Wybitnie wilgotna, delikatna jak puch babka marmurkowa. Sekretem jest jeden składnik
Chcesz zrobić babkę na Wielkanoc, ale nie możesz się zdecydować, która będzie odpowiednia? Zrób z tego przepisu, a będzie to najlepsza babka, jaką kiedykolwiek jedliście. Po upieczeniu jest wilgotna i delikatna jak puch. Dodaje do niej sekretny składnik, który robi całą robotę.
Babka marmurkowa to klasyka Wielkanocy. Jest ona jedną z najpopularniejszych wariacji na temat tego świątecznego ciasta. Dla wielu zdecydowanie najlepsza. Taka forma babki to idealny kompromis między wypiekiem waniliowym, a czekoladowym. Smaki są wywarzone i bardzo dobrze dopełniają się.
Babkę marmurkową można ozdobić w dowolny, ulubiony sposób. Świetnie pasować będzie do niej zarówno cukier puder, jak i polewa z lukru lub czekolady. Na wierzch można dodać nieco skórki pomarańczowej, która nada dodatkowego aromatu.
Tajnym składnikiem do babki marmurkowej jest masło. Dodatek tego tłuszczu pozwala na osiągnięcie wybitnej wilgoci w środku ciasta. Dzięki temu jest nie tylko przyjemne do jedzenia, ale zarazem pozwala o wiele dłużej zachować świeżość wypieku. Nie zrobi się on następnego dnia suchy i niesmaczny. Do tego świąteczna babka z tego przepisu jest leciutka i puchata. Złoto wśród wielkanocnych deserów.
Składniki na jasną masę:
- 480 g mąki pszennej typ 550,
- 190 ml mleka,
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 220 g cukru,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Składniki na ciemną masą:
- 2 łyżki kakao gorzkiego,
- 4 łyżki mleka.
Rozpocznij od przygotowania jasnej masy. W misce utrzyj ze sobą masło z cukrem, do uzyskania puszystej konsystencji i białej barwy. Cały czas miksując, zacznij stopniowo dodawać jaja. Dodaj również sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj mąkę, mleko. Miksuj do połączenia się składników.
1/3 gotowego ciasta oddziel i przełóż do osobnej miski. Do niego wsyp kakao, mleko i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylewaj do niej naprzemiennie ciasto jasne z ciemnym. Na koniec delikatnie przemieszaj je patyczkiem, aby utworzył się wzór przypominający marmur.
Babkę marmurkową piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza przez 45 minut. Przed końcem pieczenia stan ciasta sprawdź patyczkiem. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i przełóż na kratkę do wystudzenia.
Przestudzoną babkę marmurkową z masłem oprósz cukrem pudrem. Możesz również podawać ją oblaną polewą czekoladową.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sakiewki warzywne z grilla. Proste do zrobienia, soczyste i tanie
Najlepsze wiosenne danie z młodej kapusty. Nie potrzeba do niego ani mięsa, ani ziemniaków
Jabłka zalewam masą budyniową. Ta pyszna i szybka szarlotka znika ze stołu natychmiast