Reklama
Reklama

W lodówce masz dużo cukinii i nie wiesz, jak ją wykorzystać? Oto pomysł na obiad z cukinii

​Masz nadmiar cukinii i nie wiesz, co z nią zrobić? My znamy pomysł na obiad z cukinią, który zaskoczy wszystkich domowników. Puszyste kotleciki, usmażone na złoty kolor udowadniają, że warzywa potrafią być supergwiazdami na talerzu. Możesz podać w towarzystwie ziemniaczanego purée ziemniaczane, domowe frytki z batatów lub ryżu. Jako lekki lunch sprawdzi się w towarzystwie greckiej sałatki.

Warzywne kotleciki można zrobić na wiele sposobów. W poniższym przepisie podpowiemy ci, jak przyrządzić je z cukinii oraz ciecierzycy. Taki obiad dostarczy ci mnóstwo błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na trawienie oraz pomaga dbać o jelita. Dodatkowo rośliny strączkowe, w tym przypadku cieciorka, są świetnym źródłem roślinnego białka, dzięki czemu na dłużej będziesz czuć się syty. Wyrazistości doda kotlecikom czosnek, cebula, oraz posiekana natka pietruszki. Taki pomysł na obiad z cukinią doskonale sprawdzi się w dni, w które chcesz zaserwować rodzinie posiłek z dużą ilością warzyw. 

Sprawdź także: Ten obiad to kwintesencja jesieni. Prosta zapiekanka z dynią

Pomysł na obiad z cukinią - przepis 

Taki obiad z cukinii można jeść na wiele sposobów, z dodatkiem ziemniaków, ryżu, lub sałatki. Kotleciki świetnie będą smakować również zaserwowane solo z jogurtowym sosem. W miseczce zmieszaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i szczypiorek, sól, oraz pieprz. Rodzina z pewnością będzie się zajadać. 

Składniki: 

  • 2 cukinie, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka ciecierzycy,  
  • 1 jajko, 
  • ok. 60 g bułki tartej, 
  • sól i czarny pieprz do smaku, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Pomysł na obiad z cukinią - jak go zrobić? 

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, po czym posyp solą i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij cukinię z nadmiaru soku i umieść w misce. Cebulkę i czosnek podsmaż na oleju lub maśle, aby stały się błyszczące i ładnie pachniały. Odsączoną z puszki ciecierzycę zblenduj na puree (podobnie jak na humus). Do startej cukinii dodaj cebulkę z czosnkiem i pastę z ciecierzycy. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj na jednorodną masę. W razie potrzeby dodaj jedno jajko więcej. 

Z przygotowanej masy nabieraj porcje, formuj kulki i lekko spłaszcz. Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Następnie odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  

Ten pomysł na obiad z cukinią to świetna propozycja na posiłek dla całej rodziny. Kotleciki podawaj z ulubionym sosem, sałatką ze świeżych warzyw lub ugotowanymi ziemniakami. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Znudziły ci się te z cukinii lub ziemniaków? Zrób wytrawne placuszki z dyni

Rozgrzewa lepiej niż rosół, syci na wiele godzin. Zupa idealna na jesienno-zimową chandrę

U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne