Reklama
Reklama

Takiej rolady jeszcze nie robiłeś. Farsz przygotujesz z zielonego warzywa

Niedziela to dzień, w którym w większości domów cała rodzina zasiada do wspólnego obiadu. Warto wówczas przygotować coś specjalnego. Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety schabowe czy piersi z kurczaka w panierce, możesz zrobić roladę z brokułami. Potrawa nie jest skomplikowana, a jej smak z pewnością przypadnie do gustu twoim domownikom.

Rolada z tego przepisu przygotowana jest z mięsa mielonego. Możesz wykorzystać zarówno to wieprzowe, wołowe, jak i drobiowe, wszystko zależy, od twoich preferencji. Farsz zrobisz z brokuła z dodatkiem słonego sera feta oraz wyrazistego czosnku. Gotową roladę brokułową możesz podać z ziemniaczanym purée i ulubioną surówką. Rodzina będzie się zajadać. 

Sprawdź także: Sałatka z burakami i pomarańczą na lekką kolację. Najlepiej smakuje ze zielonym sosem

Przepis na roladę z brokułami 

Mięso: 

  • 600 g mięsa mielonego, 
  • 30 g bułki tartej, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 3 łyżki sera typu parmezan tartego, 
  • 1 jajko, 
  • sól i pieprz, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Farsz: 

  • 1 brokuł, 
  • 50 g sera feta, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz. 

Do panierowania: 

  • 2 jajka, 
  • bułka tarta.

Do rolady świetnie będzie pasować sos na bazie pomidorów i ostrej papryki. 

Jak zrobić roladę z brokułami? 

Najpierw zrób farsz. Brokuł ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Rozgnieć go dobrze widelcem w misce, a następnie dodaj ser feta, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połącz wszystkie składniki. 

Mięso mielone przełóż do miski. Posól, popieprz, dodaj jajko, bułkę tartą i ser. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodając do mięsa. Wyrób dłońmi jednolitą masę. Na blacie rozłóż folię aluminiową. Nakładaj łyżkami porcję mięsa i uformuj prostokąt. Rozsmaruj na całości farsz, zostawiając po około centymetrze marginesu z każdej strony. Zawiń roladę, pomagając sobie folią aluminiową. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na około 30 minut.  

Po wyjęciu z lodówki, wyciągnij folię. W jednej misce roztrzep jajka, a do drugiej wsyp bułkę tartą. Panieruj całą roladę z każdej strony najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż roladę z brokułami z każdej strony po kilka minut. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś mięso przez około 20 minut. W trakcie smażenia przewracaj je, aby się nie przypaliło. W razie konieczności, podlej wodą.   

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne

Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy

Z lodówki wzięłam mascarpone, z miski pomarańcze. Wyszedł bajecznie kremowy i delikatny deser

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne