Reklama
Reklama

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała

W dawnych czasach piwo nie było traktowane jak alkohol. Był to raczej codzienny napój, który stosowano na różne sposoby. Z jego dodatkiem przygotowywano nawet zupy. Przepis na ciemną zupę piwną należał też do ulubionych króla Władysława Jagiełły. Znaleźliśmy prostą recepturę z 1898 roku, która sprawi, że spojrzysz na piwo z całkiem innej perspektywy. Dowiedz się, jak ją przyrządzić.

Zupa to doskonały przepis na obiad. My podpowiadamy dawną recepturę na zupę piwną. Szybko przygotujesz ją z kilku popularnych i łatwo dostępnych składników.

Ulubiona zupa króla Jagiełły. Jedna z najstarszych polskich zup

Dawniej piwo było popularnym napojem, który towarzyszył ludziom każdego dnia. Nieprzegotowana woda była zanieczyszczona, a picie jej stanowiło spore zagrożenie. Właśnie dlatego produkt fermentacji, jakim było warzone piwo, był o wiele bezpieczniejszy do picia. Napój pili ubodzy oraz bogaci, a przygotowywano go na różne sposoby. Podawano je z dodatkiem miodu, cukru, masła, żółtek czy chleba. Jak możemy przeczytać w dawnych książkach kucharskich z XVII wieku, piwo było nawet podawane dzieciom. Stanowiło również odpowiedni posiłek dla chorych.

Nic więc dziwnego, że piwo używane było również do przygotowywania zup. Jeden z pierwszych przepisów na zupę piwną możemy znaleźć w kronice z XIV wieku. Skład zupy różnił się w zależności od statusu danej osoby. Niektórzy przyrządzali je z dodatkiem kapusty, pora czy mleka i sera. Ubodzy z kolei dodawali do niej chleb i kminek. My podajemy przepis na podstawową ciemną zupę piwną, która zachwyca kremową konsystencją i lekko słodkim smakiem. Proponujemy podać ją z domowymi kluskami lanymi.

Zobacz także: Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Zupa piwna - przepis z 1913 roku

Składniki na zupę:

  • 250 ml ciemnego słabego piwa,
  • 250 ml wody,
  • jasna bułka,
  • łyżeczka kminku,
  • żółtko,
  • 2 łyżeczki cukru.

Składniki na lane kluski:

  • białko,
  • pół szklanki mąki,
  • woda,
  • sól.

Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w 50 ml wody i zostawiamy na kilka minut. Piwo, resztę wody oraz cukier umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Po chwili dodajemy miękką bułkę i całość blendujemy. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko ucieramy na puszysty krem i dodajemy do gorącej, ale nie gotującej się zupy stale mieszając. Dzięki niemu uzyskamy kremową konsystencję. Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do gotowania. Na końcu doprawiamy solą.

Z pozostałego białka możemy przygotować lane kluseczki. Białko wrzucamy do miski, dodajemy sól oraz mąkę i mieszamy. Następnie powoli dodajemy wody, aby uzyskać w miarę gęstą masę, podobną do ciasta naleśnikowego. Lejemy je do gotującej się zupy. Kiedy się zetną, zupa jest gotowa do podania. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa