Reklama
Reklama

Tym rogalikom drożdżowym trudno się oprzeć. Ekspresowy pomysł na deser do kawy

Twoja rodzina przepada za domowymi rogalikami drożdżowymi? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ich ekspresową wersję. Odtwarzając tę recepturę, nie będziesz musiał czekać na wyrastanie ciasta. Wychodzą puszyste i delikatne. Ta słodka przekąska idealnie współgra z gorącą kawą, herbatą lub kakao.

Te szybkie rogaliki drożdżowe to prawdziwy ratunek dla wszystkich, którzy uwielbiają tego rodzaju wypieki, ale nie mają czasu na długie oczekiwanie wyrastania ciasta. W tym wypadku wystarczy dokładnie wymieszaj składniki, wyrobić ciasto, uformować rogaliki i gotowe! Efekt? Puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach słodkości, które zachowują świeżość przez kilak dni. Wypełnij je konfiturą malinową lub różaną marmoladą, a będą nieodparcie pyszne. Idealne na leniwe śniadanie, do popołudniowej kawy czy jako słodki dodatek do spotkania z bliskimi. 

Sprawdź także: Zamiast Cynamonek zrób Kardamonki. Drożdżowe bułeczki zaskakują smakiem

Przepis na szybkie rogaliki drożdżowe

Rogaliki możesz zrobić ze swoim ulubionym dżemem lub konfiturą. Świetnie sprawdzi się malinowa, truskawkowa, wiśniowa, lub coś wyjątkowego, czyli marmolada różana. Dla fanów słodkości polecamy krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży instant (2 opakowania), 
  • ok. 80 ml ciepłego mleka, 
  • 500 g mąki pszennej, 
  • 200 g rozpuszczonego masła, 
  • 4 jajka (3+1), 
  • 3 czubate łyżki cukru, 
  • szczypta soli, 
  • ulubiona konfitura,
  • cukier kryształ lub cukier puder do posypania.

Jak zrobić szybkie rogaliki drożdżowe? 

W dużej misce wymieszaj rozkruszone drożdże (lub wsyp drożdże instant) z ciepłym mlekiem. Następnie dodaj przesianą mąkę z rozpuszczonym masłem, cukrem, solą, a na koniec wbij 3 jajka i dokładnie wymieszaj składniki. Dokładnie wyrób ciasto dłońmi (najlepiej, gdy będą ciepłe). W razie potrzeby dosyp więcej mąki. 

Wyrobione ciasto podziel na 4 równe części. Każdą porcję rozwałkuj na kształt koła (ok. 25 cm średnicy) o grubości ok. 3 mm. Ostrym nożem przecinaj ciasto przez środek, aby powstało 10 części o kształcie trójkątów. Na kraniec szerszego rogu trójkąta wyłóż łyżeczkę nadzienia (dżemu, konfitury lub czekoladowego kremu) o zwartej konsystencji. Zwiń każdy fragment ciasta w stronę ostrego końca, uformuj rogalik i zawiń jego boki, aby utworzyć zgrabny kształt.  

Uformowane rogaliki wykładaj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy, aby rogaliki podczas pieczenia się nie posklejały. Wierzch każdego rogalika posmaruj roztrzepanym jajkiem. Możesz dodatkowo posypać cukrem kryształem.  

Wstaw blachę z rogalikami do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Upieczone szybkie rogaliki drożdżowe wyjmij z piekarnika do ostudzenia i przechowuj pod przykryciem, aby dłużej zachowały świeżość. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane

Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka