W lodówce masz dużo cukinii i nie wiesz, jak ją wykorzystać? Oto pomysł na obiad z cukinii
Masz nadmiar cukinii i nie wiesz, co z nią zrobić? My znamy pomysł na obiad z cukinią, który zaskoczy wszystkich domowników. Puszyste kotleciki, usmażone na złoty kolor udowadniają, że warzywa potrafią być supergwiazdami na talerzu. Możesz podać w towarzystwie ziemniaczanego purée ziemniaczane, domowe frytki z batatów lub ryżu. Jako lekki lunch sprawdzi się w towarzystwie greckiej sałatki.
Warzywne kotleciki można zrobić na wiele sposobów. W poniższym przepisie podpowiemy ci, jak przyrządzić je z cukinii oraz ciecierzycy. Taki obiad dostarczy ci mnóstwo błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na trawienie oraz pomaga dbać o jelita. Dodatkowo rośliny strączkowe, w tym przypadku cieciorka, są świetnym źródłem roślinnego białka, dzięki czemu na dłużej będziesz czuć się syty. Wyrazistości doda kotlecikom czosnek, cebula, oraz posiekana natka pietruszki. Taki pomysł na obiad z cukinią doskonale sprawdzi się w dni, w które chcesz zaserwować rodzinie posiłek z dużą ilością warzyw.
Sprawdź także: Ten obiad to kwintesencja jesieni. Prosta zapiekanka z dynią
Taki obiad z cukinii można jeść na wiele sposobów, z dodatkiem ziemniaków, ryżu, lub sałatki. Kotleciki świetnie będą smakować również zaserwowane solo z jogurtowym sosem. W miseczce zmieszaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i szczypiorek, sól, oraz pieprz. Rodzina z pewnością będzie się zajadać.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 jajko,
- ok. 60 g bułki tartej,
- sól i czarny pieprz do smaku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- olej do smażenia.
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, po czym posyp solą i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij cukinię z nadmiaru soku i umieść w misce. Cebulkę i czosnek podsmaż na oleju lub maśle, aby stały się błyszczące i ładnie pachniały. Odsączoną z puszki ciecierzycę zblenduj na puree (podobnie jak na humus). Do startej cukinii dodaj cebulkę z czosnkiem i pastę z ciecierzycy. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj na jednorodną masę. W razie potrzeby dodaj jedno jajko więcej.
Z przygotowanej masy nabieraj porcje, formuj kulki i lekko spłaszcz. Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Następnie odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ten pomysł na obiad z cukinią to świetna propozycja na posiłek dla całej rodziny. Kotleciki podawaj z ulubionym sosem, sałatką ze świeżych warzyw lub ugotowanymi ziemniakami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Znudziły ci się te z cukinii lub ziemniaków? Zrób wytrawne placuszki z dyni
Rozgrzewa lepiej niż rosół, syci na wiele godzin. Zupa idealna na jesienno-zimową chandrę
U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu