Reklama
Reklama

Roladki z bakłażana na imprezę lub kolację. Znikną ze stołu w mgnieniu oka

Bakłażan nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu warzyw. Nieodpowiednio zrobiony może wyjść gorzki lub mdły. Jeśli chcesz wprowadzić go do swojej diety, ale nie masz pomysłu jak to zrobić, przychodzimy z pomocą. Wypróbuj nasz prosty przepis na roladki z bakłażana. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kolacji, czy też przekąska na imprezę.

Te roladki z bakłażana są wyjątkowo kremowe o lekko wędzonym, grillowanym smaku. Będą idealne na przekąskę czy przystawkę, także podczas bardziej uroczystych wydarzeń i rodzinnych spotkań. Skradną serca każdego, szczególnie miłośników śródziemnomorskich smaków. Dodatek orzechów włoskich dodaje im ciekawej, lekko chrupiącej tekstury. Danie przyrządzisz bardzo szybko, bo w zaledwie 10 minut.  

Sprawdź także: Risotto jak od włoskiej nonny. W tym wydaniu ma bardzo jesienny charakter

Reklama

Przepis na roladki z bakłażana

Do przygotowania smacznych roladek, będziesz potrzebować: 

  • 1 bakłażan, 
  • 200 g serka śmietankowego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 
  • 1 garść świeżej natki pietruszki, 
  • 1 garść świeżej kolendry, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Gotowe roladki z bakłażana możesz po prostu zaserwować na ładnym półmisku, lub podać je jako dodatek do pieczonych, grillowanych, czy smażonych mięs. 

Dodatkowo: 

  • oliwa z oliwek do smażenia i podania.

Jak zrobić roladki z bakłażana? 

Bakłażana pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek. Grilluj plastry przez 1-2 minuty z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić. 

W misce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, bardzo drobno poszatkowane zioła oraz posiekane orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Całość powinna mieć konsystencję jednolitej pasty. 

Bierz po jednym plastrze bakłażana i równomiernie rozsmaruj na nim nadzienie serowe. Zwiń wszystko w dość ciasną roladkę, ale tak, by farsz nie wypłynął. 

W razie potrzeby roladki z bakłażana możesz zabezpieczyć wykałaczkami. Gotowe odkładaj na talerz do serwowania. Skrop je niewielką ilością oliwy z oliwek. 

Danie podawaj na zimno, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | warzywa