Tak przygotowanej kapusty jeszcze nie jadłeś. Wychodzi wyrazista i lekko chrupiąca
Biała kapusta świetnie sprawdza się nie tylko w surówkach, do kiszenia, czy przygotowywania bigosu. Można również podać ją w wersji à la steki, która sprawdzi się dla wegetarian, wegan, lub osób, które chcą zmniejszyć ilość mięsa w diecie. Gotowaną kapustę należy odpowiednio doprawić, a następnie usmażyć na złoty kolor na patelni.
Chcesz na nowo odkryć smak kapusty? Podaj ją w aromatycznym cieście jako wegetariańskie danie główne. Przygotuj steki z kapusty i zaskocz bliskich nietypowym daniem. Możesz zaserwować je wraz z frytkami, opiekanymi ziemniaczkami, oraz świeżym, jogurtowo-ziołowym sosem. Taka potrawa idealnie sprawdzi się wiosną, kiedy młoda kapusta jest najsmaczniejsza.
Do gotowania:
- 1 mała młoda kapusta,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Do panierowania:
- 3 jajka,
- 40 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Do kapusty będzie pasował orzeźwiający dip jogurtowo--ziołowy. Zrobisz go z jogurtu greckiego, posiekanego koperku i szczypiorku, przecisniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Młodą kapustę oczyść z wierzchnich liści i pokrój na ćwiartki. Zostaw kawałek głąba tak, aby liście się nie rozpadały. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Do wrzącej wody włóż kapustę i gotuj na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Powinna lekko zmięknąć. Po ugotowaniu delikatnie wyjmij kapustę łyżką cedzakową i pozostaw do przestudzenia.
W dużej misce roztrzep 3 jajka. Dodaj mąkę pszenną, paprykę słodką, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie, gęste ciasto podobne do naleśnikowego. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, możesz dodać odrobinę wody.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Każdy kawałek kapusty zanurz w cieście z każdej strony. Ostrożnie układaj kapustę na gorącym oleju i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędnie czekoladowe, rozpływa się w ustach. Wiedeńczyk to ciasto na wyjątkowe okazje
Prosty deser, który robi wrażenie, jest słodki i soczysty. Zrób odwrócone ciasto z ananasem
Majowy koktajl truskawkowy. Pyszna dawka witamin i minerałów