Reklama
Reklama

Te naleśniki zrobisz ze słodkich owoców. Pomysł na zdrowe i sycące śniadanie

​Naleśniki z banana to doskonała alternatywa dla tradycyjnego dania. Nie trzeba już do nich specjalnych dodatków, bo same w sobie smakują wyśmienicie i owocowo. Jeżeli masz więcej czasu, koniecznie przygotuj je na śniadanie, świetnie sprawdzą się także jako posiłek, który możesz zapakować do szkoły lub pracy. Niektóre łasuchy bananowe naleśniki zajadają nawet na obiad lub kolację.

Jeżeli masz ochotę na pożywne śniadanie dla całej rodziny, możesz postawić na bananowe naleśniki. Warto pamiętać jednak, że zbilansowany posiłek potrzebuje źródła białka. Dlatego warto posmarować je jogurtem naturalnym serkiem grani lub twarożkiem. Dodaj także nieco posiekanych orzechów lub kokosowych wiórków, które dostarczą ci zdrowych tłuszczów. Genialnie smakować będą również z masłem orzechowym. 

Sprawdź także: Naleśniki kanapkowe siostry Anastazji. Najlepszy zamiennik dla zwykłych kanapek

Przepis na naleśniki z banana 

Do przygotowania naleśników, będziesz potrzebować: 

  • 160 g mąki pszennej, 
  • 200 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 2 małe banany,
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżka cukru wanilioweg, 
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

Do podania:

  • serek wiejski, twaróg lub jogurt, 
  • świeże owoce, 
  • garść ulubionych orzechów.  

Jak zrobić naleśniki z banana? 

Banany obierz i rozgnieć widelcem na gładką masę w dużej misce. Dodaj jajka do bananów i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Wlej mleko do mieszanki bananowej i ponownie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. 

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją niewielką ilością oleju. Wlej porcję ciasta na patelnię, rozprowadzając je równomiernie, aby naleśnik miał cienką warstwę. Smaż naleśnik z jednej strony, aż pojawią się pęcherzyki powietrza na powierzchni, a następnie przewróć go na drugą stronę i smaż do uzyskania złocistego koloru. Powtarzaj proces, aż zużyjesz całe ciasto, dodając więcej oleju na patelnię w razie potrzeby. 

Podawaj bananowe naleśniki na ciepło lub po ostudzeniu. Podawaj z serkiem wiejskim, jogurtem lub twarogiem, pokrojonymi owocami oraz posiekanymi orzechami. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

 

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania