Reklama
Reklama

Takiej rolady jeszcze nie robiłeś. Farsz przygotujesz z zielonego warzywa

Niedziela to dzień, w którym w większości domów cała rodzina zasiada do wspólnego obiadu. Warto wówczas przygotować coś specjalnego. Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety schabowe czy piersi z kurczaka w panierce, możesz zrobić roladę z brokułami. Potrawa nie jest skomplikowana, a jej smak z pewnością przypadnie do gustu twoim domownikom.

Rolada z tego przepisu przygotowana jest z mięsa mielonego. Możesz wykorzystać zarówno to wieprzowe, wołowe, jak i drobiowe, wszystko zależy, od twoich preferencji. Farsz zrobisz z brokuła z dodatkiem słonego sera feta oraz wyrazistego czosnku. Gotową roladę brokułową możesz podać z ziemniaczanym purée i ulubioną surówką. Rodzina będzie się zajadać. 

Sprawdź także: Sałatka z burakami i pomarańczą na lekką kolację. Najlepiej smakuje ze zielonym sosem

Przepis na roladę z brokułami 

Mięso: 

  • 600 g mięsa mielonego, 
  • 30 g bułki tartej, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 3 łyżki sera typu parmezan tartego, 
  • 1 jajko, 
  • sól i pieprz, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Farsz: 

  • 1 brokuł, 
  • 50 g sera feta, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz. 

Do panierowania: 

  • 2 jajka, 
  • bułka tarta.

Do rolady świetnie będzie pasować sos na bazie pomidorów i ostrej papryki. 

Jak zrobić roladę z brokułami? 

Najpierw zrób farsz. Brokuł ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Rozgnieć go dobrze widelcem w misce, a następnie dodaj ser feta, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połącz wszystkie składniki. 

Mięso mielone przełóż do miski. Posól, popieprz, dodaj jajko, bułkę tartą i ser. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodając do mięsa. Wyrób dłońmi jednolitą masę. Na blacie rozłóż folię aluminiową. Nakładaj łyżkami porcję mięsa i uformuj prostokąt. Rozsmaruj na całości farsz, zostawiając po około centymetrze marginesu z każdej strony. Zawiń roladę, pomagając sobie folią aluminiową. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na około 30 minut.  

Po wyjęciu z lodówki, wyciągnij folię. W jednej misce roztrzep jajka, a do drugiej wsyp bułkę tartą. Panieruj całą roladę z każdej strony najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż roladę z brokułami z każdej strony po kilka minut. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś mięso przez około 20 minut. W trakcie smażenia przewracaj je, aby się nie przypaliło. W razie konieczności, podlej wodą.   

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne