Reklama
Reklama

U babci były w każdą niedzielę, wychodzą lepsze niż ze schabu. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz

Jakie są smaki dzieciństwa, które pamiętamy do dziś? Dla jednych to pyszne ciasta drożdżowe, dla innych pierogi z jagodami, natomiast miłośnicy mięs z pewnością pamiętają domowe kotlety. Te, które wychodziły spod ręki babci, były oczywiście najsmaczniejsze, soczyste w środku z chrupiącą panierką. W poniższym artykule zdradzimy ci przepis na wyborne kotlety z karkówki.

Kuchnia polska nie istniałaby bez tradycyjnych schabowych, jednak nie wszyscy wiedzą, że pyszne kotlety wieprzowe można zrobić nie tylko ze schabu. Jeśli po weekendowym grillowaniu zostało ci kilka plastrów karkówki, możesz z nich wyczarować pyszny obiad jak u babci. Podpowiemy ci, jak zrobić chrupiące kotlety z karkówki.

Czy karkówka jest dobrym mięsem na kotlety?

Wieprzowe kotlety w panierce zazwyczaj przygotowuje się ze schabu. Ten rodzaj mięsa jest dosyć tłusty, dzięki czemu gotowe schabowe pozostają soczyste i kruche. Nie wszyscy wiedzą, że pyszne kotlety mogą wyjść również z karkówki. Będą świetnie smakować nie tylko w wersji grillowanej, czy pieczonej w piekarniku. Można z niej zrobić genialne mielone lub kotlety w chrupiącej panierce.

Reklama

Do przygotowania panierowanych kotletów z karkówki mięso należy pokroić w plastry o grubości około dwóch centymetrów, a następnie rozbić je za pomocą tłuczka. Należy jednak pamiętać, aby nie robić tego za mocno. Zbyt cienko rozbite mięso może wyjść twarde i łykowate. Istotne jest także odpowiednie przyprawienie kotletów, aby były wyraziste w smaku i aromatyczne. Według niektórych wystarczy do tego sama sól i pieprz, jednak przyprawy takie jak słodka lub ostra papryka, czosnek, majeranek, czy tymianek dodatkowo podkreślą smak mięsa. Karkówka jest dosyć tłustym mięsem, dzięki czemu kotlety z niej wyjdą miękkie i soczyste.

Kotlety należy obtoczyć w jajku z przyprawami. Możesz również dorzucić sekretny składnik, czyli łyżkę majonezu, dzięki czemu mięso będzie miało jeszcze więcej smaku. Do smażenia kotletów z karkówki warto wybrać smalec lub masło klarowane, mają one wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu nic nie powinno się przypalić. Takie danie może nie będzie to najbardziej dietetycznym wyborem na obiad, jednak raz na jakiś czas warto skusić się na chrupiące kotlety jak u babci. 

Sprawdź także: Proste kotlety z gotowanych ziemniaków. Pomysł na szybki obiad

Kotlety z karkówki - przepis

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 4 kotlety z karkówki wieprzowej,  
  • 2 jajka,
  • mąkę do panierowania,
  • bułkę tartą do panierowania.
  • 1 łyżkę majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczkę majeranku,  
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
  • sól i pierz do smaku,
  • smalec lub masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od dokładnego rozbicia kotletów przy pomocy tłuczka. Następnie obtocz je w mące.
  2. W misce zmieszaj jajka z dodatkiem majonezu, majeranku, papryki słodkiej i czosnku przeciśniętego przez praskę. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wszystkie składniki połącz.
  3. Zanurz kotlety w jajku z przyprawami, tak aby całkowicie je oblepiło.
  4. Na talerz wysyp bułkę tartą, obtocz w niej kotlety.
  5. Na patelni mocno rozgrzej smalec lub masło klarowane. Smaż kotlety z dwóch stron, aż będą złociste. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.

Z czym podawać kotlety z karkówki?

Gotowe kotlety z karkówki możesz podawać z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz mizerią lub surówką z tartej marchewki i jabłka. Świetnie smakować będą również z frytkami lub domowymi ziemniaczkami z piekarnika z dodatkiem surówki z białej kapusty i marchewki.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pomoże jelitom i układowi odpornościowemu

Podaję rodzinie, biorę do pracy. Farsz w tych naleśnikach jest obłędny

Proste kotlety z gotowanych ziemniaków. Pomysł na szybki obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | dania główne