Reklama
Reklama

Włoski kociołek z tortellini. Szybki obiad, który nigdy się nie nudzi

Włoski kociołek z tortellini od razu rozbudza apetyt. Pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Potrawa może być w pełni jarska albo z mięsnym dodatkem - wszystko zależy od tego, jakiego makaronu i bulionu użyjesz. Dzięki temu obiad za każdym razem będzie nieco inny. Przekonaj się, co ukryliśmy w tym jednogarnkowym daniu.

Włoski kociołek z tortellini - aromatyczny obiad dla całej rodziny

Włoski kociołek z tortellini to prawdziwa uczta, która łączy aromaty śródziemnomorskiej kuchni w jednym garnku. Delikatne tortellini gotowane w gęstym, pomidorowym sosie z nutą czosnku i cebuli zyskują wyjątkową głębię smaku. Dodatek marchewki i aromatycznych przypraw sprawia, że danie jest idealnie zbalansowane. Całość wieńczy obfita porcja startego parmezanu i świeżej natki pietruszki, które dodają potrawie włoskiego charakteru. Sycące, aromatyczne i gotowe w kilka chwil - to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. 

Włoski kociołek z tortellini - przepis

Składniki:

  • 600 g ulubionego tortellini (z mięsem, grzybami lub ricottą i szpinakiem), 
  • 125 ml bulionu z kurczaka, warzywnego lub wody, 
  • ok. 250 g świeżych pomidorów lub z puszki, 
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1-2 marchewki, 
  • sól i czarny pieprz, 
  • 100 g startego parmezanu, 
  • natka pietruszki, 
  • oliwa. 

Sposób wykonania:

W szerokiej patelni lub garnku rozgrzej oliwę, wrzuć obrane i drobno posiekane: cebulkę i czosnek. Przesmażaj 2-3 minuty, aż zmiękną. Następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Przesmażaj kolejne 5 minut, w razie potrzeby dolej 1-2 łyżki wody. Na patelnię wyłóż pokrojone i pozbawione skórki pomidory, po czym lekko rozgnieć je grzbietem łyżki, aby uwolniły sok. Dodaj bulion z kurczaka i koncentrat pomidorowy. Mieszaj, aż składniki się połączą.  

Wrzuć tortellini bezpośrednio z opakowania na patelnię - nie musisz ich wcześniej gotować - wymieszaj. Zmniejsz ogień do małego, przykryj pokrywą i gotuj ok. 15 minut lub do momentu, aż makaron i marchewka będą miękkie. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Możesz dosypać także odrobinę suszonych ziół włoskich.  

Włoski kociołek tortelllini jest gotowy. Wykładaj porcje na talerz, obficie posyp drobno startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kurczak w boczku z naczynia żaroodpornego. Roladki wychodzą wyjątkowo soczyste

Wyśmienite kluski, lepsze od kopytek. W ostrym sosie są najsmaczniejsze

Niezwykle sycąca, przepyszna. Sałatka Drwala idealna na imprezę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia włoska