Reklama
Reklama

Świetny patent na paprykę do słoików. Sekretem jest zalewa

Papryka to bardzo zdrowe warzywo, ma mnóstwo witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu, a także witaminy A, która pomaga chronić oczy przed chorobami. W sezonie, kiedy jeść świeża, warto dorzucać ją do sałatek i kanapek. Warto także zaopatrzyć się na zimę i przygotować paprykę w occie do słoików. Będzie świetną zakąską lub dodatkiem do różnych dań.

Domowej roboty papryka w occie to znakomity dodatek do dań obiadowych, sałatek, kanapek. Możesz przygotować większą ilość tego specjału, wystarczy poddać ją procesowi pasteryzacji i cieszyć się jego smakiem do następnego lata.  

Sprawdź także: Takiej karkówki jeszcze nie jedliście. Jest pieczona w specjalny sposób

Przepis na paprykę w occie  

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, koniecznie zaopatrz się w potrzebne akcesoria, czyli słoiki. Powinny być czyste i wyparzone, dzięki czemu przetwory się nie popsują. Przygotuj:

  • 1 kg czerwonej papryki,
  • kilka ząbków czosnku (do smaku), 
  • 2 łyżeczki gorczycy,  
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (ziarnistego), 
  • 1 l wody, 
  • 250 ml octu spirytusowego 10 proc., 
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka soli niejodowanej (+ do posolenia papryki),
  • 50 ml oleju słonecznikowego.

Jak zrobić paprykę w occie?

Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Posól i odstaw na co najmniej godzinę. 

Przygotuj zalewę octową. Zagotuj w garnku wodę. Wlej do niej ocet i wsyp cukier oraz łyżkę soli. Wymieszaj. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Połącz z sokiem, który puściła papryka. 

Wyparz słoiki o łącznej pojemności około 2,5 l. Upewnij się, że nie są wyszczerbione i mają szczelne zakrętki. 

Obierz ząbki czosnku i pokrój na plastry. Każdy ze słoików napełnij dość  kawałkami papryki, przekładając je plastrami czosnku. Pomiędzy słoiki rozdziel równo przyprawy (gorczycę, pieprz i ziele angielskie) i olej słonecznikowy. Całość zalej ciepłą zalewą - tak, by całkowicie przykryła paprykę, ale aby słoiki nie były całkowicie wypełnione płynem (prawdopodobnie nie zużyjesz całej zalewy). 

Zakręć lekko słoiki i potrząśnij każdym tak, by składniki się wymieszały, a z pomiędzy nich uszły pęcherzyki powietrza. Dopełnij słoiki zalewą i zakręć szczelnie. Pasteryzuj i odstaw w chłodne, ocienione miejsce.   

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory