Reklama
Reklama

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

Jeśli masz ochotę na doskonałe danie z mięsem w roli głównej, koniecznie wypróbuj nasz przepis na roladki wołowe. Zrobisz je z polędwiczek, wychodzą wyjątkowo delikatne i soczyste. Tym razem zamiast klasycznego sosu, podaj je z aromatycznym sosem pomidorowym. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, wszyscy będą zajadać je ze smakiem.

Te obłędne roladki wołowe z aromatycznym nadzieniem zachwycą każdego miłośnika wykwintnych smaków. Delikatne polędwiczki z pysznym wnętrzem, polane pomidorowym sosem tworzą danie, które rozpływa się w ustach. Dzięki duszeniu mięsa w bulionie potrawa nabiera wyrafinowanego smaku, a odrobina alkoholu dodaje charakteru. Roladki podawaj z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Nie zapomnij również o surówce, np. tej z kapusty lub buraczków. Roladki sprawdzą się na codzienny obiad, a także bardziej uroczyste okoliczności.

Sprawdź także: Zamiast pierogów zrób Faszerowańce. Sycące danie z mięsno-ryżowym farszem

Przepis na roladki wołowe

Do przygotowania tej potrawy, będziesz potrzebować polędwiczek wołowych. Roladki można nafaszerować różnymi składnikami, w tym wypadku polecamy dodanie boczku, cebuli oraz wyrazistej musztardy. Dzięki czemu mięso będą jeszcze bardziej kruche i wyraziste w smaku. 

Roladki: 

  • 4 cienkie polędwiczki wołowe,  
  • 4 plasterki wędzonego boczku, 
  • 1-2 łyżki musztardy, 
  • 1 biała cebulka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ok. 200 ml mleka, 
  • 150 ml koniaku lub wytrawnego wina (opcjonalnie), 
  • 150 ml bulionu mięsnego, 
  • oliwa, 
  • sól i czarny pieprz.  

Sos: 

  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub 400 g dojrzałych pomidorów bez skórki, 
  • 1 biała cebulka, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • sól, czarny pieprz, cukier, 
  • oliwa.

Jak zrobić roladki wołowe? 

Mięso umyj i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Następnie umieść w naczyniu, zalej mlekiem i dodaj posiekany czosnek. Odstaw do lodówki na 6 godzin lub całą noc. Po tym czasie wyjmij polędwiczki z mleka, odsącz na ręczniku papierowym i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową. Dopraw solą i czarnym pieprzem z obydwu stron.  

Rozłóż plaster mięsa, posmaruj odrobiną musztardy, ułóż plasterek boczku i fragmenty pokrojonej cebuli. Ciasno zwiń roladki, mocując w nich wykałaczki.  

W szerokim garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej oliwę (lub inny tłuszcz) i podsmaż roladki. Następnie wlej koniak lub wino i poczekaj, aż odparuje (kilka minut). Na patelnię wlej bulion, przykryj pokrywą i trzymaj na średnim ogniu ok. 60-80 minut lub do miękkości mięsa. 

W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W garnku podgrzej odrobinę oliwy, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę, chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i cukrem. W połowie czasu duszenia roladek, wlej cały sos pomidorowy i zamieszaj.  

Gorące roladki wołowe wykładaj na talerz, polej pomidorowym sosem i podawaj. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie ziemniaczanego puree. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne