Reklama
Reklama

Sznycle myśliwskie to przysmak grzybiarzy. Pomysł na wyjątkowy obiad

To danie to prawdziwa uczta do miłośników grzybów. Nazwa sznycle myśliwskie może być nieco myląca, nie znajdziesz tu mięsa, a pyszne chrupiące kotlety ziemniaczane z grzybowym farszem. Miękki środek, wyraziste nadzienie i chrupiąca panierka, z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Potrawa idealnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie wegetariańskiej.

Sznycle myśliwskie są przepełnione aromatem leśnych grzybów. Ziemniaki świetnie pochłaniają ten smak i sprawiają, że całość rozpływa się w ustach, choć zewnętrzna skórka jest przyjemnie chrupiąca. Danie może też niejedną osobę zaskoczyć - niby wygląda jak zwykły schabowy, a tu niespodzianka. 

Sprawdź także: Jesienne smarowidło do kanapek i wrapów. Dodaj do niego grzyby

Przepis na sznycle myśliwskie 

Gotowe sznycle możesz serwować solo z ulubionym sosem, doskonale sprawdzi się śmietanowy sos grzybowy z dodatkiem cebulki i tymianku. Innym sposobem jest podanie ich w klasycznej wersji z ziemniaczkami lub frytkami, oraz ulubioną surówką, dobrze pasować będą również zasmażane buraczki lub kapusta. 

Składniki:

  • 600 g ziemniaków, 
  • 400 g grzybów leśnych - borowików lub podgrzybków,
  • 200 g bułki tartej, 
  • 2 białka jajek, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ½ łyżeczki kurkumy, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka chili w proszku.

Dodatkowo: 

  • jajko do panierowania, 
  • bułka tarta do panierowania, 
  • olej do smażenia.

Jak zrobić sznycle myśliwskie?  

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i ostudź. Świeże grzyby gotuj przez 10 minut do miękkości. Odcedź i drobno posiekaj. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż je do zeszklenia, a następnie dodaj posiekane grzyby i smaż do odparowania wody. Ostudź. 

Ziemniaki rozgnieć za pomocą tłuczka lub praski. Dodaj grzyby, cebulę, czosnek i wszystkie składniki. Dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy ziemniaczanej. Wymieszaj. Dodawaj partiami bułkę tartą, kontrolując konsystencję. Masa powinna dać się formować dłońmi. 

W głębokim talerzu rozbełtaj jajko, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Bierz po garść masy o formuj płaskie kotlety. Panieruj je najpierw w jajku, a potem w bułce. Na patelni rozgrzej olej. Smaż sznycle myśliwskie na małym ogniu z obu stron, do ładnego zrumienienia. 

Podawaj na ciepło samodzielnie lub z dodatkiem ulubionej surówki. Przechowuj w lodówce, a podgrzewaj na patelni lub w piekarniku. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | grzyby