Pyszna przystawka na imprezę. Sałatka w muszlach makaronowych
Sałatka w muszlach makaronowych to doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Na pewnie zniknie w mgnieniu oka, gdy pojawi się na stole. Wygląda efektownie, smakuje pysznie, a w dodatku można się nią najeść. Idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Planujesz zorganizować rodzinne przyjęcie, a może czeka cię domówka w gronie znajomych? Przyda się przepis na proste danie, które zaskoczy twoich gości. W takich sytuacjach najlepiej postawić na potrawy, które smakują praktycznie każdemu. Możesz przygotować inspirowaną kuchnią włoską sałatkę w muszlach makaronowych. Jej przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, zawiera jedynie łatwo dostępne składniki, a jednocześnie gwarantuje efekt wow.
Sprawdź także: W PRL-u był przysmakiem, jadano zamiast jajecznicy. Dziś nawet nie chcemy spojrzeć
Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki:
- 250 g makaronu conchiglioni (muszli),
- 250 g piersi z kurczaka,
- 2-3 pomidory,
- 1/3 szklanki oliwek zielonych,
- 1 cebula,
- 4-5 łyżek tartego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżych listków bazylii,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 2 łyżki oliwy do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Ugotuj muszle makaronowe al dente (zgodnie z opisem na opakowaniu). Odcedź.
Obierz i pokrój w kostkę cebulę, dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oliwie, a następnie dodaj pokrojonego w bardzo drobną kostkę kurczaka. Chwilę podsmażaj, dodaj słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Kiedy mięso będzie miało złoty kolor, wyłącz grzanie i odstaw do wystudzenia.
Sparz pomidory i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne (możesz ich użyć np. do przygotowania zupy pomidorowej). Miąższ pokrój w kostkę. Połącz w misce kurczaka, pomidory, pokrojone drobno oliwki i tarty parmezan.
Napełnij muszle makaronowe sałatką, ułóż na półmisku i wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz posiekanymi listkami bazylii. Podawaj na ciepło lub zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczysta i lekka sałatka wiosenna. Przy każdym gryzie przyjemnie chrupie
Zamiast do ciasta, dodaje do mielonych. Są mega soczyste i smakowite
Ten deser kojarzy się z dobrą zabawą. Hit Sanatorium serwuję zawsze na imprezach