Reklama
Reklama

Roladki drobiowe w boczku w specjalnym sosie. Zrobią furorę, na każdej imprezie

Z filetów z kurczaka można przyrządzić mnóstwo smacznych dań. Jeśli jednak chcesz przygotować coś specjalnego, zerknij do naszego przepisu na roladki drobiowe w boczku. Ich sekretem jest specjalny sos na bazie słodko-kwaśnych, polskich jabłek. Takie danie główne idealnie sprawdzi się, na każdej rodzinnej imprezie, a goście z pewnością będą pytać o przepis.

Roladki drobiowe w boczku z dodatkiem sosu z jabłek i cydru to prawdziwa uczta smaków. Specjalny sos sprawia, że mięso wychodzi wyjątkowo kruche, a tymianek dodaje mu ziołowego posmaku. Ta potrawa świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad czy na wyjątkowe okazje, takie jak wizyta gości. 

Sprawdź także: Włoska uczta dla smakoszy makaronów. Przepis na canneloni z mięsem mielonym

Przepis na roladki drobiowe w boczku 

Do przygotowania sześciu porcji tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 6 małych pojedynczych piersi z kurczaka, 
  • 6 plastrów boczku wędzonego, 
  • 100 ml cydru jabłkowego, 
  • 1 jabłko, 
  • 1 szalotka, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżka brązowego cukru, 
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • 1,5 łyżeczki posiekanego tymianku, 
  • ¾ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki, 
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • ½ łyżeczki cebulki granulowanej.

Gotowe roladki możesz zaserwować z ziemniaczanym purée, pieczonymi ziemniakami, lub frytkami. Świetnie sprawdzi się tu także lekka sałatka lub warzywa pieczone w piekarniku. 

Jak zrobić roladki drobiowe w boczku? 

W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Jeśli nie masz małych piersi, przekrój duże sztuki wzdłuż na pół. Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Hojnie natrzyj je mieszanką przypraw ze wszystkich stron. Owiń każdy z nich plastrem boczku. Żeliwną patelnię rozgrzej bez tłuszczu na średnim ogniu. Smaż całe roladki z każdej strony przez 8-10 minut, a następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym. 

Z jabłka usuń gniazdo nasienne i pokrój je na wąskie plasterki. Tłuszcz ze smażenia boczku zdejmij z patelni i rozpuść na niej masło. Dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz tymianek. Smaż całość przez 2-3 minuty, a następnie wlej cydr i dodaj jabłka. Gotuj całość przez 2-3 minuty, do lekkiego zredukowania. 

Wlej ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejną minutę. Sosem polej kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Jabłka umieść po bokach. Wstaw danie do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez 15 minut, do ładnego zrumienienia. Roladki drobiowe w boczku podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem upieczonych jabłek, polane sosem cydrowym. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne