Reklama
Reklama

Surówka z czerwonej kapusty. Lepsza niż w dobrym tureckim kebabie

Nie bez powodu czerwona kapusta nosi miano najzdrowszej. To odmiana, która kryje w sobie mnóstwo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Jej unikatowe właściwości zdrowotne idą w parze z pysznym smakiem oraz pięknym kolorem. Poznaj przepis, dzięki któremu będziesz mógł włączyć czerwoną kapustę do swojej diety w jeden z najpyszniejszych sposobów.

Czerwona kapusta to zdrowe warzywo, które powinno co jakiś czas pojawiać się w naszym jadłospisie. Poznaj jej właściwości i dowiedz się, dlaczego nosi miano najzdrowszej.

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Czerwona kapusta, znana również jako modra, jest cennym składnikiem, który wspiera zdrowie naszego organizmu. Ma niską kaloryczność, ponieważ 100 g warzywa to jedynie ok. 30-40 kcal. W składzie znajdziemy za to mnóstwo cennych związków i składników odżywczych. Są to m.in. witaminy C, K, A, E oraz te z grupy B, składniki mineralne, jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, miedź, selen i mangan oraz antyoksydanty i związki chemiczne, jak beta-karoten, luteina, foliany i antocyjany.

Reklama

Czerwona kapusta wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu spożywanie jej chroni nasze komórki, łagodzi stany zapalne, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz chroni przed rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów oraz chorób serca.

Czerwona kapusta wyróżnia się zawartością witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Dba również o zdrowie skóry, błon śluzowych oraz kości. Znajdziemy w niej potężną dawkę witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy oraz produkcję kolagenu. Dzięki temu pobudza odbudowę tkanek oraz zapewnia ładny i zdrowy wygląd.  

Dzięki zawartości błonnika kapusta ma pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Usprawnia proces trawienia, poprawia perystaltykę jelit oraz może pomóc przy zaparciach. Dzięki błonnikowi w połączeniu z antyoksydantami ma również zbawienny wpływ na zdrowie układu krążenia. Może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz regulacji ciśnienia krwi.

Czerwonej kapuście przypisuje się również właściwości detoksykujące. Oczyszcza organizm z toksyn oraz wspiera funkcjonowanie wątroby. Dzięki temu polecana jest szczególnie podczas odchudzania. Zapewnia uczucie sytości oraz wzmacnia organizm na wiele sposobów.

Zobacz także: Sałata idealna dla cukrzyków. Działa jak naturalny prebiotyk, poprawia trawienie

Surówka z czerwonej kapusty jak do kebabu - przepis

Składniki:

  • kilogram czerwonej kapusty,
  • 100 g majonezu,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • jabłko,
  • mała cebula,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • dodatkowo: ulubione przyprawy. 

Sposób wykonania:

Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy ją do dużej miski. Zasypujemy łyżeczką soli i porządnie ją wygniatamy, aby zmiękła. Następnie dodajemy szczyptę pieprzu i chowamy ją na ok. 1-2 godziny do lodówki.

Do osobnej miseczki dodajemy jogurt, majonez, czosnek granulowany oraz ulubione zioła - sprawdzi się suszony koperek czy słodka papryka. Składniki mieszamy ze sobą, aby powstał gęsty sos.

Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Wyciągamy kapustę z lodówki i dodajemy do niej pokrojone warzywa oraz przygotowany wcześniej sos. Wszystko razem mieszamy, a następnie ponownie wkładamy do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.

Surówka jest pyszna i uniwersalna. Można podawać ją jako dodatek do obiadu, nakładać na kanapki, a także dodawać do domowego kebaba oraz hamburgerów.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób na andrzejki, a powtórzysz na sylwestra. Sycące roladki imprezowe

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta | surówki | dodatki | warzywa