Reklama
Reklama

Są bardziej pożywne niż te na słodko. Spróbuj wytrawnych knedli

Wykonanie tradycyjnych knedli bywa pracochłonne i wymaga precyzji w prawidłowym składaniu, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania. Dlatego proponujemy przepis na wytrawne knedle, które przygotujesz łatwo i szybko. Cały smak zawiera się w jednorodnej masie mięsno-ziemniaczanej, z której wystarczy uformować kule i ugotować. Dopełnienie stanowi aromatyczna kapusta kiszona, doprawiona jałowcem i kminkiem. W efekcie otrzymasz pełne danie, które nie wymaga innych dodatków.

Choć wszyscy zajadają się knedlami na słodko, od czasu do czasu w kuchni przyda się też kulinarny eksperyment. Wypróbuj przepis na wytrawne knedle, które pozytywnie zaskoczą cię smakiem. Są sycące i po prostu obłędne w smaku.

Tradycyjne knedle

Choć knedle najbardziej popularne są w Czechach, to podobne kluseczki robi się też w Polsce, na Słowacji czy w Austrii. Ich nazwa również wcale nie wywodzi się z języka czeskiego, a od niemieckiego słowa Knödel, który oznacza kluskę.

Knedle to najczęściej okrągłe kule z ciasta ziemniaczanego. Przygotowuje się je z mąki i gotowanych ziemniaków. Rzadziej przybierają podłużny kształt lub są przyrządzane z ciasta twarogowego czy parzonego. Co do zasady, nadziane są słodkimi owocami - śliwkami, truskawkami, morelami i jabłkami. 

Mniej spotykane są wytrawne knedle, np. z mięsem, grzybami czy serem. Poniżej znajdziesz przepis na potrawę z dodatkiem wędzonego boczku. Knedle będą się wspaniale komponować z kiszoną kapustą. 

Wytrawne knedle - przepis

Składniki:

Knedle: 

  • kilogram mącznych ziemniaków 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • cebula biała 
  • 100-150 g wędzonego boczku 
  • łyżka masła 
  • sól, czarny pieprz 

Kapusta: 

  • 500 g kapusty kiszonej 
  • 500 ml wody 
  • liść laurowy 
  • 6 ziaren czarnego pieprzu 
  • ząbek czosnku 
  • 3 suszone owoce jałowca 
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • 1-2 łyżki mąki pszennej 
  • sól, czarny pieprz 
  • olej 

Sposób wykonania:

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Podsmaż, aż cebula stanie się błyszcząca, po czym dorzuć drobno pokrojony boczek i przesmażaj, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Odstaw do przestudzenia. Uważaj, żeby nie przypalić, ponieważ cebulka będzie gorzka. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości w dużej ilości osolonej wody. Następnie odcedź, odczekaj, aż odparują, obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, gdy będą jeszcze gorące. Przełóż je do miski i poczekaj, aby trochę ostygły. 

Następnie dodaj podsmażoną cebulkę z boczkiem, dosyp obie mąki, wbij jajka i dopraw solą oraz czarnym pieprzem. Wymieszaj lub zagnieć gładkie ciasto, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie uformuj równe kule i gotuj je w dużym garnku z osolonym wrzątkiem przez 15-20 minut. Następnie wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz. Knedle możesz także ugotować na parze. Czas gotowania byłby podobny. 

Przygotuj kapustę zasmażaną. Kapustę opłucz i pokrój. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj ziarna pieprzu, owoce jałowca, kminek i liść laurowy. Gotuj ok. 15 minut od zagotowania. W tym czasie obierz czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na patelni na odrobinie oleju. Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, tworząc zasmażkę. Wlej ok. 100 ml wody i zagotuj. Zawartość patelni przenieś do kapusty, zagotuj i gotuj ok. 5 minut. Jeśli preferujesz kapustę bez zasmażki, pomiń w przepisie mąkę.  

Przejdź do podania dania. Na płaskim talerzu ułóż porcję zasmażanej kapusty, ułóż wytrawne knedle i serwuj danie od razu, gdy jest jeszcze gorące. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku

Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik

Na jego cześć odbywa się festiwal. Gulasz z 3 rodzajów mięs syci i rozgrzewa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia czeska | mięso | danie główne