Reklama
Reklama

Pyszne, sycące i pełne białka. Kotlety z kurczaka i serka wiejskiego

Dietetycy powtarzają, jak ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości białka. Tyczy się to nie tylko osób chodzących na siłownię. Danie bogate w proteiny doskonale sycą, wspierają pracę i regenerację mięśni, a także pomagają dbać o kondycję skóry, włosów i paznokci. Jeśli brakuje ci pomysłu, co zrobić na obiad, wypróbuj prosty przepis na kotlety z kurczaka i serka wiejskiego.

Kotlety z kurczaka i serka wiejskiego są niezwykle wilgotne i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Są doskonałym źródłem białka z mięsa i serka, które możesz dodatkowo zwiększyć, używając wysokobiałkowego nabiału. Całość zwieńcza delikatny i ziołowy aromat koperku. Danie jest idealne na lekki i zbilansowany obiad dla całej rodziny, a jego wyjątkowy smak zapadnie w pamięć na długo. Gotowe kotlety świetnie smakować będą z ziemniaczanym purée lub domowymi frytkami z piekarnika. Doskonale będzie pasować tu także klasyczna mizeria, lub surówka z białej kapusty. 

Reklama

Sprawdź także: Weź mięso z kurczaka i cukinię. Zrobisz lekkie i sycące kotleciki

Przepis na kotlety z kurczaka i serka wiejskiego

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego z piersi kurczaka, 
  • 200 g serka wiejskiego,  
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki świeżego koperku,
  • 1 mała cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do smażenia,
  • koperek do posypania.

Gotowe kotlety możesz podać w wersji obiadowej z ziemniakami i sałatką, lub przyrządzić je w wersji na kolację. Wówczas przygotuj do nich prosty sos ziołowo-jogurtowy z jogurtu greckiego, posiekanego koperku i szczypiorku, soli i pieprzu. 

Jak zrobić kotlety z kurczaka i serka wiejskiego?

Serek wiejski dobrze odciśnij ze śmietanki, najlepiej za pomocą gazy. 

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Zdejmij i ostudź. 

Do dużej miski przełóż kurczaka i serek wiejski. Dodaj jajka, mąkę, drobno posiekany koperek, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrób całość na jednolitą masę, doprawiając solą i pieprzem. 

Masę wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut, by się schłodziła i stwardniała. 

Na patelni rozgrzej oliwę. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię niewielkie kotleciki i lekko je spłaszcz. Smaż je przez 4-5 minut z każdej strony, aż skórka będzie ładnie złocistobrązowa. 

Usmażone kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 

Kotlety z kurczaka i serka wiejskiego podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu, posypane siekanym koperkiem. Sprawdzi się też lekka surówka. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

W PRL-u były obowiązkowe, na każdej prywatce. Samku tych ciastek nie da się zapomnieć

Wrzucaj po kilka do herbaty, jeśli masz cukrzycę. Chronią oczy, działają przeciwzapalnie i wspomagają odchudzanie

Przepis na Koalę pokazała mi mama, często robię na imprezy. Każdy kęs rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kotlety