Reklama
Reklama

Surówka z czerwonej kapusty. Lepsza niż w dobrym tureckim kebabie

Nie bez powodu czerwona kapusta nosi miano najzdrowszej. To odmiana, która kryje w sobie mnóstwo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Jej unikatowe właściwości zdrowotne idą w parze z pysznym smakiem oraz pięknym kolorem. Poznaj przepis, dzięki któremu będziesz mógł włączyć czerwoną kapustę do swojej diety w jeden z najpyszniejszych sposobów.

Czerwona kapusta to zdrowe warzywo, które powinno co jakiś czas pojawiać się w naszym jadłospisie. Poznaj jej właściwości i dowiedz się, dlaczego nosi miano najzdrowszej.

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Czerwona kapusta, znana również jako modra, jest cennym składnikiem, który wspiera zdrowie naszego organizmu. Ma niską kaloryczność, ponieważ 100 g warzywa to jedynie ok. 30-40 kcal. W składzie znajdziemy za to mnóstwo cennych związków i składników odżywczych. Są to m.in. witaminy C, K, A, E oraz te z grupy B, składniki mineralne, jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, miedź, selen i mangan oraz antyoksydanty i związki chemiczne, jak beta-karoten, luteina, foliany i antocyjany.

Czerwona kapusta wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu spożywanie jej chroni nasze komórki, łagodzi stany zapalne, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz chroni przed rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów oraz chorób serca.

Czerwona kapusta wyróżnia się zawartością witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Dba również o zdrowie skóry, błon śluzowych oraz kości. Znajdziemy w niej potężną dawkę witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy oraz produkcję kolagenu. Dzięki temu pobudza odbudowę tkanek oraz zapewnia ładny i zdrowy wygląd.  

Dzięki zawartości błonnika kapusta ma pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Usprawnia proces trawienia, poprawia perystaltykę jelit oraz może pomóc przy zaparciach. Dzięki błonnikowi w połączeniu z antyoksydantami ma również zbawienny wpływ na zdrowie układu krążenia. Może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz regulacji ciśnienia krwi.

Czerwonej kapuście przypisuje się również właściwości detoksykujące. Oczyszcza organizm z toksyn oraz wspiera funkcjonowanie wątroby. Dzięki temu polecana jest szczególnie podczas odchudzania. Zapewnia uczucie sytości oraz wzmacnia organizm na wiele sposobów.

Zobacz także: Sałata idealna dla cukrzyków. Działa jak naturalny prebiotyk, poprawia trawienie

Surówka z czerwonej kapusty jak do kebabu - przepis

Składniki:

  • kilogram czerwonej kapusty,
  • 100 g majonezu,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • jabłko,
  • mała cebula,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • dodatkowo: ulubione przyprawy. 

Sposób wykonania:

Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy ją do dużej miski. Zasypujemy łyżeczką soli i porządnie ją wygniatamy, aby zmiękła. Następnie dodajemy szczyptę pieprzu i chowamy ją na ok. 1-2 godziny do lodówki.

Do osobnej miseczki dodajemy jogurt, majonez, czosnek granulowany oraz ulubione zioła - sprawdzi się suszony koperek czy słodka papryka. Składniki mieszamy ze sobą, aby powstał gęsty sos.

Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Wyciągamy kapustę z lodówki i dodajemy do niej pokrojone warzywa oraz przygotowany wcześniej sos. Wszystko razem mieszamy, a następnie ponownie wkładamy do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.

Surówka jest pyszna i uniwersalna. Można podawać ją jako dodatek do obiadu, nakładać na kanapki, a także dodawać do domowego kebaba oraz hamburgerów.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste pączki z czekoladą. Na karnawał lub tłusty czwartek będą jak znalazł

Obok rosołu i pomidorowej to ukochana zupa Polaków. Mało kto wie, że nadzwyczajnie działa na jelita

Parzone pączki dla miłośników czekolady. Na jednym się nie skończy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta | surówki | dodatki | warzywa