Reklama
Reklama

U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu

Domowy smalec to dla wielu osób prawdziwy rarytas. Można posmarować nim kanapkę albo użyć do smażenia. Ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko przypalenia ulubionych dań. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie kilku tanich składników oraz cierpliwości. Przekonaj się, w jaki sposób go zrobić i szybko ciesz się jego smakiem.

Smalec ze skwarkami to specjał kuchni polskiej, który nie cieszy się obecnie tak dużą popularnością jak jeszcze do niedawna. Wiele osób unika go ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Jest to jednak pyszny składnik, który w umiarkowanych ilościach nie będzie miał negatywnego wpływu na nasz organizm. Przekonaj się, w jaki sposób go wykonać.

Sprawdź także: Przepis na najlepsze gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Zapisz i zrób na święta

Jaka słonina na smalec jest najlepsza?

Smalec to tłuszcz zwierzęcy, który najczęściej przygotowuje się ze słoniny wieprzowej. Surowy tłuszcz wytapiany jest z podgardla, słoniny oraz boczku w wysokiej temperaturze. Czasami można jednak spotkać smalec z gęsi, kaczki czy dzika. W domowej kuchni dość rzadko się je przygotowuje. 

Niezależnie od tego, z której części świni pochodzi słonina, należy zwrócić uwagę na kilka aspektów. Przede wszystkim musi być ona świeża. Jedynie z takiej przyrządzimy smalec o pysznym smaku. Tłuszcz powinien mieć jednolitą konsystencję i nie powinny znajdować się w nim żyłki czy pozostałości skóry. Jeśli je znajdziemy, konieczne będzie wyłowienie ich. W procesie smażenia staną się twarde oraz niesmaczne, a smalec będzie miał o wiele gorszą jakość.

Jeśli kupujemy słoninę w kawałku, przed jej przygotowaniem, powinniśmy odciąć skórę oraz zmielić ją albo pokroić na mniejsze kawałki. W ten sposób szybciej się wytopi i będzie łatwiejsza do obróbki.

Domowy smalec z jabłkiem — przepis

Składniki:

  • 800 g mielonej słoniny,
  • 3 cebule,
  • 3 jabłka,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 2 łyżeczki soli.

Boczek kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Słoninę wrzucamy na patelnię, solimy ją, a następnie na małym gazie podgrzewamy przez ok. 20 minut. Kiedy będzie jeszcze jasna, ale w niektórych miejscach zacznie pojawiać się złoty kolor, dodajemy cebulę i boczek. W dalszym ciągu na małym ogniu podgrzewamy przez kolejne 15 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby mieć pewność, że przysmaża się równomiernie.

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na samym końcu smażenia, kiedy smalec będzie już ładnie wyglądał, a cebulka i boczek będą w sam raz podsmażone, dodajemy je do całości. Mieszamy i smażymy przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i dajemy smalcowi lekko ostygnąć. Następnie przekładamy go słoików, mocno zakręcamy i wsadzamy do lodówki. Smalec można przechowywać w niej ok. 2 tygodnie. Najlepiej smakuje posypany solą na kromce pełnoziarnistego pieczywa w towarzystwie ogórka kiszonego.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | kuchnia polska