Szybki obiad na Wielki Piątek. Postny, ale nasyci na cały dzień
Wielki Piątek to szczególny dzień dla wiernych, przez co w trakcie tego dnia obowiązują specjalne zasady. Jedną z nich jest post ścisły. Z tego powodu zawsze przygotowuję specjalny obiad. Jest postny, lekki, a przy tym nasyci na długie godziny.
Wielki Piątek to dzień sądu, męki i śmierci Chrystusa. Dla katolików wiąże się to z obowiązkiem uczestniczenia w ścisłym poście. Co to dokładnie oznacza?
Post w Wielki Piątek ma być upamiętnieniem męki i zbawczej śmierci Jezusa na krzyżu. Obowiązuje on wszystkich wiernych w wieku od 18 do 60 roku życia. Ma być to post zarówno ilościowy, jak i jakościowy. Co to oznacza?
W Wielki Piątek konieczne jest ograniczenie swojej diety do jedynie trzech posiłków. Tylko jeden z nich powinien nasycić nas do pełna. Jeśli chodzi o post jakościowy, jest to wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Oznacza to, że w żadnym posiłku nie może znaleźć się mięso, do tego potrawy nie mogą być tłuste i ciężkie.
Obowiązek ścisłego postu i wstrzemięźliwości od mięsa nie dotyczy chorych. Wyłączone z postu są również osoby, które nie decydują same o swoim pokarmie (np. pacjenci przebywające w szpitalu, osoby korzystające z punktów zbiorowego żywienia). Nie obowiązuje on także osób, które nie ukończyły 14 roku życia i tych, które już ukończyły 60 lat.
Przeczytaj też: Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa
Zawsze w Wielki Piątek na obiad przygotowuję tę zapiekankę. Jest ona postna, nie zawiera mięsa i nie jest tłusta. Przy tym jest pyszna i syci na długie godziny. Dzięki temu zaspokoi głód i pozwoli na rezygnację z jedzenia do syta przy innych posiłkach. Koniecznie zrób, a nie pożałujesz.
Składniki:
- 800 g chudej ryby,
- 180 ml bulionu warzywnego,
- 130 g żółtego sera,
- łyżka masła,
- 2 kromki chleba tostowego,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć na nią cebulę. Smaż do zeszklenia. Gdy warzywo zacznie się rumienić, dodaj tymianek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i ściągnij z kuchenki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wyłóż kawałki ryby, oprósz je solą i pieprzem do smaku. Na to ułóż podsmażoną cebulę i wylej bulion warzywny. W misie blendera umieść chleb tostowy, paprykę, czosnek, pietruszkę oraz pozostałą oliwę.
Wszystko zmiksuj ze sobą, aby utworzyła się swego rodzaju kruszonka. Posyp nią wierzch ryby z cebulą. Na wierzch posyp starty ser. Zapiekankę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 18-20 minut.
Gotową zapiekankę podawaj na obiad w Wielki Piątek. Możesz ją urozmaicić delikatnym i lekkim sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej
Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej
Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku