Robi się szybko, smakuje wybornie. Obiad na Nowy Rok
Piersi z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, które praktycznie wszystkim smakuje. Idealnie sprawdza się na co dzień, możesz także zaserwować je na obiad na Nowy Rok. Wystarczy, że nadziejesz je boczkiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, a następnie zapieczesz w piekarniku. Wychodzą wyrazie, miękkie i soczyste.
Obiad na Nowy Rok z tego przepisu to połączenie wykwintności i prostoty - idealny na leniwe świętowanie pierwszego dnia roku. Soczyste roladki z kurczaka w aromatycznym boczku nadziewane kremową mozzarellą i suszonymi pomidorami z pewnością przyciągną wszystkich do stołu. Podane z ziemniaczanym purée i ulubioną sałatą tworzą kompletne, eleganckie danie, które wymaga minimum wysiłku, gwarantując maksimum zachwytu. Rozpocznij rok w wielkim stylu - bez zbędnego przesiadywania w kuchni.
Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować:
- 500-600 g piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi),
- 16 plasterków boczku wędzonego,
- 1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy,
- 100 g białej mozzarelli,
- 200 ml bulionu lub wody,
- 2-3 łyżki płynnego miodu,
- 1 łyżka oliwy lub oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta (na ostrzu noża) wędzonej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki płatków ostrej papryki suszonej,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- ½ łyżeczki suszonej cebulki,
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich,
- sól i czarny pieprz.
Gotowe piersi z kurczaka możez podać na kilka sposobów. Świetnie będą smakowac z ziemniaczanym purée, możesz także podać je z frytkami, lub opiekanymi ziemniaczkami. Warto pokusić się o zrobienie szybkiej sałatki we włoskim stylu, np. z rukoli, pomidorów, oliwek, mozzarelli, oraz dressingu na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i posiekanej świeżej bazylii.
W małym naczyniu wymieszaj miód z oliwą i przyprawami. Mięso z kurczaka podziel na 2 oddzielne filety, oczyść z błonek, umyj, osusz i przetnij poziomo, aby powstały dwa sznycle. Lekko rozbij mięso i natrzyj je mocno z dwóch stron połową mieszanki przyprawowej. Piersi przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie odsącz pomidory z zalewy i drobno je posiekaj. Mozzarellę pokrój w plasterki, a potem w słupki. Na każdym kotlecie ułóż porcję posiekanych pomidorów i sera. Aby dodać więcej smaku, włóż do środka także kilka listków świeżej bazylii lub odrobinę pesto. Ciasno zawiń mięso w roladkę i owiń plasterkami boczku. Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym końcówkami boczku do dołu, natrzyj pozostałą mieszanką przypraw i zalej bulionem. Przykryj naczynie pokrywą.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 25-30 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywę i ustaw piekarnik na górne pieczenie lub włącz funkcję grill, dzięki temu boczek ładnie się zrumieni.
Aby obiad na Nowy Rok był gotowy, dołóż do roladek ziemniaczane puree i porcję sałaty z sosem śmietanowym lub warzyw na parze.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na Górnym Śląsku dodają do mielonych. To dlatego są takie miękkie i soczyste
Obiad na Trzech Króli. Mięso będzie soczyste nawet na drugi dzień
Orzechowe ciasto i czekoladowy krem. Ciasto Kochaś na słodki początek roku