Reklama
Reklama

Robi porządek w jelitach, ale też syci na długi czas. Przepis na zupę oczyszczającą

Jednym ze sposobów zrzucenia zbędnych kilogramów, jest zwiększenie ilości warzyw w diecie. Dostarczają one błonnika pokarmowego, który zwiększa sytość posiłku, świetnie wpłynie na oczyszczanie jelit, a także podkręca metabolizm. W poniższym artykule zdradzimy ci przepis na zupę oczyszczającą, idealną na rozgrzewający, sycący obiad lub kolację.

Osoby przechodzące na dietę odchudzającą, często obawiają się, że będą chodzić głodne. Jeżeli po posiłku lubisz czuć się porządnie najedzony, warto wybierać dania, które będą objętościowe, a jednocześnie nie dostarczą ci zbyt dużej liczby kalorii, tak by pozostać w deficycie energetycznym. Do takich posiłków należą właśnie zupy, możesz przemycić w nich mnóstwo warzyw, a wraz z nimi witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Dodatkowo świetnie cię nawodnią, rozgrzeją i zadziałają jak "miotełka" na twoje jelita. Sprawdź, w których warzywach kryje się dużo błonnika, a także jak zrobić zupę oczyszczającą

Sprawdź także: Nadziewane tortille jak z meksykańskiej restauracji. Zrobisz je na patelni

Warzywa z błonnikiem - działają jak odkurzacz

Błonnik jest niezwykle ważny dla zdrowia układu pokarmowego, zapewnia prawidłowe trawienie, wspiera perystaltykę jelit, przez co zapobiega zaparciom i gazom. Co więcej, pomaga chronić je przed powstawianiem stanów zapalnych, a także zmniejsza ryzyko zachorowanie na raka jelita grubego. Błonnik to także sprzymierzeniec osób na diecie redukcyjnej, który zwiększa uczucie sytości, przez co unikniesz podjadania pomiędzy posiłkami, a także przyspiesza przemianę materii, co przekłada się na szybszą utratę zbędnych kilogramów. Składnik ten pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi

W jakich warzywach jest najwięcej błonnika? Zacznijmy od roślin strączkowych, które jednocześnie są źródłem roślinnego białka. Różne odmiany fasoli, ciecierzyca, groch, bób, czy soczewica świetnie wpłyną na pracę twoich jelit, oraz sprawią, że po posiłku długo nie pomyślisz o przekąsce. Kolejnym warzywem, które jest skarbnicą błonnika, są brokuły, dodatkowo zawierają substancje o działaniu przeciwutleniającym, które chronią organizm przed nowotworami oraz działają przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Dużo błonnika mają także: ziemniaki, marchew, kalafior, kapusta i buraki, a także orzechy i pestki. 

Zupa oczyszczająca - przepis

Przygotowanie zupy oczyszczającej jest niezwykle proste. Dodatkowo składniki możesz dostosować do tego, co aktualnie masz w lodówce. Warto zadbać jedynie o to, aby znalazły się tu rośliny strączkowe, które dostarczą ci roślinnego białka, oraz zdrowe tłuszcze, np. oliwa z oliwek oraz orzechy lub pestki, którymi warto posypać zupę. Zupę podać możesz także z grzankami z chleba pełnoziarnistego, który dodatkowo podbije ilość błonnika w potrawie. Poniżej znajdziesz przepis na cztery porcje dania. 

Składniki:

  • litr bulionu, 
  • 400 g ciecierzycy, soczewicy lub fasoli z puszki, 
  • brokuł,
  • 1/3 główki kapusty, 
  • 3 ziemniaki, 
  • marchew,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 liście laurowe, 
  • kilka kulek ziela angielskiego, 
  • pieprz i sól do smaku, 
  • natka pietruszki. 

Dodatkowo:

  • kilka kromek pełnoziarnistego chleba, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 4 łyżki pestek dyni. 

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyj, ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w talarki, kapustę posiekaj, brokuła podziel na różyczki. Ciecierzycę odcedź z zalewy i wypłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmaż na niej pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kapustę, marchew i ziemniaki, chwilę podsmaż, a następnie wlej bulion. Dorzuć wszystkie przyprawy. Podduś całość przez kilka minut, na koniec dodaj brokuły. Po pięciu minutach wrzuć ciecierzycę. Gotuj całość jeszcze chwilę, aż wszystkie warzywa zmiękną, dorzuć także posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Zupę podawaj z podprażonymi na suchej patelni grzankami oraz pestkami dyni.

Źródło: Smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | dietetyczne gotowanie | dania wegetariańskie