Reklama
Reklama

Sycąca i słodko-pikantna. Zupa krem z cebuli, która zawsze się udaje

Od dawna chciałeś przetestować przepis na zupę krem z cebuli? Przy pierwszej próbie warto mieć sprawdzoną recepturę, która jest szybka i prosta. Jednocześnie oczywiście przemyca w sobie niezwykle dużo smaków i aromatów. Przekonaj się, jak łatwo możesz zaserwować to przepyszne francuskie danie.

Zupa krem z cebuli 

Zupa krem z cebuli - przygotowywana od podstaw - to proste i szybkie danie, które zapewni uczucie sytości na długi czas. Jest niesamowicie kremowa, lekko pikantna i słodka. Choć nie jest to potrawa tak wykwintna jak francuskie zupy cebulowe, to przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego wyjątkowego warzywa. Będzie świetnie pasować z dodatkiem siekanej natki pietruszki czy chrupiących grzanek. Całość przyrządzisz w około pół godziny, przez co jest idealną propozycją nawet dla osób zabieganych i zapracowanych. 

Zupa krem z cebuli - przepis

Składniki:

Reklama
  • 500 g cebuli żółtej 
  • 400 ml bulionu warzywnego 
  • 200 ml śmietanki 36% 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 30 g mąki pszennej 
  • 4 łyżki masła 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1/8 łyżeczki bazylii 
  • 1/8 łyżeczki oregano 

Sposób wykonania:

Selera drobno posiekaj, a cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. W żeliwnym garnku rozpuść masło. Dodaj selera i cebulę. Smaż, regularnie mieszając, do zeszklenia cebuli. Dodaj mąkę, bazylię i oregano. Smaż, cały czas mieszając przez ok. minutę. Powoli wlewaj bulion, stale mieszając. Gotuj przez kolejną minutę. 

Zdejmij zupę z ognia i przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj ją do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Wmieszaj śmietanę (wcześniej ją hartując) i dopraw solą oraz pieprzem. Zupę krem z cebuli podawaj na ciepło, na przykład z dodatkiem grzanek. Resztki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i spożyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | warzywa