Reklama
Reklama

Ten dodatek zmienia wszystko. Popularna sałatka zyskuje nowy charakter

Sałatka z pieczonymi pomidorkami to ciekawa wariancja na temat sałatki Caprese. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie, choć wymaga długotrwałego pieczenia warzyw, co wydobywa ich prawdziwą słodycz i soczystość. Rukola dodaje nuty goryczki, a mozzarella kremowości. Nie może oczywiście zabraknąć chrupiących grzanek, które nadają wyjątkowej tekstury.

Czy pieczone pomidory są zdrowe?

Pieczone pomidory są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się zawartość niektórych składników - choć tracą część witaminy C, to zyskują więcej likopenu. To silny przeciwutleniacz, który wspiera serce, obniża ryzyko chorób nowotworowych i działa przeciwzapalnie. Co więcej, pomidory pieczone z dodatkiem oliwy lepiej uwalniają likopen i inne związki rozpuszczalne w tłuszczach, dzięki czemu organizm lepiej je przyswaja. Dlatego warto w swojej diecie zachować zarówno świeże pomidory, jak i te po obróbce termicznej.

Reklama

Sałatka z pieczonymi pomidorami - przepis

Składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych, 
  • 150 g mozzarelli w małych kulkach, 
  • 150 g grzanek chlebowych lub kromek chleba, 
  • 2 garści rukoli,
  • 2 łyżeczki bazylii, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • gałązka rozmarynu, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa z oliwek do pieczenia. 

Sposób wykonania:

Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 

Pomidorki przekrój na pół i rozłóż je równomiernie na blaszce. Skrop je oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem, a także dołóż łyżeczkę rozmarynu. Wstaw wszystko do piekarnika rozgrzanego do 110 st. Celsjusza i piecz przez 3 godziny. Wyjmij i ostudź. 

Do miski sałatkowej włóż garść rukoli, a następnie przełóż pomidorki, mozzarellę i grzanki. Jeśli nie dysponujesz gotowymi, możesz pokroić w kostkę kilka kromek chleba i podprażyć je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i przypraw. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. 

Na wierzchu rozłóż drugą garść rukoli. 

Sałatkę z pieczonymi pomidorkami wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno lub po podgrzaniu do temperatury pokojowej. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie każdy wie, że cukinię można zrobić w ten sposób. Gdy podałam na imprezie, goście zjedli wszystko

Pomysł na lekką kolację, lub obiad do pracy. Makaronowa sałatka z kurczakiem

Te mięsne krokieciki to kulinarny majstersztyk. Wystarczy kęs, żeby się zakochać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski | dodatki