Reklama
Reklama

Szybki sposób na obiad bez mięsa. Sycąca zapiekanka wegetariańska

Od czasu do czasu mamy ochotę na jarskie dania. Nie muszą być one nudne, ani tym bardziej bez smaku. Zapiekanka wegetariańska w tym wydaniu przypomina nieco popularną, włoską lasagne. Jedynie mięso zamieniono w niej na aromatyczne i sycące warzywa. Całość wychodzi treściwa i pełna smaku.

Zapiekanka wegetariańska 

Zapiekanka wegetariańska z dużą porcją warzyw, sera i makaronu lasagne to świetny pomysł na szybki i łatwy obiad dla całej rodziny. Nie trzeba przy niej obrabiać mięsa, co znacznie skraca czas spędzony w kuchni. Połączenie serc karczochów, oliwek i pieczarek nie jest tak często spotykane, a zachwyci każde podniebienie. Ze względu na dużą porcję przypraw potrawa wychodzi też bardzo aromatyczna - nie brakuje jej smaku i szybko się nie nudzi. Przygotuj zapiekankę wegetariańską na jarski obiad, a na pewno rodzina będzie pod wrażeniem. 

Zapiekanka wegetariańska - przepis

Składniki:

Reklama
  • 250 g makaronu lasagne, 
  • 200 g pieczarek, 
  • 200 ml passaty pomidorowej, 
  • 150 g serc karczochów, 
  • 100 ml bulionu warzywnego, 
  • 100 g sera mozzarella, 
  • 50 g czarnych oliwek, 
  • 1/2 cebuli,
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • łyżka masła, 
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • łyżeczka oregano, 
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Cebulę, pieczarki i czosnek obierz. Cebulę i pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek drobno posiekaj. Oliwki pokrój w cienkie krążki. 

Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę i pieczarki, a następnie smaż całość przez ok. 5-7 minut, do miękkości składników. 

Dodaj czosnek, a następnie passatę pomidorową, koncentrat, bulion i przyprawy. Zamieszaj i zagotuj. 

Dołóż pokrojone karczochy i oliwki. Wymieszaj i trzymaj całość na ogniu do dwóch minut. Sos powinien być dość rzadki. 

W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu. Następnie połóż makaron lasagne płatami, przykryj znowu cienką warstwą sosu i połóż drugą warstwę makaronu. Na wierzchu rozprowadź pozostały sos i posyp całość tartą mozzarellą. 

Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 200 stopni Celsjusza i zapiekaj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę lub folię aluminiową i przyrumieniaj zapiekankę wegetariańską przez następne 5-10 minut. 

Danie wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub mikrofalówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka z komosą ryżową. Dobrze wpływa na układ nerwowy i trawienny

Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | dania wegetariańskie | warzywa | dania główne