Świetny patent na paprykę do słoików. Sekretem jest zalewa
Papryka to bardzo zdrowe warzywo, ma mnóstwo witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu, a także witaminy A, która pomaga chronić oczy przed chorobami. W sezonie, kiedy jeść świeża, warto dorzucać ją do sałatek i kanapek. Warto także zaopatrzyć się na zimę i przygotować paprykę w occie do słoików. Będzie świetną zakąską lub dodatkiem do różnych dań.
Domowej roboty papryka w occie to znakomity dodatek do dań obiadowych, sałatek, kanapek. Możesz przygotować większą ilość tego specjału, wystarczy poddać ją procesowi pasteryzacji i cieszyć się jego smakiem do następnego lata.
Sprawdź także: Takiej karkówki jeszcze nie jedliście. Jest pieczona w specjalny sposób
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, koniecznie zaopatrz się w potrzebne akcesoria, czyli słoiki. Powinny być czyste i wyparzone, dzięki czemu przetwory się nie popsują. Przygotuj:
- 1 kg czerwonej papryki,
- kilka ząbków czosnku (do smaku),
- 2 łyżeczki gorczycy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (ziarnistego),
- 1 l wody,
- 250 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 200 g cukru,
- 1 łyżka soli niejodowanej (+ do posolenia papryki),
- 50 ml oleju słonecznikowego.
Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Posól i odstaw na co najmniej godzinę.
Przygotuj zalewę octową. Zagotuj w garnku wodę. Wlej do niej ocet i wsyp cukier oraz łyżkę soli. Wymieszaj. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Połącz z sokiem, który puściła papryka.
Wyparz słoiki o łącznej pojemności około 2,5 l. Upewnij się, że nie są wyszczerbione i mają szczelne zakrętki.
Obierz ząbki czosnku i pokrój na plastry. Każdy ze słoików napełnij dość kawałkami papryki, przekładając je plastrami czosnku. Pomiędzy słoiki rozdziel równo przyprawy (gorczycę, pieprz i ziele angielskie) i olej słonecznikowy. Całość zalej ciepłą zalewą - tak, by całkowicie przykryła paprykę, ale aby słoiki nie były całkowicie wypełnione płynem (prawdopodobnie nie zużyjesz całej zalewy).
Zakręć lekko słoiki i potrząśnij każdym tak, by składniki się wymieszały, a z pomiędzy nich uszły pęcherzyki powietrza. Dopełnij słoiki zalewą i zakręć szczelnie. Pasteryzuj i odstaw w chłodne, ocienione miejsce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste