Reklama
Reklama

Takiego kalafiora jeszcze nie jadłeś. W sosie pomidorowym smakuje obłędnie

W wielu domach kalafior najczęściej pojawia się w wersji gotowanej z dodatkiem bułki tartej podsmażonej na maśle. Jeśli jednak masz ochotę na urozmaicenie, przygotuj wyrazistego kalafiora duszonego w sosie pomidorowym. Będzie miał mnóstwo smaku i na pewno przypadnie do gustu twoim domownikom.

To proste, roślinne danie łączy słodycz kalafiora z wyrazistym, lekko słonym akcentem kaparów i intensywnością suszonych pomidorów. Aksamitny sos pięknie oblepia różyczki, a prażony sezam dodaje przyjemnej nuty orzechowej i chrupkości. Kalafior duszony w sosie pomidorowym jest idealny jako szybki obiad, nie trzeba do niego więcej dodatków. Ponadto takie danie jest bardzo zdrowe, to doskonałe źródło błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów. 

Sprawdź także: Soczyste mięso i mnóstwo świeżych warzyw. Przepis na kebab po polsku

Reklama

Przepis na kalafiora duszonego w sosie pomidorowym 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 1 kalafior, 
  • 200 ml passaty pomidorowej, 
  • 30 g suszonych pomidorów, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka kaparów z zalewy, 
  • pół łyżeczki oregano, 
  • pół łyżeczki bazylii, 
  • sól i pieprz, 
  • oliwa do smażenia, 
  • odrobina sezamu do posypania,
  • odrobina soli i cukru do gotowania kalafiora.

Jak zrobić kalafiora w sosie pomidorowym? 

Kalafior podziel na różyczki, opłucz. Zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru. Wrzuć kalafiora i gotuj tak długo aż będzie półmiękki. 

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. W tym czasie obierz i posiekaj czosnek. Wrzuć je i podsmaż przez chwilę. Dodaj suszone pomidory i ugotowanego kalafiora.  

Wlej passatę pomidorową, dorzuć kapary, oregano i bazylię. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dolej 2-3 łyżki wody (lub łyżeczkę zalewy z kaparów). Dopraw solą i pieprzem. 

Zmniejsz ogień, przykryj i duś 8-10 minut. Na koniec zdejmij pokrywkę i odparuj sos, żeby ładnie oblepił różyczki. 

Po podaniu kalafiora w sosie pomidorowym, posyp go delikatnie sezamem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomniałam już o klasycznej jarzynowej, to ulepszona wersja. Mój mąż wciąż prosi, żebym zrobiła

Zamiast smażyć, zrób kremową pastę. Chroni przed anemią, poprawia wzrok i przyspiesza regenerację

Jak usmażyć cieniutkie naleśniki? Pamiętaj o dwóch prostych zasadach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa