Reklama
Reklama

Strzelczyk robi wyśmienitą kiełbaśnicę. Doskonała na obiad i do słoika

Wakacje to dla większości osób czas wyjazdów. Niektórzy lubią zabrać ze sobą na wycieczkę domowe, sprawdzone jedzenie. Nie może się jednak zepsuć podczas drogi i powinno smakować na zimno równie pysznie, co na ciepło. Z apetyczną propozycją na kiełbaśnicę przychodzi Tomasz Strzelczyk. Prosty i gęsty gulasz ma w sobie mnóstwo smaku i nadaje się idealnie do zamknięcia w słoiku. Dowiedz się, jak przygotować potrawę, przez którą leczo odejdzie w niepamięć.

Kiełbaśnica według Strzelczyka. Idealna na drogę

Tym razem Tomasz Strzelczyk na swoim kanale w mediach społecznościowych przedstawił przepis na kiełbaśnicę, czyli gęsty gulasz z dodatkiem warzyw i kiełbasy. Nie ma on jednak wiele wspólnego z popularnym leczo. Do jego przygotowania będziesz potrzebować marchewki, papryki oraz pieczarek. Warzywa duszą się na patelni w piwie, a potem bulionie, tworząc gęsty rozkoszny sos. Dzięki dodatkowi kiełbasy danie jest sycące i ma delikatny wędzony aromat.

Kiełbaśnicę robi się szybko i prosto. Po 20 minutach duszenia danie jest praktycznie gotowe. Doskonale smakuje z ziemniakami. Wystarczy, że je ugotujesz lub podpieczesz w piekarniku, a doskonale będą uzupełniać danie. Leniwi mogą postawić na świeże pieczywo, które również sprawdzi się idealnie.

Gulasz można zamknąć w słoiku i poddać procesowi pasteryzacji. Przez to, że jest z dodatkiem mięsa, zabieg warto powtórzyć trzy dni z rzędu, w odstępie doby. Pierwszego dnia pasteryzujemy gulasz przez godzinę, drugiego dnia przez 40 minut, a trzeciego dnia przez 30 minut.

Zobacz także: Odkąd spróbowałam nad Bałtykiem, zaczęłam kupować. Nie wiedziałam, że ta ryba jest tak zdrowa i pyszna

Kiełbaśnica do słoika. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 500 g kiełbasy,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g pieczarek,
  • 2 papryczki chili,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka musztardy,
  • 150 ml ciemnego piwa,
  • 200 ml bulionu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • 2-3 korniszony,
  • dodatkowo: natka pietruszki, olej do smażenia.

Wykonanie:

Kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć kiełbasę. Następnie obierz cebulę i drobno posiekaj. Zdejmij kiełbasę z ognia, a na jej miejsce wrzuć cebulę. Kiedy ta będzie się smażyć, pokrój pieczarki, marchew oraz paprykę słodką i chili w kostkę. Pokrojone warzywa dorzuć do cebuli na patelni i wymieszaj. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę, dodaj go do warzyw. Przysmażone warzywa podlej piwem i duś na dużym ogniu. Kiedy wyparuje, dołóż czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego. Smaż, a po kilku minutach dodaj łyżkę musztardy, słodką paprykę, sól oraz pieprz.

Kiedy warzywa będą miękkie, a nadmiar wody odparuje, dorzuć podsmażoną wcześniej kiełbasę. Całość zalej bulionem, przykryj i pozostaw na małym ogniu na 20 minut. Po tym czasie drobno pokrój korniszony, wrzuć je do gotowego dania, aby podbiły smak i wymieszaj. Drobno posiekaj natkę pietruszki i obficie posyp skończone danie. Podawaj w głębokich talerzach wraz ze świeżym pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Danie nadaje się również do pasteryzacji.

Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @ODDASZFARTUCHA

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | kiełbasa | gulasz