Sałatka gyros z ogórków. Zalewa z przepisu mojej mamy nie ma konkurencji
Cena ogórków powoli się obniża, a to oznacza, że najwyższa pora, aby zabrać się za przetwory. Większość osób decyduje się na przygotowanie małosolnych, kiszonych lub klasycznych ogórków w occie. Warto jednak poświęcić chwilę i poznać inne sposoby na przyrządzenie tegorocznych przetworów. Jednym z nich, dla którego stracisz głowę, jest przepis na sałatkę gyros z ogórków. Zaskoczy cię smakiem i nie będziesz mógł się od niej oderwać.
Znudziły ci się klasyczne przetwory z dodatkiem ogórków? Sałatka gyros szybko stanie się twoją ulubioną.
W odróżnieniu od innych przetworów z dodatkiem ogórków sałatka gyros wykorzystuje smak również innych warzyw. W słoiku wraz z ogórkami powinna znaleźć się cebula, marchewka i papryka. Dzięki nim w naturalny sposób uzyskamy słodszy smak sałatki. W połączeniu ze smakiem przyprawy gyros warzywa te stają się uzależniające i nie można się od nich oderwać.
Sałatka gyros z ogórków pomimo intensywnego smaku jest bardzo uniwersalna. Możemy parować ją z letnim lekkim obiadem, podawać jako przekąskę na grilla, a także dodawać do dipów i sosów.
Podczas przygotowania sałatki kroimy warzywa na plasterki. Musimy pamiętać, aby nie były one zbyt cienkie. Z tego samego powodu ogórków nie powinno się obierać ze skórki. Dzięki tym dwóm aspektom warzywa w sałatce będą jędrne i apetyczne, nawet jeśli spędzą na szafce w spiżarni dłuższą chwilę.
Składniki:
- 600 g czerwonej papryki,
- 450 g marchewki,
- 400 g cebuli,
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka octu spirytusowego,
- 2 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 100 ml oleju,
- 30 g przyprawy gyros.
Zaczynamy od przygotowania ogórków. Dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grube plastry. Przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i odstawiamy je, aby puściły sok. W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa. Marchewkę oraz czosnek obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Cebulę oraz paprykę kroimy w grubsze paski lub piórka.
W osobnej misce przygotowujemy zalewę. Ocet, cukier, olej oraz przyprawę do gyrosa mieszamy ze sobą do połączenia składników. Do miski z ogórkami dodajemy pozostałe warzywa i zalewamy je przygotowanym płynem. Dokładnie mieszamy, tak aby każde warzywo było pokryte zalewą. Następnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej sześć godzin.
Wyparzamy słoiki i zakrętki i kiedy warzywa będą gotowe, przekładamy je do słoików. Pozostałym płynem w misce, zalewamy warzywa w słoikach. Porządnie zakręcamy i pasteryzujemy.
W garnku wyłożonym czystą ściereczką umieszczamy słoiki. Zalewamy je zimną wodą do ok. 2/3 wysokości i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut od momentu zagotowania wody.
Wyciągamy słoiki i odstawiamy je do przestygnięcia. Kiedy będą chłodne, ustawiamy w spiżarni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole