Reklama
Reklama

Smaczny obiad we włoskim stylu. Przepis na pizzę z airfryera

Dania z frytkownicy beztłuszczowej to doskonały patent na zdrowy obiad. Nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, a w dodatku przygotowanie potraw w tym urządzeniu jest bardzo szybkie i proste. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić pyszną i chrupiącą pizza z airfryera na nietypowym, wysokobiałkowym cieście.

Pyszną, chrupiącą pizzę można wyczarować przy pomocy beztłuszczowej frytkownicy. Przepis, który przygotowaliśmy, zadowoli wszystkie osoby, które dbają, aby w ich posiłkach znalazła się odpowiednia ilość białka, ponieważ ciasto na pizzę zawiera w sobie jogurt typu islandzkiego skyr. Dobra pizza to również sos pomidorowy, w tym przypadku zrobisz go na bazie włoskiej passaty. Do tego ciągnąca się mozzarella, ulubione dodatki i pizza z airfryera na obiad lub kolację gotowa.  

Sprawdź także: Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską

Reklama

Przepis na pizze z airfryera

Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na pizzę z airftyera. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby poeksperymentować z dodatkami, dobrze sprawdzi się połączenie salami i oliwek. Możesz także dodać cienko pokrojone pieczarki, czerwoną cebulę i paprykę. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. 

Spód: 

  • 130 g jogurtu naturalnego skyr, 
  • 120 g mąki pszennej, 
  • 5 g proszku do pieczenia, 
  • odrobina soli.

Sos:

  • 150 ml passaty pomidorowej, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 płaska łyżeczka bazylii, 
  • sól i pieprz.

Dodatki: 

  • 100 g szynki wieprzowej, 
  • 100 g sera tartej mozzarelli, 
  • pomidor. 

Jak zrobić pizza z airfryera? 

Zacznij od zrobienia sosu, na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej passatę i chwilę podgotuj. Dopraw solą, pieprzem i oregano. 

Ze składników na spód zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz ją ręką i rozwałkuj na wielkość szuflady airfryera.  

Przygotuj odpowiednią długość i szerokość papieru do pieczenia. Podsyp go mąką. Ułóż na nim spód do pizzy. 

Teraz przygotuj dodatki. Sos rozsmaruj sos na spodzie. Dodaj plastry pomidora. Szynkę porwuj na kawałki i wyłóż równomiernie na pizzy. Posyp całość tartą mozzarellą. 

Ustaw 200 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Wszyscy robią sok z mniszka, a ja testuję inny przysmak. Do naleśników i ciastek jest wspaniała

Pij przed snem, będziesz spać jak niemowlę. Działa jak melatonina

Robię zawsze na wyjątkowe okazje. Tarta Milionera zniewala słodyczą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne