Szybki sposób na obiad bez mięsa. Sycąca zapiekanka wegetariańska
Od czasu do czasu mamy ochotę na jarskie dania. Nie muszą być one nudne, ani tym bardziej bez smaku. Zapiekanka wegetariańska w tym wydaniu przypomina nieco popularną, włoską lasagne. Jedynie mięso zamieniono w niej na aromatyczne i sycące warzywa. Całość wychodzi treściwa i pełna smaku.
Zapiekanka wegetariańska z dużą porcją warzyw, sera i makaronu lasagne to świetny pomysł na szybki i łatwy obiad dla całej rodziny. Nie trzeba przy niej obrabiać mięsa, co znacznie skraca czas spędzony w kuchni. Połączenie serc karczochów, oliwek i pieczarek nie jest tak często spotykane, a zachwyci każde podniebienie. Ze względu na dużą porcję przypraw potrawa wychodzi też bardzo aromatyczna - nie brakuje jej smaku i szybko się nie nudzi. Przygotuj zapiekankę wegetariańską na jarski obiad, a na pewno rodzina będzie pod wrażeniem.
Składniki:
- 250 g makaronu lasagne,
- 200 g pieczarek,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 150 g serc karczochów,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 100 g sera mozzarella,
- 50 g czarnych oliwek,
- 1/2 cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- 2 łyżeczki bazylii,
- łyżeczka oregano,
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Cebulę, pieczarki i czosnek obierz. Cebulę i pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek drobno posiekaj. Oliwki pokrój w cienkie krążki.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę i pieczarki, a następnie smaż całość przez ok. 5-7 minut, do miękkości składników.
Dodaj czosnek, a następnie passatę pomidorową, koncentrat, bulion i przyprawy. Zamieszaj i zagotuj.
Dołóż pokrojone karczochy i oliwki. Wymieszaj i trzymaj całość na ogniu do dwóch minut. Sos powinien być dość rzadki.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu. Następnie połóż makaron lasagne płatami, przykryj znowu cienką warstwą sosu i połóż drugą warstwę makaronu. Na wierzchu rozprowadź pozostały sos i posyp całość tartą mozzarellą.
Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 200 stopni Celsjusza i zapiekaj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę lub folię aluminiową i przyrumieniaj zapiekankę wegetariańską przez następne 5-10 minut.
Danie wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub mikrofalówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka z komosą ryżową. Dobrze wpływa na układ nerwowy i trawienny
Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak
Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec