Reklama
Reklama

Soczysta pieczeń w liściach kapusty. Idealne danie na wielkanocny obiad

Okres wielkanocny to czas, kiedy częściej spotykamy się w rodzinnym gronie. Jeśli czeka cię organizacja uroczystego obiadu, z pewnością zastanawiasz się, jakim daniem zaskoczyć gości i domowników. Świetnie sprawdzi się tu przepis na pieczeń w liściach kapusty. Mięso wychodzi wyjątkowo soczyste, w środku kryje w sobie zaskakujący dodatek w postaci jajka. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na Wielkanoc.

Klasyczna rzymska pieczeń w liściach kapusty jest po prostu smaczniejsza niż w tradycyjnym wydaniu. W czasie pieczenia nie traci wilgoci, dzięki czemu jest bardzo soczysta po rozkrojeniu. Nie musisz jeść kapusty, w której piekło się mięso - wierzchnie liście są zwykle mocno przypieczone. Jeśli jednak użyjesz kilku więcej, te z głębszych warstw mogą okazać się smakowitą przekąską. 

Przepis na pieczeń w liściach kapusty

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

Reklama
  • 750 g łopatki wieprzowej,  
  • 5 jajek,  
  • 1 czerstwa kajzerka, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 1 cebula, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 łyżka majeranku, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • trochę oleju rzepakowego, 
  • kilka dużych liści kapusty.

Gotowe danie możesz podać z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem, oraz surówką z kapusty białej lub czerwonej. Świetnie pasować będą tu również kluski śląskie oraz dodatek dobrze doprawionych buraczków. Jeżeli zaserwujesz tę potrawę na wielkanocnym stole, warto podać ją z ćwikłą z chrzanem, lub chrzanem z majonezem, również będzie smakować świetnie.   

Sprawdź także: Najlepszy schab jaki jadłam. Gotuję w popularnym napoju, jest aromatyczny, kruchy i soczysty

Jak zrobić pieczeń w liściach kapusty? 

Namocz kajzerkę w niewielkiej ilości wody lub mleka. Ugotuj 4 jajka na półtwardo - około 6 minut od chwili zagotowania się wody. Gdy jajka przestygną, obierz je ze skorupek. Zmiel mięso maszynką przez sitko o średnich oczkach.  

Obierz i posiekaj drobno cebulę i czosnek. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kosteczkę. Podsmaż na maśle cebulę i paprykę. Pod koniec smażenia dołóż czosnek.  

Połącz w misce mięso, odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę, warzywa z patelni (razem z masłem), 1 surowe jajko oraz przyprawy - majeranek i obie papryki. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Umyj i osusz liście kapusty. Usuń z nich twarde części. Lekko natłuść liście olejem i wyłóż nimi keksówkę o długości 25 cm. Możesz też ułożyć je w prostokąt na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. 

Wyłóż na liście kapusty połowę mięsa, formując prostokąt węższy o ponad połowę od prostokąta z liści kapusty. Rozłóż na mięsie w rzędzie (przez środek) jajka. Na wierzch wyłóż resztę mięsa. Owiń je szczelnie liśćmi kapusty. 

Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie ma prostszego przepisu. Dziś zrobię ciasto bananowe, które zawsze się udaje

To śniadanie zawsze robi furorę. Przepis na nadziewane precle

Ten przepis zawsze się sprawdza. Ciasto z kremem budyniowym rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | Wielkanoc