Reklama
Reklama

Sycąca i słodko-pikantna. Zupa krem z cebuli, która zawsze się udaje

Od dawna chciałeś przetestować przepis na zupę krem z cebuli? Przy pierwszej próbie warto mieć sprawdzoną recepturę, która jest szybka i prosta. Jednocześnie oczywiście przemyca w sobie niezwykle dużo smaków i aromatów. Przekonaj się, jak łatwo możesz zaserwować to przepyszne francuskie danie.

Zupa krem z cebuli 

Zupa krem z cebuli - przygotowywana od podstaw - to proste i szybkie danie, które zapewni uczucie sytości na długi czas. Jest niesamowicie kremowa, lekko pikantna i słodka. Choć nie jest to potrawa tak wykwintna jak francuskie zupy cebulowe, to przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego wyjątkowego warzywa. Będzie świetnie pasować z dodatkiem siekanej natki pietruszki czy chrupiących grzanek. Całość przyrządzisz w około pół godziny, przez co jest idealną propozycją nawet dla osób zabieganych i zapracowanych. 

Zupa krem z cebuli - przepis

Składniki:

  • 500 g cebuli żółtej 
  • 400 ml bulionu warzywnego 
  • 200 ml śmietanki 36% 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 30 g mąki pszennej 
  • 4 łyżki masła 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1/8 łyżeczki bazylii 
  • 1/8 łyżeczki oregano 

Sposób wykonania:

Selera drobno posiekaj, a cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. W żeliwnym garnku rozpuść masło. Dodaj selera i cebulę. Smaż, regularnie mieszając, do zeszklenia cebuli. Dodaj mąkę, bazylię i oregano. Smaż, cały czas mieszając przez ok. minutę. Powoli wlewaj bulion, stale mieszając. Gotuj przez kolejną minutę. 

Zdejmij zupę z ognia i przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj ją do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Wmieszaj śmietanę (wcześniej ją hartując) i dopraw solą oraz pieprzem. Zupę krem z cebuli podawaj na ciepło, na przykład z dodatkiem grzanek. Resztki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i spożyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Takiego dania z cukinii w tym sezonie na pewno nie jadłeś. Oto pyszna zupa z klopsikami

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | warzywa