Reklama
Reklama

Wieprzowina po wietnamsku. Lepsza niż w restauracji orientalnej

Nie samą polską kuchnią Polak żyje. Od czasu do czasu między gołąbkami a kotletem schabowym warto wypróbować coś z innego kraju. Ten przepis przeniesie cię do Wietnamu pełnego smaku i nowych doznań kulinarnych. Obiad wychodzi obłędny, a mąż prosi o kolejną dokładkę.

Kuchnia wietnamska to bogactwo wielu różnych przypraw, skrajnych smaków, które przy tym są idealnie zbalansowane. Mało gdzie znajdziecie równie dobre wywarzenie między słodkim a słonym czy między kwaśnym a pikantnym. Właśnie taki też będzie przepis na wieprzowinę po wietnamsku.

Przepis na wieprzowinę po wietnamsku. Jesz i zapominasz, że jeszcze jesteś w Polsce

Ta wieprzowina po wietnamsku to idealne połączenie orientalnych i ostrych smaków. Danie zrobisz w kilka chwil, a mimo tego smak jest zachwycający. Wszystko, czego będziesz potrzebować to:

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 biała cebula,
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżeczka sosu sriracha.

Mięso wyczyść i pokrój w niedużą kostkę lub cienkie i niezbyt długie paski. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na ciepły tłuszcz wykładaj porcjami przygotowane mięso. Gdy będzie podsmażone, wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do osobnego naczynia.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek posiekaj w drobną kostkę, korzeń imbiru zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, papryczkę chili za to pokrój w cienkie plasterki. Na patelnię wlej drugą łyżkę oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego pokrojone warzywa. Całość smaż około 1-2 minuty.

Teraz do mieszanki na patelni dodaj cukier, sos rybny i wodę. Sos wymieszaj i zagotuj. Po tym na patelnię dodaj wcześniej usmażone mięso, ponownie wymieszaj. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj całość przez następne 15 minut. Przez ten czas sos powinien się zredukować i skarmelizować, nabierając ciemniejszej barwy. Na koniec dodaj sos sriracha.

Z czym podawać wieprzowinę po wietnamsku?

Wieprzowina w sosie typowym dla kuchni wietnamskiej będzie pasowała zarówno do białego ryżu, jak i makaronu. Jeśli chodzi o makaron, najlepiej sprawdzi się ryżowy, który wykorzystywany jest w tego typu orientalnych daniach.

Do dopełnienia całości przydadzą się również warzywa. Dobrze się tu wkomponuje pokrojona w cienkie paseczki słodka papryka, marchewka, cebula. Świeżości doda zarazem kapusta pak choi czy cukinia.

Po zdjęciu z patelni wieprzowiny w sosie, dodaj drobinę oleju, a gdy będzie on ciepły, wrzuć pokrojone warzywa. Możesz je jeszcze dodatkowo przyprawić np. ostrą papryką. Podsmaż je przez około 2-3 minuty, aby pozostały jędrne, ale nabrały nieco innego smaku. Podawaj je obok sosu wietnamskiego z mięsem.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia azjatycka | dania główne | wieprzowina