Reklama
Reklama

Szybki obiad na Wielki Piątek. Postny, ale nasyci na cały dzień

Wielki Piątek to szczególny dzień dla wiernych, przez co w trakcie tego dnia obowiązują specjalne zasady. Jedną z nich jest post ścisły. Z tego powodu zawsze przygotowuję specjalny obiad. Jest postny, lekki, a przy tym nasyci na długie godziny.

Wielki Piątek to dzień sądu, męki i śmierci Chrystusa. Dla katolików wiąże się to z obowiązkiem uczestniczenia w ścisłym poście. Co to dokładnie oznacza? 

Post w Wielki Piątek

Post w Wielki Piątek ma być upamiętnieniem męki i zbawczej śmierci Jezusa na krzyżu. Obowiązuje on wszystkich wiernych w wieku od 18 do 60 roku życia. Ma być to post zarówno ilościowy, jak i jakościowy. Co to oznacza?

W Wielki Piątek konieczne jest ograniczenie swojej diety do jedynie trzech posiłków. Tylko jeden z nich powinien nasycić nas do pełna. Jeśli chodzi o post jakościowy, jest to wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Oznacza to, że w żadnym posiłku nie może znaleźć się mięso, do tego potrawy nie mogą być tłuste i ciężkie

Reklama

Obowiązek ścisłego postu i wstrzemięźliwości od mięsa nie dotyczy chorych. Wyłączone z postu są również osoby, które nie decydują same o swoim pokarmie (np. pacjenci przebywające w szpitalu, osoby korzystające z punktów zbiorowego żywienia). Nie obowiązuje on także osób, które nie ukończyły 14 roku życia i tych, które już ukończyły 60 lat

Przeczytaj też: Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa

Obiad na Wielki Piątek

Zawsze w Wielki Piątek na obiad przygotowuję tę zapiekankę. Jest ona postna, nie zawiera mięsa i nie jest tłusta. Przy tym jest pyszna i syci na długie godziny. Dzięki temu zaspokoi głód i pozwoli na rezygnację z jedzenia do syta przy innych posiłkach. Koniecznie zrób, a nie pożałujesz. 

Składniki: 

  • 800 g chudej ryby, 
  • 180 ml bulionu warzywnego, 
  • 130 g żółtego sera, 
  • łyżka masła, 
  • 2 kromki chleba tostowego, 
  • 2 cebule, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1/2 pęczka pietruszki, 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • szczypta słodkiej papryki, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób wykonania:

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć na nią cebulę. Smaż do zeszklenia. Gdy warzywo zacznie się rumienić, dodaj tymianek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i ściągnij z kuchenki. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wyłóż kawałki ryby, oprósz je solą i pieprzem do smaku. Na to ułóż podsmażoną cebulę i wylej bulion warzywny. W misie blendera umieść chleb tostowy, paprykę, czosnek, pietruszkę oraz pozostałą oliwę. 

Wszystko zmiksuj ze sobą, aby utworzyła się swego rodzaju kruszonka. Posyp nią wierzch ryby z cebulą. Na wierzch posyp starty ser. Zapiekankę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 18-20 minut

Gotową zapiekankę podawaj na obiad w Wielki Piątek. Możesz ją urozmaicić delikatnym i lekkim sosem na bazie jogurtu naturalnego. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | obiad | dania główne