Reklama
Reklama

Pyszna przystawka na imprezę. Sałatka w muszlach makaronowych

Sałatka w muszlach makaronowych to doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Na pewnie zniknie w mgnieniu oka, gdy pojawi się na stole. Wygląda efektownie, smakuje pysznie, a w dodatku można się nią najeść. Idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Planujesz zorganizować rodzinne przyjęcie, a może czeka cię domówka w gronie znajomych? Przyda się przepis na proste danie, które zaskoczy twoich gości. W takich sytuacjach najlepiej postawić na potrawy, które smakują praktycznie każdemu. Możesz przygotować inspirowaną kuchnią włoską sałatkę w muszlach makaronowych. Jej przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, zawiera jedynie łatwo dostępne składniki, a jednocześnie gwarantuje efekt wow. 

Sprawdź także: W PRL-u był przysmakiem, jadano zamiast jajecznicy. Dziś nawet nie chcemy spojrzeć

Reklama

Przepis na sałatkę w muszlach makaronowych

Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki: 

  • 250 g makaronu conchiglioni (muszli), 
  • 250 g piersi z kurczaka,
  • 2-3 pomidory, 
  • 1/3 szklanki oliwek zielonych, 
  • 1 cebula, 
  • 4-5 łyżek tartego parmezanu, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • garść świeżych listków bazylii, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, 
  • 2 łyżki oliwy do smażenia, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Jak zrobić sałatkę w muszlach makaronowych? 

Ugotuj muszle makaronowe al dente (zgodnie z opisem na opakowaniu). Odcedź. 

Obierz i pokrój w kostkę cebulę, dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oliwie, a następnie dodaj pokrojonego w bardzo drobną kostkę kurczaka. Chwilę podsmażaj, dodaj słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Kiedy mięso będzie miało złoty kolor, wyłącz grzanie i odstaw do wystudzenia. 

Sparz pomidory i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne (możesz ich użyć np. do przygotowania zupy pomidorowej). Miąższ pokrój w kostkę. Połącz w misce kurczaka, pomidory, pokrojone drobno oliwki i tarty parmezan. 

Napełnij muszle makaronowe sałatką, ułóż na półmisku i wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz posiekanymi listkami bazylii. Podawaj na ciepło lub zimno. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Soczysta i lekka sałatka wiosenna. Przy każdym gryzie przyjemnie chrupie

Zamiast do ciasta, dodaje do mielonych. Są mega soczyste i smakowite

Ten deser kojarzy się z dobrą zabawą. Hit Sanatorium serwuję zawsze na imprezach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | kuchnia włoska