Włoska przekąska bez mąki. Ciastka amaretti idealne do popołudniowej kawy
Ciastka amaretti to włoski przysmak, którego podstawą są zmielone migdały. Świetnie smakują do popołudniowej kawy lub herbaty, w dodatku robi się je ekspresowo, a do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, które znajdziesz bez trudu, w każdym sklepie. Takie ciasteczka biją na głowę te kupne, warto skusić się na ich przygotowanie.
Jeśli nie tolerujesz glutenu, lub z innego powodu unikasz mąki pszennej, koniecznie zapisz przepis na ciastka amaretti. Ten włoski przysmak zrobisz zaledwie z sześciu składników. Wychodzą niezwykle kruche, aromatyczne i z pewnością zasmakują wszystkim łasuchom oraz wielbicielom migdałów. W dodatku ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, warto zrobić ich więcej, przełożyć do puszki na ciasteczka i cieszyć się ich smakiem, kiedy najdzie cię ochota na małe co nieco.
Sprawdź także: Niewielkie pączuszki z cukrową posypką. Prosty przepis na tłusty czwartek
Do przygotowania tych pysznych ciasteczek, będziesz potrzebować:
- 300 g migdałów,
- 300 g cukru pudru,
- 3 białka dużych jaj,
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej albo skrobi ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka likieru migdałowego albo ekstraktu.
Migdały zmiksuj lub dokładnie zmiel, aby ich konsystencja była sypka. Wymieszaj je z cukrem pudrem oraz mąką kukurydzianą.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaj do nich przygotowane wcześniej migdały. Wymieszaj masę bardzo delikatnie, aby składniki się połączyły, ale nie straciły puszystości. Na koniec dodaj likier lub ekstrakt migdałowy i ponownie delikatnie wymieszaj szpatułką. Konsystencja powinna być dość klejąca i gęsta.
Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie kulki (średnica około 2 centymetry) w odstępach.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 15-17 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapiekanka z twarogu na śniadanie to moje nowe odkrycie. Ma zdrowe składniki, syci na długo
Kalafior pieczony w całości. Najwięcej smaku dodają mu wyjątkowe przyprawy
Włoska uczta dla smakoszy makaronów. Przepis na canneloni z mięsem mielonym