Takiej rolady jeszcze nie robiłeś. Farsz przygotujesz z zielonego warzywa
Niedziela to dzień, w którym w większości domów cała rodzina zasiada do wspólnego obiadu. Warto wówczas przygotować coś specjalnego. Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety schabowe czy piersi z kurczaka w panierce, możesz zrobić roladę z brokułami. Potrawa nie jest skomplikowana, a jej smak z pewnością przypadnie do gustu twoim domownikom.
Rolada z tego przepisu przygotowana jest z mięsa mielonego. Możesz wykorzystać zarówno to wieprzowe, wołowe, jak i drobiowe, wszystko zależy, od twoich preferencji. Farsz zrobisz z brokuła z dodatkiem słonego sera feta oraz wyrazistego czosnku. Gotową roladę brokułową możesz podać z ziemniaczanym purée i ulubioną surówką. Rodzina będzie się zajadać.
Sprawdź także: Sałatka z burakami i pomarańczą na lekką kolację. Najlepiej smakuje ze zielonym sosem
Mięso:
- 600 g mięsa mielonego,
- 30 g bułki tartej,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki sera typu parmezan tartego,
- 1 jajko,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Farsz:
- 1 brokuł,
- 50 g sera feta,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Do panierowania:
- 2 jajka,
- bułka tarta.
Do rolady świetnie będzie pasować sos na bazie pomidorów i ostrej papryki.
Najpierw zrób farsz. Brokuł ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Rozgnieć go dobrze widelcem w misce, a następnie dodaj ser feta, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połącz wszystkie składniki.
Mięso mielone przełóż do miski. Posól, popieprz, dodaj jajko, bułkę tartą i ser. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodając do mięsa. Wyrób dłońmi jednolitą masę. Na blacie rozłóż folię aluminiową. Nakładaj łyżkami porcję mięsa i uformuj prostokąt. Rozsmaruj na całości farsz, zostawiając po około centymetrze marginesu z każdej strony. Zawiń roladę, pomagając sobie folią aluminiową. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na około 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki, wyciągnij folię. W jednej misce roztrzep jajka, a do drugiej wsyp bułkę tartą. Panieruj całą roladę z każdej strony najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż roladę z brokułami z każdej strony po kilka minut. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś mięso przez około 20 minut. W trakcie smażenia przewracaj je, aby się nie przypaliło. W razie konieczności, podlej wodą.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne
Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy
Z lodówki wzięłam mascarpone, z miski pomarańcze. Wyszedł bajecznie kremowy i delikatny deser