Pyszne, sycące i pełne białka. Kotlety z kurczaka i serka wiejskiego
Dietetycy powtarzają, jak ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości białka. Tyczy się to nie tylko osób chodzących na siłownię. Danie bogate w proteiny doskonale sycą, wspierają pracę i regenerację mięśni, a także pomagają dbać o kondycję skóry, włosów i paznokci. Jeśli brakuje ci pomysłu, co zrobić na obiad, wypróbuj prosty przepis na kotlety z kurczaka i serka wiejskiego.
Kotlety z kurczaka i serka wiejskiego są niezwykle wilgotne i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Są doskonałym źródłem białka z mięsa i serka, które możesz dodatkowo zwiększyć, używając wysokobiałkowego nabiału. Całość zwieńcza delikatny i ziołowy aromat koperku. Danie jest idealne na lekki i zbilansowany obiad dla całej rodziny, a jego wyjątkowy smak zapadnie w pamięć na długo. Gotowe kotlety świetnie smakować będą z ziemniaczanym purée lub domowymi frytkami z piekarnika. Doskonale będzie pasować tu także klasyczna mizeria, lub surówka z białej kapusty.
Sprawdź także: Weź mięso z kurczaka i cukinię. Zrobisz lekkie i sycące kotleciki
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego z piersi kurczaka,
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki świeżego koperku,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia,
- koperek do posypania.
Gotowe kotlety możesz podać w wersji obiadowej z ziemniakami i sałatką, lub przyrządzić je w wersji na kolację. Wówczas przygotuj do nich prosty sos ziołowo-jogurtowy z jogurtu greckiego, posiekanego koperku i szczypiorku, soli i pieprzu.
Serek wiejski dobrze odciśnij ze śmietanki, najlepiej za pomocą gazy.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Zdejmij i ostudź.
Do dużej miski przełóż kurczaka i serek wiejski. Dodaj jajka, mąkę, drobno posiekany koperek, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrób całość na jednolitą masę, doprawiając solą i pieprzem.
Masę wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut, by się schłodziła i stwardniała.
Na patelni rozgrzej oliwę. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię niewielkie kotleciki i lekko je spłaszcz. Smaż je przez 4-5 minut z każdej strony, aż skórka będzie ładnie złocistobrązowa.
Usmażone kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Kotlety z kurczaka i serka wiejskiego podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu, posypane siekanym koperkiem. Sprawdzi się też lekka surówka.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W PRL-u były obowiązkowe, na każdej prywatce. Samku tych ciastek nie da się zapomnieć
Przepis na Koalę pokazała mi mama, często robię na imprezy. Każdy kęs rozpływa się w ustach