Tak przygotowanej kapusty jeszcze nie jadłeś. Wychodzi wyrazista i lekko chrupiąca
Biała kapusta świetnie sprawdza się nie tylko w surówkach, do kiszenia, czy przygotowywania bigosu. Można również podać ją w wersji à la steki, która sprawdzi się dla wegetarian, wegan, lub osób, które chcą zmniejszyć ilość mięsa w diecie. Gotowaną kapustę należy odpowiednio doprawić, a następnie usmażyć na złoty kolor na patelni.
Chcesz na nowo odkryć smak kapusty? Podaj ją w aromatycznym cieście jako wegetariańskie danie główne. Przygotuj steki z kapusty i zaskocz bliskich nietypowym daniem. Możesz zaserwować je wraz z frytkami, opiekanymi ziemniaczkami, oraz świeżym, jogurtowo-ziołowym sosem. Taka potrawa idealnie sprawdzi się wiosną, kiedy młoda kapusta jest najsmaczniejsza.
Do gotowania:
- 1 mała młoda kapusta,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Do panierowania:
- 3 jajka,
- 40 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Do kapusty będzie pasował orzeźwiający dip jogurtowo--ziołowy. Zrobisz go z jogurtu greckiego, posiekanego koperku i szczypiorku, przecisniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Młodą kapustę oczyść z wierzchnich liści i pokrój na ćwiartki. Zostaw kawałek głąba tak, aby liście się nie rozpadały. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Do wrzącej wody włóż kapustę i gotuj na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Powinna lekko zmięknąć. Po ugotowaniu delikatnie wyjmij kapustę łyżką cedzakową i pozostaw do przestudzenia.
W dużej misce roztrzep 3 jajka. Dodaj mąkę pszenną, paprykę słodką, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie, gęste ciasto podobne do naleśnikowego. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, możesz dodać odrobinę wody.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Każdy kawałek kapusty zanurz w cieście z każdej strony. Ostrożnie układaj kapustę na gorącym oleju i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację
Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia
Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację