Tak przygotowany karp będzie hitem na wigilijnym stole. Przepis krok po kroku
Dla wielu osób karp na Wigilię jest już reliktem przeszłości. Jednak w wielu domach świąteczna kolacja nie może obyć się bez tej tradycyjnej ryby. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, najczęściej decydujemy się na smażone lub pieczone kawałki, lub filety. Jeśli zależy ci na efekcie wow, w tym roku przygotuj karpia pieczonego w całości. Jest pyszny i pięknie prezentuje się na stole.
Karp pieczony w całości to danie, które zachwyca smakiem i eleganckim wyglądem. Ryba wychodzi pyszna i delikatna, za sprawią dodatku masła, czosnku, cytryny i pietruszki. Jednak prawdziwym zaskoczeniem jest farsz na bazie kaszy gryczanej, aromatycznych, suszonych grzybów, oraz cebuli. Ta potrawa zasmakuje w szczególności wielbicielom kuchni polskiej, które cenią sobie tradycyjne smaki.
Sprawdź także: Nie jarzynowa, a śledziowa. Gdy pojawia się na stole, wszyscy pytają o przepis
Gotowe danie możesz zaserwować ze świeżym pieczywem, np. chlebem na zakwasie. Inną propozycją będą gotowane lub pieczone ziemniaki. Pasować będzie tu także tradycyjna kapusta wigilijna z suszonymi grzybami.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 porcja karpia (ok. 1,5 kg),
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- cytryna.
Farsz:
- 100 g kaszy gryczanej,
- 50 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka masła,
- sól.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Przygotuj najpierw farsz. Grzyby zalej gorącą, przegotowaną wodą i zostaw je tak na 20 minut. Po tym czasie przelej do małego rondelka i zacznij gotować na dużym ogniu. Potem zmniejsz moc palnika i gotuj do miękkości. Odcedź, posiekaj dość drobno.
Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni roztop masło. Zeszklij cebulę i odstaw.
W misce wymieszaj ugotowaną i miękką kaszę, grzyby, cebulę oraz żółtka. Całość posól i popieprz, ponownie zamieszaj.
Teraz przygotuj karpia. Pozbądź się łusek. Umyj, oczyść, a następnie osusz go papierowym ręcznikiem. Na jednym z boków zrób nacięcia ostrym nożem. Natrzyj z każdej strony dokładnie solą, pieprzem, natką pietruszki oraz czosnkiem. Cytrynę pokrój na plasterki. Umieść je w miejscach nacięć. Do środka ryby włóż przygotowany wcześniej farsz.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż łyżkę masła. Przełóż do niego karpia. Pozostałe masło podziel na mniejsze części i połóż na wierzchu ryby w równych odstępach.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis, który warto poznać przed świętami. Śledzie po wileńsku na Boże Narodzenie
Kruche, delikatne, zakalec się nie zrobi. Przepis na idealnie kruche ciasto siostry Anastazji