Wielkopolska chwali się tym daniem. Sycące, smaczne i proste do zrobienia
Masz ochotę na coś tradycyjnego na obiad? Wypróbuj wielkopolskie pyzy ziemniaczane z sycącym farszem z mięsem. Możesz przygotować ich więcej i zamrozić, aby w przyszłości cieszyć się obiadem gotowym w 15 minut. Są pyszne i naprawdę sycące.
Od XIX wieku Wielkopolska uchodzi za królestwo ziemniaka. To właśnie w tym regionie przyrządza się wiele ziemniaczanych potraw, w tym najpopularniejsze pyzy. Można je zrobić zarówno z surowych, jak i ugotowanych ziemniaków. W środku najczęściej wypełnione są farszem mięsnym, czym różnią się od klusek śląskich czy tradycyjnych kopytek.
Czasem pyzy ziemniaczane przygotowuje się bez nadzienia, z samego ciasta, ale wtedy podaje się je koniecznie z gulaszem, sosem pieczeniowym lub pieczarkowym. W przeciwieństwie do eliptycznych podlaskich kartaczy pyzy są idealnie okrągłe.
Pysznie smakują okraszone masłem i skwarkami. Warto podać je w towarzystwie ulubionych chrupiących surówek, aby danie było nie tylko pyszne, ale też dostarczało nieco witamin.
Ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól do smaku.
Farsz:
- 250 g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowego),
- cebula,
- 100 g boczku wędzonego,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Przygotuj farsz. Boczek pokrój w kosteczkę i przesmaż na patelni. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dorzuć do boczku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mielone mięso i smaż wszystko razem, aż mięso będzie gotowe. Dopraw farsz solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto. 500 g ziemniaków obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz na purée. Pozostały kilogram ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij przez gazę lub ściereczkę, zachowując sok. Odstaw go na chwilę, a osadzoną na dnie skrobię dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj też jajka, mąkę i szczyptę soli. Wyrób gęste, jednolite ciasto.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Odrywaj porcje ciasta, formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego nakładaj po łyżce farszu i dokładnie zlepiaj, formując kulę. Gotuj pyzy partiami we wrzącej wodzie - od momentu wypłynięcia przez około 6 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj gorące.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Schabowe po grecku to moje ostatnie kulinarne odkrycie. Zrób więcej, bo zabraknie na dokładkę
Rosół z przedwojennego przepisu. Zamiast makaronu jest inny, wyjątkowy dodatek