Reklama
Reklama

Sałatka gyros z ogórków. Zalewa z przepisu mojej mamy nie ma konkurencji

Cena ogórków powoli się obniża, a to oznacza, że najwyższa pora, aby zabrać się za przetwory. Większość osób decyduje się na przygotowanie małosolnych, kiszonych lub klasycznych ogórków w occie. Warto jednak poświęcić chwilę i poznać inne sposoby na przyrządzenie tegorocznych przetworów. Jednym z nich, dla którego stracisz głowę, jest przepis na sałatkę gyros z ogórków. Zaskoczy cię smakiem i nie będziesz mógł się od niej oderwać.

Znudziły ci się klasyczne przetwory z dodatkiem ogórków? Sałatka gyros szybko stanie się twoją ulubioną.

Sałatka gyros z ogórków. Czego będziesz potrzebować?

W odróżnieniu od innych przetworów z dodatkiem ogórków sałatka gyros wykorzystuje smak również innych warzyw. W słoiku wraz z ogórkami powinna znaleźć się cebula, marchewka i papryka. Dzięki nim w naturalny sposób uzyskamy słodszy smak sałatki. W połączeniu ze smakiem przyprawy gyros warzywa te stają się uzależniające i nie można się od nich oderwać.

Sałatka gyros z ogórków pomimo intensywnego smaku jest bardzo uniwersalna. Możemy parować ją z letnim lekkim obiadem, podawać jako przekąskę na grilla, a także dodawać do dipów i sosów.

Podczas przygotowania sałatki kroimy warzywa na plasterki. Musimy pamiętać, aby nie były one zbyt cienkie. Z tego samego powodu ogórków nie powinno się obierać ze skórki. Dzięki tym dwóm aspektom warzywa w sałatce będą jędrne i apetyczne, nawet jeśli spędzą na szafce w spiżarni dłuższą chwilę.

Sałatka gyros z ogórków na zimę. Przepis na pyszną przekąskę

Składniki:

  • 600 g czerwonej papryki,
  • 450 g marchewki,
  • 400 g cebuli,
  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka octu spirytusowego,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 100 ml oleju,
  • 30 g przyprawy gyros.

Zaczynamy od przygotowania ogórków. Dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grube plastry. Przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i odstawiamy je, aby puściły sok. W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa. Marchewkę oraz czosnek obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Cebulę oraz paprykę kroimy w grubsze paski lub piórka.

W osobnej misce przygotowujemy zalewę. Ocet, cukier, olej oraz przyprawę do gyrosa mieszamy ze sobą do połączenia składników. Do miski z ogórkami dodajemy pozostałe warzywa i zalewamy je przygotowanym płynem. Dokładnie mieszamy, tak aby każde warzywo było pokryte zalewą. Następnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej sześć godzin.

Wyparzamy słoiki i zakrętki i kiedy warzywa będą gotowe, przekładamy je do słoików. Pozostałym płynem w misce, zalewamy warzywa w słoikach. Porządnie zakręcamy i pasteryzujemy.

W garnku wyłożonym czystą ściereczką umieszczamy słoiki. Zalewamy je zimną wodą do ok. 2/3 wysokości i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut od momentu zagotowania wody.

Wyciągamy słoiki i odstawiamy je do przestygnięcia. Kiedy będą chłodne, ustawiamy w spiżarni.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki | przetwory | sałatki