Takiego chłodnika jeszcze nie jedliście. Jak zrobić okroszkę?
W sezonie letnim, szczególnie podczas nieznośnych upałów, Polacy chętnie sięgają po lekkie i sezonowe dania obiadowe. Jedno z nich to okroszka. Co to jest i jak ją zrobić? Pyszna zupa ze świeżych warzyw i sycących dodatków to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Jesteś miłośnikiem zup podawanych na zimno? Lubisz popularny chłodnik litewski z dużą ilością zieleniny, słodki truskawkowy, a może łagodny ogórkowy w którym czuć jogurtowy posmak? Te należą do obiadowych klasyków, mało kto jednak wie, co to jest okroszka. Sycącą zupę łatwo przygotować - wystarczy tylko poznać odpowiedni przepis.
Okroszka to zupa serwowana na zimno, popularna szczególnie w Ukrainie i Rosji. Chłodnik tradycyjnie przygotowuje się ze świeżych warzyw, ale również z dodatkiem mięsa i aromatycznego sosu. W Rosji dodaje się do niego jeszcze kwasu chlebowego i częściej używa cielęciny, natomiast w Ukrainie króluje świeża zielenina w połączeniu z delikatniejszą szynką wędzoną. Sos przyrządzany jest na bazie łagodnej musztardy i śmietany.
Skoro wiesz już dokładnie, co to jest okroszka, musisz jeszcze poznać przepis na ten smaczny chłodnik, który świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny w sezonie letnim. Jego przyrządzenie nie zajmie ani dużo czasu, ani nie jest szczególnie wymagające. Przygotuj na wstępie niezbędne produkty:
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 3-4 ogórki gruntowe,
- mały pęczek rzodkiewki,
- 150 g wędzonej szynki,
- pęczek koperku,
- 5-6 ugotowanych na twardo jajek,
- 2 -3 łyżeczki musztardy delikatesowej,
- 4-5 łyżek śmietany 18%,
- 2-3 łyżki miodu,
- 2 litry maślanki,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić okroszkę? Ugotowane, obrane ziemniaki pokrój w drobną, równą kostkę i przełóż do przynajmniej trzylitrowego garnka. Podobnie postąp z ogórkami, rzodkiewką i szynką (czyli pokrój i dodaj do naczynia). Poszatkuj jeszcze i dorzuć koperek. Przemieszaj gotowe składniki w garnku.
Obrane jajka na twardo również drobno pokrój i dorzuć do naczynia. Na wierzch dodaj trochę musztardy delikatesowej, śmietanę i miód. Całość zalej maślanką, dopraw solą i pieprzem według własnego gustu i delikatnie przemieszaj wszystkie składniki. Odstaw do lodówki, aby okroszka dobrze się schłodziła. Zupa jest niezwykle orzeźwiająca i pyszna.
Źródła: smaker.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność