Reklama
Reklama

Włoska przekąska bez mąki. ​Ciastka amaretti idealne do popołudniowej kawy

Ciastka amaretti to włoski przysmak, którego podstawą są zmielone migdały. Świetnie smakują do popołudniowej kawy lub herbaty, w dodatku robi się je ekspresowo, a do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, które znajdziesz bez trudu, w każdym sklepie. Takie ciasteczka biją na głowę te kupne, warto skusić się na ich przygotowanie.

Jeśli nie tolerujesz glutenu, lub z innego powodu unikasz mąki pszennej, koniecznie zapisz przepis na ciastka amaretti. Ten włoski przysmak zrobisz zaledwie z sześciu składników. Wychodzą niezwykle kruche, aromatyczne i z pewnością zasmakują wszystkim łasuchom oraz wielbicielom migdałów. W dodatku ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, warto zrobić ich więcej, przełożyć do puszki na ciasteczka i cieszyć się ich smakiem, kiedy najdzie cię ochota na małe co nieco. 

Sprawdź także: Niewielkie pączuszki z cukrową posypką. Prosty przepis na tłusty czwartek

Przepis na ciastka amaretti 

Do przygotowania tych pysznych ciasteczek, będziesz potrzebować: 

  • 300 g migdałów, 
  • 300 g cukru pudru, 
  • 3 białka dużych jaj, 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej albo skrobi ziemniaczanej, 
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka likieru migdałowego albo ekstraktu. 

Jak zrobić ciastka amaretti? 

Migdały zmiksuj lub dokładnie zmiel, aby ich konsystencja była sypka. Wymieszaj je z cukrem pudrem oraz mąką kukurydzianą.  

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaj do nich przygotowane wcześniej migdały. Wymieszaj masę bardzo delikatnie, aby składniki się połączyły, ale nie straciły puszystości. Na koniec dodaj likier lub ekstrakt migdałowy i ponownie delikatnie wymieszaj szpatułką. Konsystencja powinna być dość klejąca i gęsta. 

Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie kulki (średnica około 2 centymetry) w odstępach.  

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 15-17 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka