Reklama
Reklama

Rolady pałacowe na rodzinny obiad. Mięciutkie mięso i wyrazisty farsz

Roladki można zrobić na wiele sposobów, z mięsa drobiowego, wieprzowego, czy wołowego. Ponadto to, jaki farsz się w nich znajdzie, można bez trudu dopasować do indywidualnych preferencji. Rolady pałacowe z wieprzowych polędwiczek wypełnione suszonymi pomidorami i oliwkami to połączenie, które zachwyca smakiem. Mięso wychodzi kruche i soczyste, na pewno posmakuje twoim domownikom.

Rolady pałacowe to rozpływające się w ustach mięso z polędwicy wieprzowej wypełnione pysznym farszem. To danie prawdziwie królewskie, które sprawdzi się podczas ważniejszych uroczystości czy też przy niedzielnym obiedzie z całą rodziną. 

Sprawdź także: Delikatne, kruche, rozpada się pod widelcem. Takie mięso to rzadkość na talerzu

Przepis na rolady pałacowe 

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 2 polędwiczki wieprzowe, 
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach, 
  • 200 g czarnych oliwek, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 cebula, 
  • 6 suszonych pomidorów w oleju, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • oliwa z oliwek.

Gotowe roladki możesz podać z gotowanymi ziemniakami, purée lub kluskami. 

Jak zrobić rolady pałacowe?  

Z polędwicy usuń błonki i żyłki. Rozetnij ją na 1/3 wysokości wzdłuż dłuższego boku, nie docinając do końca. Następnie na wysokości 2/3 rozetnij ją wzdłuż dłuższego boku, ale kierując się od drugiej strony i także nie docinając do końca. Rozłóż mięso jak ulotkę i delikatnie spłaszcz je pięścią. Nie używaj tłuczka, bo mięso jest zbyt delikatne. Rozgrzej suchą patelnię. Podsmaż boczek do ładnego zrumienienia i częściowego wytopienia tłuszczu. Plastry nie mogą być zbyt mocno chrupiące, bo będą się łamać. 

Marchewkę i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż je przez 2-3 minuty na patelni po smażeniu boczku. Przenieś je do miski. Oliwki i pomidory odsącz z zalewy i drobno posiekaj. Dodaj je do marchewki z cebulką. Cały farsz dobrze wymieszaj łyżką. Na rozwinięte mięso połóż równomiernie najpierw boczek, a potem mieszankę farszu. Zwiń całość w ciasną roladę i zabezpiecz ją sznurkiem. 

Na patelni rozgrzej olej i umieść polędwicę na patelni. Smaż ją przez 2 minuty z każdej strony, a następnie przenieś mięso do piekarnika i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 20 minut. Wyjmij mięso i odstaw je na 10 minut przed krojeniem. Rolady pałacowe podawaj na ciepło, polane wytworzonym w trakcie pieczenia sosem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne