Sznycle myśliwskie to przysmak grzybiarzy. Pomysł na wyjątkowy obiad
To danie to prawdziwa uczta do miłośników grzybów. Nazwa sznycle myśliwskie może być nieco myląca, nie znajdziesz tu mięsa, a pyszne chrupiące kotlety ziemniaczane z grzybowym farszem. Miękki środek, wyraziste nadzienie i chrupiąca panierka, z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Potrawa idealnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie wegetariańskiej.
Sznycle myśliwskie są przepełnione aromatem leśnych grzybów. Ziemniaki świetnie pochłaniają ten smak i sprawiają, że całość rozpływa się w ustach, choć zewnętrzna skórka jest przyjemnie chrupiąca. Danie może też niejedną osobę zaskoczyć - niby wygląda jak zwykły schabowy, a tu niespodzianka.
Sprawdź także: Jesienne smarowidło do kanapek i wrapów. Dodaj do niego grzyby
Gotowe sznycle możesz serwować solo z ulubionym sosem, doskonale sprawdzi się śmietanowy sos grzybowy z dodatkiem cebulki i tymianku. Innym sposobem jest podanie ich w klasycznej wersji z ziemniaczkami lub frytkami, oraz ulubioną surówką, dobrze pasować będą również zasmażane buraczki lub kapusta.
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 400 g grzybów leśnych - borowików lub podgrzybków,
- 200 g bułki tartej,
- 2 białka jajek,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka chili w proszku.
Dodatkowo:
- jajko do panierowania,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i ostudź. Świeże grzyby gotuj przez 10 minut do miękkości. Odcedź i drobno posiekaj. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż je do zeszklenia, a następnie dodaj posiekane grzyby i smaż do odparowania wody. Ostudź.
Ziemniaki rozgnieć za pomocą tłuczka lub praski. Dodaj grzyby, cebulę, czosnek i wszystkie składniki. Dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy ziemniaczanej. Wymieszaj. Dodawaj partiami bułkę tartą, kontrolując konsystencję. Masa powinna dać się formować dłońmi.
W głębokim talerzu rozbełtaj jajko, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Bierz po garść masy o formuj płaskie kotlety. Panieruj je najpierw w jajku, a potem w bułce. Na patelni rozgrzej olej. Smaż sznycle myśliwskie na małym ogniu z obu stron, do ładnego zrumienienia.
Podawaj na ciepło samodzielnie lub z dodatkiem ulubionej surówki. Przechowuj w lodówce, a podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia