Sycąca i słodko-pikantna. Zupa krem z cebuli, która zawsze się udaje
Od dawna chciałeś przetestować przepis na zupę krem z cebuli? Przy pierwszej próbie warto mieć sprawdzoną recepturę, która jest szybka i prosta. Jednocześnie oczywiście przemyca w sobie niezwykle dużo smaków i aromatów. Przekonaj się, jak łatwo możesz zaserwować to przepyszne francuskie danie.
Zupa krem z cebuli - przygotowywana od podstaw - to proste i szybkie danie, które zapewni uczucie sytości na długi czas. Jest niesamowicie kremowa, lekko pikantna i słodka. Choć nie jest to potrawa tak wykwintna jak francuskie zupy cebulowe, to przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego wyjątkowego warzywa. Będzie świetnie pasować z dodatkiem siekanej natki pietruszki czy chrupiących grzanek. Całość przyrządzisz w około pół godziny, przez co jest idealną propozycją nawet dla osób zabieganych i zapracowanych.
Składniki:
- 500 g cebuli żółtej
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 łodygi selera naciowego
- 30 g mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/8 łyżeczki bazylii
- 1/8 łyżeczki oregano
Sposób wykonania:
Selera drobno posiekaj, a cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. W żeliwnym garnku rozpuść masło. Dodaj selera i cebulę. Smaż, regularnie mieszając, do zeszklenia cebuli. Dodaj mąkę, bazylię i oregano. Smaż, cały czas mieszając przez ok. minutę. Powoli wlewaj bulion, stale mieszając. Gotuj przez kolejną minutę.
Zdejmij zupę z ognia i przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj ją do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Wmieszaj śmietanę (wcześniej ją hartując) i dopraw solą oraz pieprzem. Zupę krem z cebuli podawaj na ciepło, na przykład z dodatkiem grzanek. Resztki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i spożyj w ciągu 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut