Reklama
Reklama

Soczysty kurczak w sosie śmietanowym. Tak dobrego obiadu nie jadłeś już dawno

Kurczak w sosie śmietanowym jest delikatny, aromatyczny, lekko słodki, ale wciąż wytrawny. Idealny na obiad na każdy dzień i dla całej rodziny. Jeśli lubisz mięso w towarzystwie apetycznego sosu, musisz spróbować tej przepysznej receptury.

Kurczak w sosie śmietanowym

Szukasz obiadu, który prosto się robi? Jednocześnie zależy ci na różnorodnym i bogatym smaku dania głównego? Kurczak w sosie śmietanowym to idealna propozycja dla ciebie. Choć wydaje się łagodną potrawą, to cała gama przypraw i dodatków nadaje mu bardzo wyrazisty aromat. Mięso wychodzi miękkie, delikatne, a zanurzane w sosie jest przyjemnie soczyste. Kurczaka podawaj z ryżem, ziemniakami, a nawet makaronem - jak wolisz. 

Kurczak w sosie śmietanowym - przepis

Składniki:

  • 600 g filetów z kurczaka, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 200 ml śmietanki 30% płynnej w kartoniku, 
  • 50 ml bulionu drobiowego, 
  • łyżeczka sosu sojowego albo Worcestershire, 
  • łyżeczka musztardy miodowej, 
  • 50 g sera cheddar, 
  • 50 g sera edamskiego, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina tymianku, 
  • odrobina papryki słodkiej mielonej,
  • łyżka oliwy. 

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka przekrój na cieńsze plastry, aby równomiernie się smażyły. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. 

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż filety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Przełóż je na talerz. 

Cebulę obierz i pokrój. Z ząbków czosnku pozbądź się łupiny i przeciśnij przez praskę. Obydwa sery zetrzyj na tarce. 

Teraz na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Mieszaj od czasu do czasu. Wlej bulion drobiowy i śmietankę 30%, dokładnie mieszając. Zostaw tak na kilka minut, aż sos zacznie bulgotać. 

Wtedy dodaj sos sojowy (albo Worcestershire), a także musztardę miodową. Dopraw tymiankiem, papryką słodką mieloną, solą i pieprzem. Wymieszaj i zostaw tak na 10 minut, aż sos zgęstnieje. 

Potem dodaj jeszcze ser i od razu przełóż wcześniej podsmażone filety z kurczaka. Smaż razem na małym ogniu, co jakiś czas je obracając.   

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrup zamiast chipsów. Poprawisz trawienie i pamięć, wzmocnisz odporność

Rozpływa się w ustach i nigdy nie opada. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi

Nie masz w domu nic słodkiego, a masz ochotę na deser? Zrób ​ciasto bananowe z mikrofalówki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | mięso | dania główne