Reklama
Reklama

Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata

Sezon grillowy jeszcze trwa, więc to idealny moment, żeby wrzucić na ruszt nie tylko mięsa, ale też kolorowe i zdrowe warzywa. Cukinie, bakłażany, pieczarki i papryki z grilla nabierają wyjątkowego aromatu i są pełnowartościowym posiłkiem. Mogą być lekkim dodatkiem do dań mięsnych lub stanowić samodzielne danie.

Warzywa z grilla 

Warzywa z grilla to idealny dodatek do grillowanych mięs, ale także do codziennych obiadów. Mają mnóstwo smaku dzięki prostej i szybkiej marynacie. Całość nie jest skomplikowana i z pewnością poradzą sobie z nią osoby nawet niewyspecjalizowane w gotowaniu. Takie warzywa możesz podać samodzielnie, w sałatce, na kanapkach czy wrapach. Jeśli nie chce ci się rozpalać grilla, to z powodzeniem możesz użyć też zwykłej patelni grillowej. 

Przeczytaj też: 4 dodatki do kawy, które przyspieszają metabolizm. Pomagają w koncentracji, dodają energii

Reklama

Jak zrobić warzywa z grilla?

Składniki:

  • 2 cukinie, 
  • 2 duże ziemniaki, 
  • mały bakłażan, 
  • 250 g pieczarek dużych grillowych, 
  • 4 papryki w różnych kolorach, 
  • 4 szalotki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1,5 łyżeczki oregano. 

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa umyj. Cukinie pokrój w plastry, pieczarki i papryki w duże kawałki, bakłażana w nieco mniejsze. Szalotki obierz i przekrój na pół. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. 

W dużej misce umieść oliwę, ocet, sól, pieprz, oregano i posiekany czosnek. Wymieszaj całość trzepaczką. 

Dodaj warzywa do miski i wymieszaj je dokładnie do pokrycia. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na co najmniej 20 minut, a najlepiej na 2 godziny. 

Rozgrzej grilla lub patelnię grillową do średniej temperatury. Nasmaruj ruszt odrobiną oleju i połóż na nim warzywa. Grilluj je przez 3-5 minut z każdej strony, aż się zrumienią i zmiękczą. 

Warzywa z grilla przełóż na półmisek i podawaj na ciepło, najlepiej z dipem ziołowym i grillowanym chlebem.  

Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. Zużyj w ciągu 2-4 dni. Podawaj je na zimno lub po podgrzaniu w piekarniku czy mikrofalówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | grill | przekąski | dodatki