Reklama
Reklama

Takiego chłodnika jeszcze nie jedliście. Jak zrobić okroszkę?

W sezonie letnim, szczególnie podczas nieznośnych upałów, Polacy chętnie sięgają po lekkie i sezonowe dania obiadowe. Jedno z nich to okroszka. Co to jest i jak ją zrobić? Pyszna zupa ze świeżych warzyw i sycących dodatków to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Jesteś miłośnikiem zup podawanych na zimno? Lubisz popularny chłodnik litewski z dużą ilością zieleniny, słodki truskawkowy, a może łagodny ogórkowy w którym czuć jogurtowy posmak? Te należą do obiadowych klasyków, mało kto jednak wie, co to jest okroszka. Sycącą zupę łatwo przygotować - wystarczy tylko poznać odpowiedni przepis.

Co to jest okroszka?

   Okroszka to zupa serwowana na zimno, popularna szczególnie w Ukrainie i Rosji. Chłodnik tradycyjnie przygotowuje się ze świeżych warzyw, ale również z dodatkiem mięsa i aromatycznego sosu. W Rosji dodaje się do niego jeszcze kwasu chlebowego i częściej używa cielęciny, natomiast w Ukrainie króluje świeża zielenina w połączeniu z delikatniejszą szynką wędzoną. Sos przyrządzany jest na bazie łagodnej musztardy i śmietany. 

Jak zrobić okroszkę?

  Skoro wiesz już dokładnie, co to jest okroszka, musisz jeszcze poznać przepis na ten smaczny chłodnik, który świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny w sezonie letnim. Jego przyrządzenie nie zajmie ani dużo czasu, ani nie jest szczególnie wymagające. Przygotuj na wstępie niezbędne produkty:

  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 3-4 ogórki gruntowe,
  • mały pęczek rzodkiewki,
  • 150 g wędzonej szynki,
  • pęczek koperku,
  • 5-6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 2 -3 łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • 4-5 łyżek śmietany 18%,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 2 litry maślanki,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić okroszkę? Ugotowane, obrane ziemniaki pokrój w drobną, równą kostkę i przełóż do przynajmniej trzylitrowego garnka. Podobnie postąp z ogórkami, rzodkiewką i szynką (czyli pokrój i dodaj do naczynia). Poszatkuj jeszcze i dorzuć koperek. Przemieszaj gotowe składniki w garnku.

Obrane jajka na twardo również drobno pokrój i dorzuć do naczynia. Na wierzch dodaj trochę musztardy delikatesowej, śmietanę i miód. Całość zalej maślanką, dopraw solą i pieprzem według własnego gustu i delikatnie przemieszaj wszystkie składniki. Odstaw do lodówki, aby okroszka dobrze się schłodziła. Zupa jest niezwykle orzeźwiająca i pyszna.

Źródła: smaker.pl 

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad