Reklama
Reklama

Szparagi upiecz w piekarniku. Sekretem ich smaku jest serowa pierzynka

​Szparagi pod serową pierzynką to niezwykle smaczna przekąska, a także wykwintny dodatek do różnego typu dań. Mogą zastąpić sałatkę warzywną, uzupełniając danie mięsne, albo stać się głównym elementem posiłku. W drugim przypadku zaserwuj je np. z gnocchi i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

Sezon na szparagi trwa dość krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. Jeśli znudziły ci się te klasyczne z patelni lub gotowane w wodzie, podstaw na szparagi pod serową pierzynką. Smakują wyśmienicie. Warto dodać również, że szparagi są niezwykle zdrowe. Zawierają niewiele kalorii, jednocześnie są źródłem błonnika, antyoksydantów, witamina A, tych z grupy B, C, E, K, oraz, składników mineralnych, takich jak żelazo, czy miedź. Dlatego warzywa te będą świetnym uzupełnieniem letniego jadłospisu. 

Sprawdź także: Kroję bakłażana w plastry, nadziewam mięsnym farszem i zwijam. Te roladki są obłędne

Reklama

Przepis na szparagi pod serową pierzynką

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 pęczek zielonych szparagów. 
  • 50-100 g parmezanu (według uznania). 
  • 2 ząbki czosnku.
  • 1 łyżeczka tymianku. 
  • 50 g masła.  
  • 6 łyżek soli. 
  • 1 łyżka cukru. 

Gotowe szparagi możesz podać do swojego ulubionego obiadu, na przykład mięsa, ryby i ziemniaków. Mogą również być świetną przekąską na imprezę, możesz zaserwować je solo lub przygotować do nich ziołowo-jogurtowy dip. 

Jak zrobić szparagi pod serową pierzynką?

Nagrzej piekarnik do 200°C. Zetrzyj parmezan na średnich oczkach tarki. Wymieszaj z tymiankiem. 

Odetnij od szparagów zdrewniałe końcówki. Do wysokiego garnka (najlepszy będzie specjalny garnek do szparagów i spaghetti wyposażony w cedzak, ale możesz użyć zwykłego) wlej tyle wody, by w czasie gotowania szparagi zanurzyły się prawie w całości (z wyjątkiem główek). 

Zagotuj wodę z solą, cukrem i łyżką masła. Gdy zawrze, włóż do garnka szparagi. Gotuj przez około 4-5 minut (starsze, grubsze szparagi gotuj chwilę dłużej). Odcedź. 

Roztop w rondelku resztę masła. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Podgrzewaj przez chwilę uważając, by czosnek się nie przypalił. 

Ułóż szparagi na wyłożonej folią aluminiową blasze. Oblej je masłem czosnkowym. Posyp równomiernie parmezanem. 

Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 7-8 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Gdy mówię, co dodaję do kiszenia ogórków, wszyscy łapią się za głowę. A potem aż mlaskają z zachwytu

W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto robi. Jest pożywna i zawiera dużo kolagenu i żelaza

Lekkie i chrupiące o nieco miodowym smaku. Nadziewam i zanurzam w cieście naleśnikowym

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | warzywa