Reklama
Reklama

Włoska przekąska bez mąki. ​Ciastka amaretti idealne do popołudniowej kawy

Ciastka amaretti to włoski przysmak, którego podstawą są zmielone migdały. Świetnie smakują do popołudniowej kawy lub herbaty, w dodatku robi się je ekspresowo, a do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, które znajdziesz bez trudu, w każdym sklepie. Takie ciasteczka biją na głowę te kupne, warto skusić się na ich przygotowanie.

Jeśli nie tolerujesz glutenu, lub z innego powodu unikasz mąki pszennej, koniecznie zapisz przepis na ciastka amaretti. Ten włoski przysmak zrobisz zaledwie z sześciu składników. Wychodzą niezwykle kruche, aromatyczne i z pewnością zasmakują wszystkim łasuchom oraz wielbicielom migdałów. W dodatku ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, warto zrobić ich więcej, przełożyć do puszki na ciasteczka i cieszyć się ich smakiem, kiedy najdzie cię ochota na małe co nieco. 

Sprawdź także: Niewielkie pączuszki z cukrową posypką. Prosty przepis na tłusty czwartek

Przepis na ciastka amaretti 

Do przygotowania tych pysznych ciasteczek, będziesz potrzebować: 

  • 300 g migdałów, 
  • 300 g cukru pudru, 
  • 3 białka dużych jaj, 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej albo skrobi ziemniaczanej, 
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka likieru migdałowego albo ekstraktu. 

Jak zrobić ciastka amaretti? 

Migdały zmiksuj lub dokładnie zmiel, aby ich konsystencja była sypka. Wymieszaj je z cukrem pudrem oraz mąką kukurydzianą.  

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaj do nich przygotowane wcześniej migdały. Wymieszaj masę bardzo delikatnie, aby składniki się połączyły, ale nie straciły puszystości. Na koniec dodaj likier lub ekstrakt migdałowy i ponownie delikatnie wymieszaj szpatułką. Konsystencja powinna być dość klejąca i gęsta. 

Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie kulki (średnica około 2 centymetry) w odstępach.  

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 15-17 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapiekanka z twarogu na śniadanie to moje nowe odkrycie. Ma zdrowe składniki, syci na długo

Kalafior pieczony w całości. Najwięcej smaku dodają mu wyjątkowe przyprawy

Włoska uczta dla smakoszy makaronów. Przepis na canneloni z mięsem mielonym

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka