Reklama
Reklama

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Złociste kurki to jedne z najcenniejszych darów lata. Pojawiają się zazwyczaj w czerwcu, a ich sezon trwa do wczesnej jesieni. Warto więc korzystać, póki są świeże i dostępne na każdym straganie. Ich wyjątkowy smak idealnie sprawdzi się w prostej, domowej zupie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś zupy kurkowej, to przetestuj ten sprawdzony przepis.

Sezonowa zupa

Zupa kurkowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia każdego smakosza kuchni sezonowej. Połączenie delikatnej śmietanki, wyrazistego bulionu i świeżych grzybów tworzy harmonię smaków, którą można uzyskać tylko w konkretnej porze roku. Dodatek koperku i cytryny nadaje potrawie świeżości, a kurkuma dodaje delikatnej pikanterii. To danie idealne na chłodne wieczory, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

Przeczytaj też: TOP 5 sosów do mięsa z grilla. Wytrawne, słodkie, pikantne

Reklama

Zupa kurkowa - przepis

Składniki:

  • 1,5 bulionu warzywnego, 
  • 450 g ziemniaków, 
  • 450 g kurek, 
  • 50 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 1/2 pęczka koperku, 
  • cebula, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • szczypta kurkumy, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Sposób wykonania:

Posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki obierz i pokrój w kostki o bokach ok. 2 cm. Koperek drobno posiekaj. 

Kurki umyj i osusz je papierowymi ręcznikami. Pokrój na 2-4 części, w zależności od ich wielkości. Małe sztuki pozostaw w całości. 

W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż ją przez ok. 5 minut do zeszklenia. Dołóż czosnek i smaż przez kolejną minutę. 

Przesuń cebulę z czosnkiem na bok, dolej kolejną łyżkę oleju i podsmaż ziemniaki przez ok. 2 minuty, bez mieszania. Przemieszaj i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę. 

Wlej bulion i dopraw go kurkumą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 7 minut lub do miękkości ziemniaków. 

Do garnka dodaj kurki, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez minutę, do lekkiej miękkości grzybów. 

Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj. 

Zupę kurkową przelej do misek i podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

Kilka składników i 15 minut roboty. Delikatne niczym puch ciasto zrób od razu z podwójnej porcji

Letnia pomidorówka smakuje jak w najlepszej włoskiej restauracji. Sekretem jest przygotowanie pomidorów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kurki | grzyby