Reklama
Reklama

Zamiast pierogów zrób Faszerowańce. Sycące danie z mięsno-ryżowym farszem

Faszerowańce to smakowita alternatywa dla klasycznych pierogów. Ich sekretem jest farsz na bazie wieprzowego mięsa mielonego oraz ryżu, który doprawiony jest pieprzem cayenne oraz natką pietruszki, która nadaje mu świeżości. Potrawa jest niezwykle sycąca, dlatego świetnie sprawdzi się na obiadokolację po trudnym dniu w pracy lub szkole. Rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.

W klasycznych pierogach podstawą ciasta jest oczywiście mąka. W przypadku Faszerowańców użyto dwóch rodzajów pszenna typ 450 oraz pełnoziarnistej typ 1850, które zostały połączone z kaszą manną. Potrawa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom pierogów oraz farszu do gołąbków. 

Sprawdź także: Zamiast kotletów zrób schab w sosie pomidorowym. Oto twój pomysł na dzisiejszy obiad

Przepis na Faszerowańce

Danie możesz zaserwować solo, lub podać je z podsmażona cebulką, lub chrupiącym boczkiem pokrojonym w drobną kostkę. Świetnie sprawdzi się również sos, dobrze będzie pasować tu pikantny sos pomidorowy, jak i jogurtowo-czosnkowy z dużą ilością świeżych ziół, np. koperki, pietruszki, szczypiorku, czy kolendry. 

Składniki na farsz: 

  • 50 g ryżu, 
  • 300 g łopatki wieprzowej, 
  • 1 cebula, 
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 
  • sól, czarny pieprz (do smaku), 
  • 2 łyżki masła, 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • olej słonecznikowy (do smażenia). 

Składniki na ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej typ 450, 
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, 
  • 80 g kaszy manny, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • około 300 ml gorącej wody.

Jak zrobić Faszerowańce? 

Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Posiekaj drobno natkę pietruszki i cebulę. Zmiel mięso w maszynce przez sitko o średnich oczkach. 

Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli, dodaj na patelnię mięso. Smaż, aż uzyska brunatny kolor.  

Dopraw mięso pieprzem cayenne, czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i solą. Dodaj na patelnię masło. Wymieszaj farsz, gdy masło się roztopi. Smaż jeszcze przez chwilę. Przełóż zawartość patelni do miski i odstaw do lekkiego przestudzenia.  Dodaj do mięsa ugotowany ryż i natkę pietruszki. Wymieszaj. 

Wsyp do dużej miski obie mąki i kaszę mannę. Wlej część wody i zacznij mieszać wszystkie składniki (najlepiej dłońmi). Stopniowo dodawaj wodę. Zagniataj masę do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta - takiego jak na pierogi. Odstaw je na 20-30 minut pod przykryciem. 

Odrywaj z ciasta porcje wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozgniataj je w dłoniach na placuszki. Nakładaj na nie mniej więcej łyżkę farszu i zamykaj szczelnie w cieście, formując kulki. Kulki z farszem ostrożnie (by nie przerwać ciągłości ciasta) rozpłaszczaj na placuszki. 

Gotowe faszerowańce ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Gotuj 5-7 minut - aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj gorące z dowolnymi dodatkami, np. polane odrobiną masła i oprószone świeżymi ziołami. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szukasz przepisu na szarlotkę z dużą ilością jabłek? Zrób ją według tej receptury

Najlepsza przekąska andrzejkowa. Bułeczki nadziej pysznym farszem

Zamiast kotletów zrób schab w sosie pomidorowym. Oto twój pomysł na dzisiejszy obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne