Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem
Jeśli masz ochotę na doskonałe danie z mięsem w roli głównej, koniecznie wypróbuj nasz przepis na roladki wołowe. Zrobisz je z polędwiczek, wychodzą wyjątkowo delikatne i soczyste. Tym razem zamiast klasycznego sosu, podaj je z aromatycznym sosem pomidorowym. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, wszyscy będą zajadać je ze smakiem.
Te obłędne roladki wołowe z aromatycznym nadzieniem zachwycą każdego miłośnika wykwintnych smaków. Delikatne polędwiczki z pysznym wnętrzem, polane pomidorowym sosem tworzą danie, które rozpływa się w ustach. Dzięki duszeniu mięsa w bulionie potrawa nabiera wyrafinowanego smaku, a odrobina alkoholu dodaje charakteru. Roladki podawaj z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Nie zapomnij również o surówce, np. tej z kapusty lub buraczków. Roladki sprawdzą się na codzienny obiad, a także bardziej uroczyste okoliczności.
Sprawdź także: Zamiast pierogów zrób Faszerowańce. Sycące danie z mięsno-ryżowym farszem
Do przygotowania tej potrawy, będziesz potrzebować polędwiczek wołowych. Roladki można nafaszerować różnymi składnikami, w tym wypadku polecamy dodanie boczku, cebuli oraz wyrazistej musztardy. Dzięki czemu mięso będą jeszcze bardziej kruche i wyraziste w smaku.
Roladki:
- 4 cienkie polędwiczki wołowe,
- 4 plasterki wędzonego boczku,
- 1-2 łyżki musztardy,
- 1 biała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 200 ml mleka,
- 150 ml koniaku lub wytrawnego wina (opcjonalnie),
- 150 ml bulionu mięsnego,
- oliwa,
- sól i czarny pieprz.
Sos:
- 1 puszka pomidorów bez skórki lub 400 g dojrzałych pomidorów bez skórki,
- 1 biała cebulka,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól, czarny pieprz, cukier,
- oliwa.
Mięso umyj i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Następnie umieść w naczyniu, zalej mlekiem i dodaj posiekany czosnek. Odstaw do lodówki na 6 godzin lub całą noc. Po tym czasie wyjmij polędwiczki z mleka, odsącz na ręczniku papierowym i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową. Dopraw solą i czarnym pieprzem z obydwu stron.
Rozłóż plaster mięsa, posmaruj odrobiną musztardy, ułóż plasterek boczku i fragmenty pokrojonej cebuli. Ciasno zwiń roladki, mocując w nich wykałaczki.
W szerokim garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej oliwę (lub inny tłuszcz) i podsmaż roladki. Następnie wlej koniak lub wino i poczekaj, aż odparuje (kilka minut). Na patelnię wlej bulion, przykryj pokrywą i trzymaj na średnim ogniu ok. 60-80 minut lub do miękkości mięsa.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W garnku podgrzej odrobinę oliwy, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę, chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i cukrem. W połowie czasu duszenia roladek, wlej cały sos pomidorowy i zamieszaj.
Gorące roladki wołowe wykładaj na talerz, polej pomidorowym sosem i podawaj. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie ziemniaczanego puree.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia