Reklama
Reklama

Włoski kociołek z tortellini. Szybki obiad, który nigdy się nie nudzi

Włoski kociołek z tortellini od razu rozbudza apetyt. Pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Potrawa może być w pełni jarska albo z mięsnym dodatkem - wszystko zależy od tego, jakiego makaronu i bulionu użyjesz. Dzięki temu obiad za każdym razem będzie nieco inny. Przekonaj się, co ukryliśmy w tym jednogarnkowym daniu.

Włoski kociołek z tortellini - aromatyczny obiad dla całej rodziny

Włoski kociołek z tortellini to prawdziwa uczta, która łączy aromaty śródziemnomorskiej kuchni w jednym garnku. Delikatne tortellini gotowane w gęstym, pomidorowym sosie z nutą czosnku i cebuli zyskują wyjątkową głębię smaku. Dodatek marchewki i aromatycznych przypraw sprawia, że danie jest idealnie zbalansowane. Całość wieńczy obfita porcja startego parmezanu i świeżej natki pietruszki, które dodają potrawie włoskiego charakteru. Sycące, aromatyczne i gotowe w kilka chwil - to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. 

Włoski kociołek z tortellini - przepis

Składniki:

Reklama
  • 600 g ulubionego tortellini (z mięsem, grzybami lub ricottą i szpinakiem), 
  • 125 ml bulionu z kurczaka, warzywnego lub wody, 
  • ok. 250 g świeżych pomidorów lub z puszki, 
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1-2 marchewki, 
  • sól i czarny pieprz, 
  • 100 g startego parmezanu, 
  • natka pietruszki, 
  • oliwa. 

Sposób wykonania:

W szerokiej patelni lub garnku rozgrzej oliwę, wrzuć obrane i drobno posiekane: cebulkę i czosnek. Przesmażaj 2-3 minuty, aż zmiękną. Następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Przesmażaj kolejne 5 minut, w razie potrzeby dolej 1-2 łyżki wody. Na patelnię wyłóż pokrojone i pozbawione skórki pomidory, po czym lekko rozgnieć je grzbietem łyżki, aby uwolniły sok. Dodaj bulion z kurczaka i koncentrat pomidorowy. Mieszaj, aż składniki się połączą.  

Wrzuć tortellini bezpośrednio z opakowania na patelnię - nie musisz ich wcześniej gotować - wymieszaj. Zmniejsz ogień do małego, przykryj pokrywą i gotuj ok. 15 minut lub do momentu, aż makaron i marchewka będą miękkie. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Możesz dosypać także odrobinę suszonych ziół włoskich.  

Włoski kociołek tortelllini jest gotowy. Wykładaj porcje na talerz, obficie posyp drobno startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niezwykle soczyste i aromatyczne. Udka kurczaka inaczej to mój ulubiony przepis

Nie ma prostszego przepisu. Dziś zrobię ciasto bananowe, które zawsze się udaje

To śniadanie zawsze robi furorę. Przepis na nadziewane precle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia włoska | makaron