Reklama
Reklama

Tak zrobione polędwiczki wychodzą delikatne i soczyste. Podaj je z sosem pieczarkowym

Początkujący kucharze często unikają smażenia polędwiczek, w obawie, ze mięso wyjdzie zbyt suche. Nic bardziej mylnego, odpowiednio zrobione będą pyszne i soczyste. Mięso wieprzowe bardzo dobrze komponuje się z pieczarkowym sosem. Jeśli jeszcze nie wymyśliłeś, co zrobić na dzisiejszy obiad, być może poniższy przepis przypadnie ci do gustu.

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to danie, które nie wymaga wielu składników i skomplikowanych, czasochłonnych przygotowań, a jest wykwintne i wyjątkowo smakowite. Delikatne mięso w kremowym sosie wprost rozpływa się w ustach. Sekretem jest pieczarkowy sos, z dodatkiem podsmażonej cebuli oraz śmietanki. Nie zapomnij dodać do niego sporej szczypty pieprzu. Podaj je z ziemniaczanym purée lub z ulubioną kaszą. Danie urozmaicić może ogórek kiszony lub marynowane papryki. 

Sprawdź także: Wytrawni kucharze dodają do kremu z dyni sok. Zupa zyskuje niepowtarzalny smak

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Do przygotowania polędwiczek w sosie, będziesz potrzebować następujących składników: 

  • około 500 g polędwicy wieprzowej,  
  • 300 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 150 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego), 
  • 150 ml gęstej śmietany (36 proc.), 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • grubo zmielony czarny pieprz (do smaku),  
  • sól (do smaku), 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżka masła klarowanego. 

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym?

Ogrzej polędwicę do temperatury pokojowej. Jeśli to konieczne, oczyść ją z błonek. Posmaruj mięso połową oleju, natrzyj pieprzem i solą. Resztę oleju rozgrzej na patelni i obsmaż polędwicę po każdej ze stron. 

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij polędwicę z piekarnika i odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut. 

Pokrój cebule w kosteczkę, a opłukane pieczarki na plasterki. Dodaj masło klarowane na patelnię, na której smażyła się polędwica. Gdy patelnia się rozgrzeje, podsmaż na niej cebulę, a po chwili dołóż pieczarki. Smaż przez kilka minut na średnim ogniu - aż z pieczarek odparuje nadmiar wody.  

Zalej zawartość patelni bulionem. Duś pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie wlej do sosu śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw sos do smaku solą i pieprzem.  

Pokrój lekko przestudzoną polędwicę na plastry. Przełóż je do sosu. Duś jeszcze przez kilka minut.  

Wyborna surówka z kapusty na zimę. Samo zdrowie i moc witamin

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe