Rosji.
Na ten gruziński sos istnieje wiele przepisów, ale nigdy nie może zabraknąć w nim papryki, pomidorów i konkretnych przypraw. W zależności od doboru składników ma czerwoną, zieloną lub brązową barwę.
Składniki:
- 3 kg pomidorów;
- 1 kg czerwonej papryki;
- 2 cebule;
- 2 papryczki chili;
- 2 główki czosnku;
- 3 marchewki;
- 1/2 kg jabłek winnych;
- 1/2 szklanki octu;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1/4 szklanki oliwy;
- 4 łyżeczki soli;
- przyprawy: po 1 łyżeczce kolendry i nasion kopru oraz po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i zmielonego pieprzu.
Przygotowanie:
Na początek przygotuj warzywa i owoce do sosu gruzińskiego: obierz pomidory ze skórki, usuń z nich szypułki i komory nasienne, a potem pokrój je w drobną kostkę. To samo zrób z czerwonymi paprykami, papryczkami chili i jabłkami, uprzednio pozbywając się z nich nasion. Cebulę i czosnek posiekaj, a marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowane warzywa i owoce wrzuć do garnka i zacznij gotować je pod przykryciem. Gdy już zaczną wrzeć, to dodaj oliwę, sól, a także pozostałe przyprawy. Po godzinie gotowania wlej ocet i wsyp cukier. Całość gotuj jeszcze parę minut.
Po tym czasie rozgnieć miękkie warzywa i owoce praską do ziemniaków. Możesz też zmiksować je, ale nie na gładko. Na koniec przelej adżikę do słoików, zakręć te naczynia, postaw dnem do góry i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Sos adżika może stanowić wspaniały dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, a także do ziemniaków, szaszłyków i makaronów. Wiele razy marynowałam w nim kurczaka albo wieprzowinę oraz warzywa na grilla.
W Gruzji jadłam ten aromatyczny sos z samym pieczywem. Polecam uzupełnić nim dania kaukaskie tj. charczo, kurczak czkmeruli, lobio, chaczapuri, apyrpylczapa czy bakłażany po abchasku.
Źródło: youtube.com/@Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV, skazka.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut