Reklama
Reklama

Robi się szybko, smakuje wybornie. Obiad na Nowy Rok

Piersi z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, które praktycznie wszystkim smakuje. Idealnie sprawdza się na co dzień, możesz także zaserwować je na obiad na Nowy Rok. Wystarczy, że nadziejesz je boczkiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, a następnie zapieczesz w piekarniku. Wychodzą wyrazie, miękkie i soczyste.

Obiad na Nowy Rok z tego przepisu to połączenie wykwintności i prostoty - idealny na leniwe świętowanie pierwszego dnia roku. Soczyste roladki z kurczaka w aromatycznym boczku nadziewane kremową mozzarellą i suszonymi pomidorami z pewnością przyciągną wszystkich do stołu. Podane z ziemniaczanym purée i ulubioną sałatą tworzą kompletne, eleganckie danie, które wymaga minimum wysiłku, gwarantując maksimum zachwytu. Rozpocznij rok w wielkim stylu - bez zbędnego przesiadywania w kuchni.  

Sprawdź także: Po świątecznej uczcie masz ochotę na coś lekkiego? Na obiad zrób dietetyczny gulasz warzywny

Przepis na obiad na Nowy Rok

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 500-600 g piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi),
  • 16 plasterków boczku wędzonego, 
  • 1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy, 
  • 100 g białej mozzarelli, 
  • 200 ml bulionu lub wody, 
  • 2-3 łyżki płynnego miodu, 
  • 1 łyżka oliwy lub oleju, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • szczypta (na ostrzu noża) wędzonej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki płatków ostrej papryki suszonej, 
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku, 
  • ½ łyżeczki suszonej cebulki, 
  • 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich, 
  • sól i czarny pieprz.

Gotowe piersi z kurczaka możez podać na kilka sposobów. Świetnie będą smakowac z ziemniaczanym purée, możesz także podać je z frytkami, lub opiekanymi ziemniaczkami. Warto pokusić się o zrobienie szybkiej sałatki we włoskim stylu, np. z rukoli, pomidorów, oliwek, mozzarelli, oraz dressingu na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i posiekanej świeżej bazylii. 

Jak zrobić obiad na Nowy Rok? 

W małym naczyniu wymieszaj miód z oliwą i przyprawami. Mięso z kurczaka podziel na 2 oddzielne filety, oczyść z błonek, umyj, osusz i przetnij poziomo, aby powstały dwa sznycle. Lekko rozbij mięso i natrzyj je mocno z dwóch stron połową mieszanki przyprawowej. Piersi przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.  

W tym czasie odsącz pomidory z zalewy i drobno je posiekaj. Mozzarellę pokrój w plasterki, a potem w słupki. Na każdym kotlecie ułóż porcję posiekanych pomidorów i sera. Aby dodać więcej smaku, włóż do środka także kilka listków świeżej bazylii lub odrobinę pesto. Ciasno zawiń mięso w roladkę i owiń plasterkami boczku. Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym końcówkami boczku do dołu, natrzyj pozostałą mieszanką przypraw i zalej bulionem. Przykryj naczynie pokrywą. 

Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 25-30 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywę i ustaw piekarnik na górne pieczenie lub włącz funkcję grill, dzięki temu boczek ładnie się zrumieni.  

Aby obiad na Nowy Rok był gotowy, dołóż do roladek ziemniaczane puree i porcję sałaty z sosem śmietanowym lub warzyw na parze. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na Górnym Śląsku dodają do mielonych. To dlatego są takie miękkie i soczyste

Obiad na Trzech Króli. Mięso będzie soczyste nawet na drugi dzień

Orzechowe ciasto i czekoladowy krem. Ciasto Kochaś na słodki początek roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne