Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata
Sezon grillowy jeszcze trwa, więc to idealny moment, żeby wrzucić na ruszt nie tylko mięsa, ale też kolorowe i zdrowe warzywa. Cukinie, bakłażany, pieczarki i papryki z grilla nabierają wyjątkowego aromatu i są pełnowartościowym posiłkiem. Mogą być lekkim dodatkiem do dań mięsnych lub stanowić samodzielne danie.
Warzywa z grilla to idealny dodatek do grillowanych mięs, ale także do codziennych obiadów. Mają mnóstwo smaku dzięki prostej i szybkiej marynacie. Całość nie jest skomplikowana i z pewnością poradzą sobie z nią osoby nawet niewyspecjalizowane w gotowaniu. Takie warzywa możesz podać samodzielnie, w sałatce, na kanapkach czy wrapach. Jeśli nie chce ci się rozpalać grilla, to z powodzeniem możesz użyć też zwykłej patelni grillowej.
Przeczytaj też: 4 dodatki do kawy, które przyspieszają metabolizm. Pomagają w koncentracji, dodają energii
Składniki:
- 2 cukinie,
- 2 duże ziemniaki,
- mały bakłażan,
- 250 g pieczarek dużych grillowych,
- 4 papryki w różnych kolorach,
- 4 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1,5 łyżeczki oregano.
Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa umyj. Cukinie pokrój w plastry, pieczarki i papryki w duże kawałki, bakłażana w nieco mniejsze. Szalotki obierz i przekrój na pół. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
W dużej misce umieść oliwę, ocet, sól, pieprz, oregano i posiekany czosnek. Wymieszaj całość trzepaczką.
Dodaj warzywa do miski i wymieszaj je dokładnie do pokrycia. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na co najmniej 20 minut, a najlepiej na 2 godziny.
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową do średniej temperatury. Nasmaruj ruszt odrobiną oleju i połóż na nim warzywa. Grilluj je przez 3-5 minut z każdej strony, aż się zrumienią i zmiękczą.
Warzywa z grilla przełóż na półmisek i podawaj na ciepło, najlepiej z dipem ziołowym i grillowanym chlebem.
Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. Zużyj w ciągu 2-4 dni. Podawaj je na zimno lub po podgrzaniu w piekarniku czy mikrofalówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie
Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości