Skosztowałam na wakacjach w Turcji i przepadłam. Kotleciki bez mięsa są idealne na upały
Turcja to popularny kierunek wakacyjny. Polacy uwielbiają tam latać, żeby wygrzać się w słońcu, odpocząć i popróbować lokalnych przysmaków. Jednym z nich są kotleciki bez mięsa, czyli mercimek köftesi. Wcale nie musisz wyjeżdżać za granicę, żeby ich skosztować. Przygotuj je samodzielnie we własnej kuchni.
Do najbardziej popularnych tureckich potraw należą oczywiście kebab, pilaw, börek czy baklawa. Turyści chętnie próbują ich podczas wakacyjnego pobytu. Turcja oferuje znacznie więcej pyszności, w tym np. kofty. Są to mięsne pulpeciki, najczęściej podawane na patyku. W jadłospisie lokalnych mieszkańców znaleźć można też jednak kotleciki bez mięsa, czyli mercimek köftesi. Jeśli nie planujesz wybrać się za granicę, a chcesz spróbować tego dania, przygotuj je samodzielnie w domu.
Mercimek köftesi to jedna z najpopularniejszych tureckich przystawek, którą mieszkańcy chętnie się zajadają. Uznawana za symbol gościnności w tym kraju - najczęściej serwuje się ją na specjalne okazje lub na podwieczorek o godz. 17:00. Przekąskę podaje się na zimno, a przygotowuje m.in. z soczewicy, drobnej kaszy bulgur, koncentratu pomidorowego, cebuli, natki pietruszki i przypraw. Takie kulki z soczewicy wyglądem przypominają do złudzenia kotleciki, jednak nie mają w sobie ani grama mięsa.
Mercimek köftesi robi się z rozgotowanej soczewicy, do której dodaje się kaszę bulgur. Ta pęcznieje od płynu spod soczewicy. Następnie dodaje się cebulę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Po wymieszaniu składników ciasto gęstnieje. Masę formuje się dłońmi w cylindryczny kształt i układa na liściach sałaty. Gdy taki kotlecik bez mięsa zawinie się w liść sałaty (jak wrapa) i doprawi sosem z tahini, powstanie danie zbliżone do falafela z soczewicy.
Turecka przystawka uznawana jest za zdrową. Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (AICR) w 2015 roku umieścił mercimek köftesi na liście potraw, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego.
Jak zrobić tureckie kotleciki bez mięsa? Przepis krok po kroku poprowadzi przez proces przygotowania pysznej potrawy. Mercimek köftesi przyrządza się z ince bulguru, czyli drobnej kaszy. Ta może być jednak trudno dostępna w Polsce (szukaj jej w sklepie z orientalną żywnością, większych supermarketach lub przez internet). Jeśli nie znajdziesz tego składnika, wymień go na kuskus. Pamiętaj jednak, że ten wchłania mniej wody - wtedy wlej 3,5 szklanki, a nie 4. Nie ma co tracić czasu, zabierz się za zrobienie pysznych wegetariańskich koft.
Składniki:
- szklanka drobnego bulguru lub 1,5 szklanki kuskusu,
- 2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 4 szklanki wody,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka chilli w płatkach,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- cebula.
Wykonanie:
Soczewicę umyj i ugotuj w 4 szklankach wody. Gdy przybierze konsystencję paćki, a woda prawie całkowicie wyparuje, zdejmij z ognia i wsyp bulgur. Wymieszaj dokładnie, przykryj pokrywką i odstaw na ok. 15 minut.
W międzyczasie poszatkuj cebulę na drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj i podsmażaj, aż koncentrat wzmocni swój aromat. Odłóż z palnika i dosyp przypraw. Przemieszaj. Posiekaj natkę pietruszki.
Gdy masa z soczewicy i bulguru będzie ostudzona, dodaj do niej zawartość patelni i zieleninę. Wszystko wymieszaj - tak, aby składniki dobrze się połączyły. Czystymi dłońmi formuj małe, cylindryczne kotleciki. Możesz zaserwować na liściach sałaty ułożonych na półmisku.
Źródło: terazgotuje.pl, en.wikipedia.org, turcjaodkuchni.blogspot.com, wrzacakuchnia.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej