Reklama
Reklama

Roladki z bakłażana na imprezę lub kolację. Znikną ze stołu w mgnieniu oka

Bakłażan nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu warzyw. Nieodpowiednio zrobiony może wyjść gorzki lub mdły. Jeśli chcesz wprowadzić go do swojej diety, ale nie masz pomysłu jak to zrobić, przychodzimy z pomocą. Wypróbuj nasz prosty przepis na roladki z bakłażana. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kolacji, czy też przekąska na imprezę.

Te roladki z bakłażana są wyjątkowo kremowe o lekko wędzonym, grillowanym smaku. Będą idealne na przekąskę czy przystawkę, także podczas bardziej uroczystych wydarzeń i rodzinnych spotkań. Skradną serca każdego, szczególnie miłośników śródziemnomorskich smaków. Dodatek orzechów włoskich dodaje im ciekawej, lekko chrupiącej tekstury. Danie przyrządzisz bardzo szybko, bo w zaledwie 10 minut.  

Sprawdź także: Risotto jak od włoskiej nonny. W tym wydaniu ma bardzo jesienny charakter

Reklama

Przepis na roladki z bakłażana

Do przygotowania smacznych roladek, będziesz potrzebować: 

  • 1 bakłażan, 
  • 200 g serka śmietankowego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 
  • 1 garść świeżej natki pietruszki, 
  • 1 garść świeżej kolendry, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Gotowe roladki z bakłażana możesz po prostu zaserwować na ładnym półmisku, lub podać je jako dodatek do pieczonych, grillowanych, czy smażonych mięs. 

Dodatkowo: 

  • oliwa z oliwek do smażenia i podania.

Jak zrobić roladki z bakłażana? 

Bakłażana pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek. Grilluj plastry przez 1-2 minuty z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić. 

W misce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, bardzo drobno poszatkowane zioła oraz posiekane orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Całość powinna mieć konsystencję jednolitej pasty. 

Bierz po jednym plastrze bakłażana i równomiernie rozsmaruj na nim nadzienie serowe. Zwiń wszystko w dość ciasną roladkę, ale tak, by farsz nie wypłynął. 

W razie potrzeby roladki z bakłażana możesz zabezpieczyć wykałaczkami. Gotowe odkładaj na talerz do serwowania. Skrop je niewielką ilością oliwy z oliwek. 

Danie podawaj na zimno, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Niedoceniane warzywo może poprawić wynik, obniżyć cukier i cholesterol. Rób koktajl i pij codziennie

Sycący gulasz po serbsku. Rozgrzewające danie na chłodne dni

Sekret słynnego tortu z XIX wieku. Wygląda luksusowo, smakuje obłędnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | warzywa