Reklama
Reklama

Teraz jest najlepszy czas, aby zrobić te przetwory. Przepis jest banalnie prosty

​Pomidory w słoikach to sposób na zachowanie na dłużej świeżości soczystych warzyw. Takie przetwory będą zdrowe, smaczne, oraz niskokaloryczne. Możesz je wykorzystać do wielu dań kuchni polskiej czy śródziemnomorskiej.

Jeśli chcesz zadbać o swój układ krążenia, w twojej diecie powinny znaleźć się pomidory. Pomagają regulować ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca, a także działają przeciwmiażdżycowo. Mają działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawierają także sporo witaminy C, dzięki czemu wspierają odporność organizmu. Pomagają nawodnić organizm oraz pomagają zapewnić prawidłowe trawienie. W sezonie warto jeść świeże pomidory, jednak jesienią i zimą równie dobrze sprawdzą się te w formie przetworów. Sprawdź, jak zrobić pomidory w słoikach. 

Sprawdź także: Fasolka szparagowa z cebulką z patelni. Na lekki obiad lub pyszną kolację

Przepis na pomidory w słoikach 

Zanim rozpoczniesz przygotowanie przepisu, zaopatrz się w czyste i wyparzone słoiki oraz zakrętki. Pozwoli to na zachowanie ich świeżości, będziesz mieć również pewność, że nie zepsują się podczas jesiennych i zimowych miesięcy, kiedy będą czekać na otwarcie w twojej spiżarni lub piwnicy. 

Składniki: 

  • 1 kg pomidorów, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 1 łyżka cukru,
  • odrobina bazylii,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • oliwa z oliwek do słoików.

Jak zrobić pomidory w słoikach? 

Umyj pomidory i pokrój je  na kawałki. Pokrój obraną cebulę, tak samo zrób z czosnkiem. Całość przełóż do garnka i gotuj przez około godzinę na niewielkim ogniu. Następnie przetrzyj całość przez sito. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj cukier, liść laurowy oraz bazylię. Wraz z dodatkami dalej gotuj przez godzinę. Masa powinna zrobić się gęsta. Gorące pomidory rozlej do wyparzonych i suchych słoików. Zalej łyżką oliwy. Zakręć mocno przykrywki i zakryj słoiki kocem. Zostaw do całkowitego wystudzenia.  


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory