Surówka z czerwonej kapusty. Lepsza niż w dobrym tureckim kebabie
Nie bez powodu czerwona kapusta nosi miano najzdrowszej. To odmiana, która kryje w sobie mnóstwo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Jej unikatowe właściwości zdrowotne idą w parze z pysznym smakiem oraz pięknym kolorem. Poznaj przepis, dzięki któremu będziesz mógł włączyć czerwoną kapustę do swojej diety w jeden z najpyszniejszych sposobów.
Czerwona kapusta to zdrowe warzywo, które powinno co jakiś czas pojawiać się w naszym jadłospisie. Poznaj jej właściwości i dowiedz się, dlaczego nosi miano najzdrowszej.
Czerwona kapusta, znana również jako modra, jest cennym składnikiem, który wspiera zdrowie naszego organizmu. Ma niską kaloryczność, ponieważ 100 g warzywa to jedynie ok. 30-40 kcal. W składzie znajdziemy za to mnóstwo cennych związków i składników odżywczych. Są to m.in. witaminy C, K, A, E oraz te z grupy B, składniki mineralne, jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, miedź, selen i mangan oraz antyoksydanty i związki chemiczne, jak beta-karoten, luteina, foliany i antocyjany.
Czerwona kapusta wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu spożywanie jej chroni nasze komórki, łagodzi stany zapalne, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz chroni przed rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów oraz chorób serca.
Czerwona kapusta wyróżnia się zawartością witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Dba również o zdrowie skóry, błon śluzowych oraz kości. Znajdziemy w niej potężną dawkę witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy oraz produkcję kolagenu. Dzięki temu pobudza odbudowę tkanek oraz zapewnia ładny i zdrowy wygląd.
Dzięki zawartości błonnika kapusta ma pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Usprawnia proces trawienia, poprawia perystaltykę jelit oraz może pomóc przy zaparciach. Dzięki błonnikowi w połączeniu z antyoksydantami ma również zbawienny wpływ na zdrowie układu krążenia. Może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz regulacji ciśnienia krwi.
Czerwonej kapuście przypisuje się również właściwości detoksykujące. Oczyszcza organizm z toksyn oraz wspiera funkcjonowanie wątroby. Dzięki temu polecana jest szczególnie podczas odchudzania. Zapewnia uczucie sytości oraz wzmacnia organizm na wiele sposobów.
Zobacz także: Sałata idealna dla cukrzyków. Działa jak naturalny prebiotyk, poprawia trawienie
Składniki:
- kilogram czerwonej kapusty,
- 100 g majonezu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- jabłko,
- mała cebula,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- dodatkowo: ulubione przyprawy.
Sposób wykonania:
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy ją do dużej miski. Zasypujemy łyżeczką soli i porządnie ją wygniatamy, aby zmiękła. Następnie dodajemy szczyptę pieprzu i chowamy ją na ok. 1-2 godziny do lodówki.
Do osobnej miseczki dodajemy jogurt, majonez, czosnek granulowany oraz ulubione zioła - sprawdzi się suszony koperek czy słodka papryka. Składniki mieszamy ze sobą, aby powstał gęsty sos.
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Wyciągamy kapustę z lodówki i dodajemy do niej pokrojone warzywa oraz przygotowany wcześniej sos. Wszystko razem mieszamy, a następnie ponownie wkładamy do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.
Surówka jest pyszna i uniwersalna. Można podawać ją jako dodatek do obiadu, nakładać na kanapki, a także dodawać do domowego kebaba oraz hamburgerów.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste pączki z czekoladą. Na karnawał lub tłusty czwartek będą jak znalazł
Obok rosołu i pomidorowej to ukochana zupa Polaków. Mało kto wie, że nadzwyczajnie działa na jelita
Parzone pączki dla miłośników czekolady. Na jednym się nie skończy