Roladki z bakłażana na imprezę lub kolację. Znikną ze stołu w mgnieniu oka
Bakłażan nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu warzyw. Nieodpowiednio zrobiony może wyjść gorzki lub mdły. Jeśli chcesz wprowadzić go do swojej diety, ale nie masz pomysłu jak to zrobić, przychodzimy z pomocą. Wypróbuj nasz prosty przepis na roladki z bakłażana. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kolacji, czy też przekąska na imprezę.
Te roladki z bakłażana są wyjątkowo kremowe o lekko wędzonym, grillowanym smaku. Będą idealne na przekąskę czy przystawkę, także podczas bardziej uroczystych wydarzeń i rodzinnych spotkań. Skradną serca każdego, szczególnie miłośników śródziemnomorskich smaków. Dodatek orzechów włoskich dodaje im ciekawej, lekko chrupiącej tekstury. Danie przyrządzisz bardzo szybko, bo w zaledwie 10 minut.
Sprawdź także: Risotto jak od włoskiej nonny. W tym wydaniu ma bardzo jesienny charakter
Do przygotowania smacznych roladek, będziesz potrzebować:
- 1 bakłażan,
- 200 g serka śmietankowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
- 1 garść świeżej natki pietruszki,
- 1 garść świeżej kolendry,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Gotowe roladki z bakłażana możesz po prostu zaserwować na ładnym półmisku, lub podać je jako dodatek do pieczonych, grillowanych, czy smażonych mięs.
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek do smażenia i podania.
Bakłażana pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek. Grilluj plastry przez 1-2 minuty z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić.
W misce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, bardzo drobno poszatkowane zioła oraz posiekane orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Całość powinna mieć konsystencję jednolitej pasty.
Bierz po jednym plastrze bakłażana i równomiernie rozsmaruj na nim nadzienie serowe. Zwiń wszystko w dość ciasną roladkę, ale tak, by farsz nie wypłynął.
W razie potrzeby roladki z bakłażana możesz zabezpieczyć wykałaczkami. Gotowe odkładaj na talerz do serwowania. Skrop je niewielką ilością oliwy z oliwek.
Danie podawaj na zimno, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Niedoceniane warzywo może poprawić wynik, obniżyć cukier i cholesterol. Rób koktajl i pij codziennie
Sycący gulasz po serbsku. Rozgrzewające danie na chłodne dni
Sekret słynnego tortu z XIX wieku. Wygląda luksusowo, smakuje obłędnie