Reklama
Reklama

Soczysty kurczak w sosie śmietanowym. Tak dobrego obiadu nie jadłeś już dawno

Kurczak w sosie śmietanowym jest delikatny, aromatyczny, lekko słodki, ale wciąż wytrawny. Idealny na obiad na każdy dzień i dla całej rodziny. Jeśli lubisz mięso w towarzystwie apetycznego sosu, musisz spróbować tej przepysznej receptury.

Kurczak w sosie śmietanowym

Szukasz obiadu, który prosto się robi? Jednocześnie zależy ci na różnorodnym i bogatym smaku dania głównego? Kurczak w sosie śmietanowym to idealna propozycja dla ciebie. Choć wydaje się łagodną potrawą, to cała gama przypraw i dodatków nadaje mu bardzo wyrazisty aromat. Mięso wychodzi miękkie, delikatne, a zanurzane w sosie jest przyjemnie soczyste. Kurczaka podawaj z ryżem, ziemniakami, a nawet makaronem - jak wolisz. 

Kurczak w sosie śmietanowym - przepis

Składniki:

  • 600 g filetów z kurczaka, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 200 ml śmietanki 30% płynnej w kartoniku, 
  • 50 ml bulionu drobiowego, 
  • łyżeczka sosu sojowego albo Worcestershire, 
  • łyżeczka musztardy miodowej, 
  • 50 g sera cheddar, 
  • 50 g sera edamskiego, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina tymianku, 
  • odrobina papryki słodkiej mielonej,
  • łyżka oliwy. 

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka przekrój na cieńsze plastry, aby równomiernie się smażyły. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. 

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż filety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Przełóż je na talerz. 

Cebulę obierz i pokrój. Z ząbków czosnku pozbądź się łupiny i przeciśnij przez praskę. Obydwa sery zetrzyj na tarce. 

Teraz na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Mieszaj od czasu do czasu. Wlej bulion drobiowy i śmietankę 30%, dokładnie mieszając. Zostaw tak na kilka minut, aż sos zacznie bulgotać. 

Wtedy dodaj sos sojowy (albo Worcestershire), a także musztardę miodową. Dopraw tymiankiem, papryką słodką mieloną, solą i pieprzem. Wymieszaj i zostaw tak na 10 minut, aż sos zgęstnieje. 

Potem dodaj jeszcze ser i od razu przełóż wcześniej podsmażone filety z kurczaka. Smaż razem na małym ogniu, co jakiś czas je obracając.   

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | mięso | dania główne