Reklama
Reklama

Tak przygotowanej kapusty jeszcze nie jadłeś. Wychodzi wyrazista i lekko chrupiąca

Biała kapusta świetnie sprawdza się nie tylko w surówkach, do kiszenia, czy przygotowywania bigosu. Można również podać ją w wersji à la steki, która sprawdzi się dla wegetarian, wegan, lub osób, które chcą zmniejszyć ilość mięsa w diecie. Gotowaną kapustę należy odpowiednio doprawić, a następnie usmażyć na złoty kolor na patelni.

Chcesz na nowo odkryć smak kapusty? Podaj ją w aromatycznym cieście jako wegetariańskie danie główne. Przygotuj steki z kapusty i zaskocz bliskich nietypowym daniem. Możesz zaserwować je wraz z frytkami, opiekanymi ziemniaczkami, oraz świeżym, jogurtowo-ziołowym sosem. Taka potrawa idealnie sprawdzi się wiosną, kiedy młoda kapusta jest  najsmaczniejsza. 

Sprawdź także: Francuzi uwielbiają jej ostry aromat, dodają do ryb i drobiu. Poprawia wzrok i wygląd skóry

Reklama

Przepis na steki z kapusty

Do gotowania: 

  • 1 mała młoda kapusta,  
  • 1 łyżeczka soli,  
  • 1 łyżeczka cukru. 

Do panierowania: 

  • 3 jajka,  
  • 40 g mąki pszennej,  
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,  
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,  
  • sól i pieprz,  
  • olej rzepakowy do smażenia.

Do kapusty będzie pasował orzeźwiający dip jogurtowo--ziołowy. Zrobisz go z jogurtu greckiego, posiekanego koperku i szczypiorku, przecisniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu. 

Jak zrobić steki z kapusty?   

Młodą kapustę oczyść z wierzchnich liści i pokrój na ćwiartki. Zostaw kawałek głąba tak, aby liście się nie rozpadały.  Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Do wrzącej wody włóż kapustę i gotuj na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Powinna lekko zmięknąć. Po ugotowaniu delikatnie wyjmij kapustę łyżką cedzakową i pozostaw do przestudzenia. 

W dużej misce roztrzep 3 jajka. Dodaj mąkę pszenną, paprykę słodką, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie, gęste ciasto podobne do naleśnikowego. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, możesz dodać odrobinę wody.  

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Każdy kawałek kapusty zanurz w cieście z każdej strony. Ostrożnie układaj kapustę na gorącym oleju i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie czekoladowe, rozpływa się w ustach. Wiedeńczyk to ciasto na wyjątkowe okazje

Prosty deser, który robi wrażenie, jest słodki i soczysty. Zrób odwrócone ciasto z ananasem

Majowy koktajl truskawkowy. Pyszna dawka witamin i minerałów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | kapusta