Teraz wiadomo, dlaczego nasze babcie często ją gotowały. Na jelita działa jak balsam
Chociaż coraz częściej sięgamy po przepisy z kuchni świata, czasem dobrze jest wrócić do domu i zjeść pyszny, polski obiad, jak u babci. Na pierwsze danie oczywiście musi pojawić się zupa. Jedną z najzdrowszych, o której opowiemy nieco więcej w poniższym artykule, jest ta z kiszonych ogórków. Sprawdź, jak zupa ogórkowa wpływa na organizm, oraz jak ją przygotować, aby smakowała najlepiej.
Jeśli dbasz o to, aby twoja rodzina jadła zdrowo i różnorodnie, nie zapomnij o tym, aby w codziennym menu pojawiały się zupy. Większość z nich ma doskonały wpływ na organizm. Pozwalają przemycić do posiłku dużą porcję warzyw, a co za tym idzie cennego błonnika pokarmowego. Świetnie sycą, rozgrzewają i nawadniają. Jedną z najzdrowszych jest zupa ogórkowa. Podpowiemy ci, jakie ma wartości odżywcze, oraz jak zrobić dobrą zupę ogórkową.
Najważniejszym składnikiem ogórkowej są oczywiści kiszone ogórki. Można nazwać je polskim superfood, ponieważ wykazują działanie probiotyczne. W proces kiszenia biorą udział bakterie kwasu mlekowego, które wspierają mikroflorę jelitową, oraz wpływają na odporność organizmu. Ogórki kiszone mają także sporo witaminy C, która wspiera układ immunologiczny, oraz działa antyoksydacyjnie. Oczywiście pod wpływem gotowania, tracimy część cennych właściwości, mimo to nadal warto gotować zupę ogórkową, a kiszone ogórki zajadać także do kanapek i jako dodatek do mięs. Warto dodać, że ogórki kiszone mają także działanie przeciwzapalne i wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn.
W zupie ogórkowej można znaleźć także witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ krążenia, nerwowy, mięśniowy, czy procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Ponadto ogórki są niskokaloryczne, oraz mają niski indeks glikemiczny, dlatego przygotowana z nich zupa, będzie dobrym wyborem na diecie odchudzającej, oraz dla osób z cukrzycą i insulinoorponością. Należy pamiętać, że na jej kaloryczność będą wpływały składniki, które do niej dodamy. Zupa bez śmietany z samych warzyw będzie bardziej dietetyczna, niż ta z dodatkiem mięsa czy boczku.
W ogórkach i warzywach dodawanych do zupy, takich jak marchew, pietruszka, czy seler, jest również błonnik pokarmowy. Wpływa on na prawidłowe trawienie, wspiera pracę jelit, pomaga uniknąć wzdęć i gazów. Dodatkowo obecność błonnika pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dania bogate w błonnik sprawiają, że dłużej czujemy się najedzeni, co jest istotne między innymi w kontekście odchudzania. Ponieważ pomaga uniknąć sięgania po przekąski między posiłkami, co jest częstą przyczyną braku efektów diety redukcyjnej.
Babcie zazwyczaj przygotowywały zupę ogórkową na żeberkach lub kościach, dzięki czemu była bardziej wyrazista w smaku, oraz bogata w kolagen. Składnik ten wspiera stawy, a także poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Przepisów na zupę ogórkową jest wiele, można zrobić ją w wersji wegetariańskiej, na bulionie jarzynowym, lub wybrać klasyczną recepturę na kościach i mięsie. Obie wersje będą smaczne, jednak będzie różnić je zawartość składników odżywczych oraz ilość kalorii w porcji. Wersja jarska polecana jest osobom, które nie jedzą mięsa, ograniczają kalorie, czy tłuszcz w diecie. Natomiast mięsna wersja będzie bardziej treściwa, ale i kaloryczna.
Poniżej znajdziesz przepis na klasyczną zupę ogórkową, jak u babci:
- 800 g mięsa i kości wieprzowych, np. od schabu,
- 6-7 ogórków kiszonych,
- 1 duża marchewka,
- 1 pietruszka,
- ½ selera,
- kawałek pora,
- 4 ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki masła,
- woda,
- opcjonalnie: 2 łyżki śmietany 18 proc. do zahartowania.
Przygotowanie zupy zacznij od opłukania i wrzucenia kości do dużego garnka, następnie dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, zalej wszystko wodą, tak aby całkowicie zakryła składniki. Gotuj na małym ogniu około 20-30 minut.
W międzyczasie obierz warzywa, zetrzyj je na tarce, ziemniaki pokrój w kostkę, a pora w cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż startą marchewkę, pietruszkę, seler, oraz pokrojonego pora. Pod sam koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kiedy mięso będzie już miękkie, wyłów je z wywaru, obierz je i ponownie wrzuć do garnka. Dodaj przesmażone warzywa, oraz pokrojone ziemniaki. Gotuj przez kwadrans, aż zmiękną, pod koniec dorzuć ogórki kiszone starte na tarce. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Możesz zabielić ją zahartowaną, kwaśną śmietaną.
Źródła: terazgotuje.pl, biosklep.com.pl
Zobacz też:
Chrupiące, wypieczone, lepsze niż ze sklepu. Przepis na najłatwiejsze bułki
Seniorzy powinni jeść często. Sałatka poprawi trawienie, odporność i zadba o serce
Babcia zawsze robiła na lato, uwielbialiśmy pić. Nie tylko orzeźwia, ale pomaga na trawienie