Reklama
Reklama

Wielkopolska chwali się tym daniem. Sycące, smaczne i proste do zrobienia

Masz ochotę na coś tradycyjnego na obiad? Wypróbuj wielkopolskie pyzy ziemniaczane z sycącym farszem z mięsem. Możesz przygotować ich więcej i zamrozić, aby w przyszłości cieszyć się obiadem gotowym w 15 minut. Są pyszne i naprawdę sycące.

Jak pyzy, to tylko z Wielkopolski

Od XIX wieku Wielkopolska uchodzi za królestwo ziemniaka. To właśnie w tym regionie przyrządza się wiele ziemniaczanych potraw, w tym najpopularniejsze pyzy. Można je zrobić zarówno z surowych, jak i ugotowanych ziemniaków. W środku najczęściej wypełnione są farszem mięsnym, czym różnią się od klusek śląskich czy tradycyjnych kopytek. 

Czasem pyzy ziemniaczane przygotowuje się bez nadzienia, z samego ciasta, ale wtedy podaje się je koniecznie z gulaszem, sosem pieczeniowym lub pieczarkowym. W przeciwieństwie do eliptycznych podlaskich kartaczy pyzy są idealnie okrągłe

Reklama

Pysznie smakują okraszone masłem i skwarkami. Warto podać je w towarzystwie ulubionych chrupiących surówek, aby danie było nie tylko pyszne, ale też dostarczało nieco witamin.

Pyzy ziemniaczane - przepis

Ciasto: 

  • 1,5 kg ziemniaków, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • sól do smaku. 

Farsz: 

  • 250 g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowego), 
  • cebula, 
  • 100 g boczku wędzonego, 
  • sól, pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

Przygotuj farsz. Boczek pokrój w kosteczkę i przesmaż na patelni. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dorzuć do boczku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mielone mięso i smaż wszystko razem, aż mięso będzie gotowe. Dopraw farsz solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia. 

Przygotuj ciasto. 500 g ziemniaków obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz na purée. Pozostały kilogram ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij przez gazę lub ściereczkę, zachowując sok. Odstaw go na chwilę, a osadzoną na dnie skrobię dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj też jajka, mąkę i szczyptę soli. Wyrób gęste, jednolite ciasto. 

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Odrywaj porcje ciasta, formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego nakładaj po łyżce farszu i dokładnie zlepiaj, formując kulę. Gotuj pyzy partiami we wrzącej wodzie - od momentu wypłynięcia przez około 6 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj gorące. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Schabowe po grecku to moje ostatnie kulinarne odkrycie. Zrób więcej, bo zabraknie na dokładkę

Rosół z przedwojennego przepisu. Zamiast makaronu jest inny, wyjątkowy dodatek

O niebo lepsze od małosolnych. "Krokodylki" robię, gdy tylko ogórki gruntowe pojawią się na straganach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | kluski | dania główne | dodatki