Reklama
Reklama

To włoski sekret szczęścia. Chrupiące rurki, które nigdy się nie nudzą

Sycylijskie rurki to chrupiące ciasteczka, wypełnione aromatycznym nadzieniem z ricotty i pistacji. Ich połączenie smaku i konsystencji jest fenomenalne. Deser nawiązuje do włoskiego rarytasu z Sycylii. Dowiedz się, jak zrobić domowe cannoli.

Cannoli - sycylijskie rurki

Cannoli to jeden z najsłynniejszych włoskich deserów. To chrupiące, złociste rurki, po brzegi wypełnione słodkim kremem. Wywodzą się z Sycylii, gdzie powstały jako symbol karnawału, a dziś można je kupić w każdej cukierni - od Palermo po Katanię. Tradycyjnie nadziewa się je kremem z ricotty, często z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, wanilii lub gorzkiej czekolady. W wielu miejscach można jednak spróbować także wersji z pistacjami, limoncello, czekoladowym kremem lub z dodatkiem orzechów. Idealne cannolo ma cienkie, kruche ciasto oraz nadzienie tak lekkie i delikatne, że rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.

Reklama

Sycylijskie rurki - przepis

Składniki:

Rurki: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 75 ml wina Marsala, 
  • jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżki zimnego masła, 
  • łyżka cukru, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 
  • 1/4 łyżeczki soli.

Nadzienie: 

  • 700 g sera ricotta, 
  • 60 g cukru pudru, 
  • skórka z 1 cytryny. 

Dodatkowo: 

  • białko do smarowania, 
  • olej do smażenia, 
  • siekane pistacje do dekoracji, 
  • deserowa czekolada do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Przygotuj rurki. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, cynamonem i cukrem. Dodaj masło i rozdrobnij je widelcem lub blenderem, aż powstaną okruszki. Dołóż jajko i wino - mieszaj, aż składniki się połączą. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Uformuj z ciasta kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 

Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 mm. Wytnij kółka o średnicy 10 cm i odkładaj na bok. Rozwałkuj ciasto ponownie i powtarzaj, aż wykorzystasz całe. 

Rozgrzej około 5 cm oleju w głębokim garnku lub frytkownicy, aż osiągnie temperaturę 160-180 st. Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia lub duży talerz ręcznikami papierowymi, a także lekko natłuść olejem foremki do rurek cannoli. W miseczce rozbełtaj białko. 

Rozwałkuj ponownie każdy okrąg ciasta na lekko owalny kształt o średnicy 12 cm. Owiń placek wokół foremki, posmaruj jeden brzeg białkiem jaja, a następnie nałóż na siebie brzegi i delikatnie dociśnij, aby je uszczelnić. 

Wrzucaj po 2 - 3 cannoli na raz i smaż przez około 2 minuty lub do momentu, aż nabiorą złocistego koloru, obracając je, aby równomiernie się przypiekały. Po upieczeniu przełóż je na ręcznik papierowy. Pozostaw do ostudzenia. 

Przygotuj nadzienie. Umieść ser ricotta na sicie w lodówce, odcedzając nadmiar wilgoci przez co najmniej 30 minut. Przełóż go do miski, dodaj cukier puder i ostrą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Połącz całość i schłodź w lodówce do momentu użycia. 

Złóż rurki. Połowę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, a drugą połowę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Końcówki każdej sycylijskiej rurki maczaj w czekoladzie i odkładaj do wyschnięcia. Nałóż nadzienie z ricotty do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i napełnij każdą rurkę. Oba końce posyp posiekanymi pistacjami, a wierzch tartą czekoladą. Dodatkowo możesz posypać całość cukrem pudrem. 

Deser podawaj od razu lub po lekkim schłodzeniu w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W PRL-u to było ulubione danie Polaków. Szybkie, łatwe do zrobienia, sycące i tanie

Gdy przyjedzie do mnie rodzina, zaserwuję im Śliwkową Chmurkę. Już wiem, że będą dokładki

Tak zrobiony filet z kurczaka rozpływa się w ustach. Sekretem jest zielony farsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | ciastka | kuchnia włoska