Tak zrobione polędwiczki wychodzą delikatne i soczyste. Podaj je z sosem pieczarkowym
Początkujący kucharze często unikają smażenia polędwiczek, w obawie, ze mięso wyjdzie zbyt suche. Nic bardziej mylnego, odpowiednio zrobione będą pyszne i soczyste. Mięso wieprzowe bardzo dobrze komponuje się z pieczarkowym sosem. Jeśli jeszcze nie wymyśliłeś, co zrobić na dzisiejszy obiad, być może poniższy przepis przypadnie ci do gustu.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to danie, które nie wymaga wielu składników i skomplikowanych, czasochłonnych przygotowań, a jest wykwintne i wyjątkowo smakowite. Delikatne mięso w kremowym sosie wprost rozpływa się w ustach. Sekretem jest pieczarkowy sos, z dodatkiem podsmażonej cebuli oraz śmietanki. Nie zapomnij dodać do niego sporej szczypty pieprzu. Podaj je z ziemniaczanym purée lub z ulubioną kaszą. Danie urozmaicić może ogórek kiszony lub marynowane papryki.
Sprawdź także: Wytrawni kucharze dodają do kremu z dyni sok. Zupa zyskuje niepowtarzalny smak
Do przygotowania polędwiczek w sosie, będziesz potrzebować następujących składników:
- około 500 g polędwicy wieprzowej,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 150 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego),
- 150 ml gęstej śmietany (36 proc.),
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- grubo zmielony czarny pieprz (do smaku),
- sól (do smaku),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka masła klarowanego.
Ogrzej polędwicę do temperatury pokojowej. Jeśli to konieczne, oczyść ją z błonek. Posmaruj mięso połową oleju, natrzyj pieprzem i solą. Resztę oleju rozgrzej na patelni i obsmaż polędwicę po każdej ze stron.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij polędwicę z piekarnika i odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut.
Pokrój cebule w kosteczkę, a opłukane pieczarki na plasterki. Dodaj masło klarowane na patelnię, na której smażyła się polędwica. Gdy patelnia się rozgrzeje, podsmaż na niej cebulę, a po chwili dołóż pieczarki. Smaż przez kilka minut na średnim ogniu - aż z pieczarek odparuje nadmiar wody.
Zalej zawartość patelni bulionem. Duś pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie wlej do sosu śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Pokrój lekko przestudzoną polędwicę na plastry. Przełóż je do sosu. Duś jeszcze przez kilka minut.
Wyborna surówka z kapusty na zimę. Samo zdrowie i moc witamin
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni