Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa
Ta staropolska zupa ma wybitny i niepowtarzalny smak. Z czasem jednak została zapomniana i wyparta z naszej diety. To wielki błąd, bo nie dość, że jest smaczna, to jeszcze bardzo zdrowa. Wróć do korzeni i koniecznie przygotuj ją na obiad dla swojej rodziny.
Zupą, o której obecnie możemy usłyszeć jedynie w opowieściach naszych babć i dziadków, jest biała polewka, nazywana inaczej poliwką. Tak dobrego i odżywczego obiadu z pewnością dawno nie jadłeś.
Poliwka to staropolska zupa, która jeszcze 60 lat temu regularnie gościła na stołach. Dominowała głównie w kuchniach ludzi ubogich, bo była prosta, tania, a przy tym bardzo pożywna. Zajadana była w całej Polsce, ale szczególnie mocno wpisała się w tradycje kuchni Śląskiej. W 2020 roku biała polewka trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych.
Biała polewka przygotowywana jest na bazie maślanki. W najuboższych domach napój zastępowano domową serwatką. Do tego dodawano ziemniaki lub chleb. To wszystko polewano skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku. Mięsny dodatek zastępowano także smażoną cebulą lub bułką tartą.
Poliwka była tak pożywną zupą za sprawą dodatku maślanki. To właśnie napój dostarczał najwięcej cennych wartości odżywczych. To świetne źródło pełnowartościowego białka (3,3 g na 100 g maślanki) i naturalnych probiotyków. Do tego uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę A, E, D, witaminy z grupy B i minerały jak m.in. wapń, potas, magnez.
W efekcie maślanka bardzo dobrze działa na regenerację mięśni. Duża dawka białka weźmie udział w procesie budowy mięśni i doda siły. Pomoże w naprawie tkanki po przebytych urazach mechanicznych. Mleczny napój ponadto zadba o mocne kości i zęby. Ochroni organizm przed osteoporozą oraz próchnicą.
Maślanka ma właściwości korzystnie działające na układ immunologiczny. Zawartość naturalnych probiotyków poprawi skład mikroflory jelitowej. W ten sposób wzmocni odporność, zwiększy szanse na ochronienie się przed infekcjami. Regularne przyjmowanie maślanki zmniejszy ilość zachorowań takich jak zarówno przeziębienia czy grypy, jak i na dolegliwości układu pokarmowego.
Picie maślanki pozytywnie wpłynie na procesy trawienne. Ureguluje je, a przy okazji zadba o prawidłową pracę jelit. Napój złagodzi podrażnione błony śluzowe przełyku, żołądka. Zmniejszy uporczywą zgagę i wzdęcia.
Przepis na poliwkę jest bardzo prosty, a dzięki niemu można w pewien sposób przenieść się w staropolskie czasy. Zupa wychodzi nieco kwaśna, ale bardzo aksamitna. Jej aromat świetnie dopełniają kraszone ziemniaki. Przygotuj na obiad, szczególnie jeśli spodziewasz się wizyty swoich dziadków.
Składniki:
- 750 ml maślanki,
- 250 ml gorącej wody,
- 100 ml śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 kg ziemniaków,
- 100 g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz.
Do garnka wlej maślankę i zacznij podgrzewać ją na małym ogniu. Napój mieszaj co jakiś czas trzepaczką, aby nie porobiły się w nim grudki. Do osobnej miseczki wlej gorącą wodę i dodaj do niej mąkę oraz śmietanę. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą, aby utworzyły jednolitą konsystencję.
Gdy maślanka zacznie się gotować, wlej do niej zahartowaną mieszankę wody, mąki i śmietany. Przy wlewaniu całość mieszaj energicznie, aby w garnku nie powstały grudki. Zupę gotuj przez kilka minut. Dopraw ją solą oraz pieprzem.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Na patelni usmaż pokrojony boczek, a gdy będzie chrupiący, na patelni zeszklij posiekaną w kostkę cebulę.
Na głęboki talerz wyłóż 3 ziemniaki i polej je skwarkami. Do talerza nalej również gotową poliwkę. Całość obsyp dodatkowo koperkiem.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Proste pączki z czekoladą. Na karnawał lub tłusty czwartek będą jak znalazł
Obok rosołu i pomidorowej to ukochana zupa Polaków. Mało kto wie, że nadzwyczajnie działa na jelita
Parzone pączki dla miłośników czekolady. Na jednym się nie skończy