Takiego kalafiora jeszcze nie jadłeś. W sosie pomidorowym smakuje obłędnie
W wielu domach kalafior najczęściej pojawia się w wersji gotowanej z dodatkiem bułki tartej podsmażonej na maśle. Jeśli jednak masz ochotę na urozmaicenie, przygotuj wyrazistego kalafiora duszonego w sosie pomidorowym. Będzie miał mnóstwo smaku i na pewno przypadnie do gustu twoim domownikom.
To proste, roślinne danie łączy słodycz kalafiora z wyrazistym, lekko słonym akcentem kaparów i intensywnością suszonych pomidorów. Aksamitny sos pięknie oblepia różyczki, a prażony sezam dodaje przyjemnej nuty orzechowej i chrupkości. Kalafior duszony w sosie pomidorowym jest idealny jako szybki obiad, nie trzeba do niego więcej dodatków. Ponadto takie danie jest bardzo zdrowe, to doskonałe źródło błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów.
Sprawdź także: Soczyste mięso i mnóstwo świeżych warzyw. Przepis na kebab po polsku
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 kalafior,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 30 g suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka kaparów z zalewy,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki bazylii,
- sól i pieprz,
- oliwa do smażenia,
- odrobina sezamu do posypania,
- odrobina soli i cukru do gotowania kalafiora.
Kalafior podziel na różyczki, opłucz. Zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru. Wrzuć kalafiora i gotuj tak długo aż będzie półmiękki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. W tym czasie obierz i posiekaj czosnek. Wrzuć je i podsmaż przez chwilę. Dodaj suszone pomidory i ugotowanego kalafiora.
Wlej passatę pomidorową, dorzuć kapary, oregano i bazylię. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dolej 2-3 łyżki wody (lub łyżeczkę zalewy z kaparów). Dopraw solą i pieprzem.
Zmniejsz ogień, przykryj i duś 8-10 minut. Na koniec zdejmij pokrywkę i odparuj sos, żeby ładnie oblepił różyczki.
Po podaniu kalafiora w sosie pomidorowym, posyp go delikatnie sezamem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapomniałam już o klasycznej jarzynowej, to ulepszona wersja. Mój mąż wciąż prosi, żebym zrobiła
Zamiast smażyć, zrób kremową pastę. Chroni przed anemią, poprawia wzrok i przyspiesza regenerację
Jak usmażyć cieniutkie naleśniki? Pamiętaj o dwóch prostych zasadach