Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku
Złociste kurki to jedne z najcenniejszych darów lata. Pojawiają się zazwyczaj w czerwcu, a ich sezon trwa do wczesnej jesieni. Warto więc korzystać, póki są świeże i dostępne na każdym straganie. Ich wyjątkowy smak idealnie sprawdzi się w prostej, domowej zupie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś zupy kurkowej, to przetestuj ten sprawdzony przepis.
Zupa kurkowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia każdego smakosza kuchni sezonowej. Połączenie delikatnej śmietanki, wyrazistego bulionu i świeżych grzybów tworzy harmonię smaków, którą można uzyskać tylko w konkretnej porze roku. Dodatek koperku i cytryny nadaje potrawie świeżości, a kurkuma dodaje delikatnej pikanterii. To danie idealne na chłodne wieczory, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Przeczytaj też: TOP 5 sosów do mięsa z grilla. Wytrawne, słodkie, pikantne
Składniki:
- 1,5 bulionu warzywnego,
- 450 g ziemniaków,
- 450 g kurek,
- 50 ml śmietanki kremówki 36%,
- 1/2 pęczka koperku,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta kurkumy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki obierz i pokrój w kostki o bokach ok. 2 cm. Koperek drobno posiekaj.
Kurki umyj i osusz je papierowymi ręcznikami. Pokrój na 2-4 części, w zależności od ich wielkości. Małe sztuki pozostaw w całości.
W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż ją przez ok. 5 minut do zeszklenia. Dołóż czosnek i smaż przez kolejną minutę.
Przesuń cebulę z czosnkiem na bok, dolej kolejną łyżkę oleju i podsmaż ziemniaki przez ok. 2 minuty, bez mieszania. Przemieszaj i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Wlej bulion i dopraw go kurkumą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 7 minut lub do miękkości ziemniaków.
Do garnka dodaj kurki, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez minutę, do lekkiej miękkości grzybów.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.
Zupę kurkową przelej do misek i podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie
Kilka składników i 15 minut roboty. Delikatne niczym puch ciasto zrób od razu z podwójnej porcji