Reklama
Reklama

Takiego chłodnika jeszcze nie jedliście. Jak zrobić okroszkę?

W sezonie letnim, szczególnie podczas nieznośnych upałów, Polacy chętnie sięgają po lekkie i sezonowe dania obiadowe. Jedno z nich to okroszka. Co to jest i jak ją zrobić? Pyszna zupa ze świeżych warzyw i sycących dodatków to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Jesteś miłośnikiem zup podawanych na zimno? Lubisz popularny chłodnik litewski z dużą ilością zieleniny, słodki truskawkowy, a może łagodny ogórkowy w którym czuć jogurtowy posmak? Te należą do obiadowych klasyków, mało kto jednak wie, co to jest okroszka. Sycącą zupę łatwo przygotować - wystarczy tylko poznać odpowiedni przepis.

Co to jest okroszka?

   Okroszka to zupa serwowana na zimno, popularna szczególnie w Ukrainie i Rosji. Chłodnik tradycyjnie przygotowuje się ze świeżych warzyw, ale również z dodatkiem mięsa i aromatycznego sosu. W Rosji dodaje się do niego jeszcze kwasu chlebowego i częściej używa cielęciny, natomiast w Ukrainie króluje świeża zielenina w połączeniu z delikatniejszą szynką wędzoną. Sos przyrządzany jest na bazie łagodnej musztardy i śmietany. 

Jak zrobić okroszkę?

  Skoro wiesz już dokładnie, co to jest okroszka, musisz jeszcze poznać przepis na ten smaczny chłodnik, który świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny w sezonie letnim. Jego przyrządzenie nie zajmie ani dużo czasu, ani nie jest szczególnie wymagające. Przygotuj na wstępie niezbędne produkty:

  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 3-4 ogórki gruntowe,
  • mały pęczek rzodkiewki,
  • 150 g wędzonej szynki,
  • pęczek koperku,
  • 5-6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 2 -3 łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • 4-5 łyżek śmietany 18%,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 2 litry maślanki,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić okroszkę? Ugotowane, obrane ziemniaki pokrój w drobną, równą kostkę i przełóż do przynajmniej trzylitrowego garnka. Podobnie postąp z ogórkami, rzodkiewką i szynką (czyli pokrój i dodaj do naczynia). Poszatkuj jeszcze i dorzuć koperek. Przemieszaj gotowe składniki w garnku.

Obrane jajka na twardo również drobno pokrój i dorzuć do naczynia. Na wierzch dodaj trochę musztardy delikatesowej, śmietanę i miód. Całość zalej maślanką, dopraw solą i pieprzem według własnego gustu i delikatnie przemieszaj wszystkie składniki. Odstaw do lodówki, aby okroszka dobrze się schłodziła. Zupa jest niezwykle orzeźwiająca i pyszna.

Źródła: smaker.pl 

Zobacz też:

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

Masz dwa płaty ciasta francuskiego? Zrób pyszne ciasto Figlarka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad