Reklama
Reklama

Wybitnie wilgotna, delikatna jak puch babka marmurkowa. Sekretem jest jeden składnik

Chcesz zrobić babkę na Wielkanoc, ale nie możesz się zdecydować, która będzie odpowiednia? Zrób z tego przepisu, a będzie to najlepsza babka, jaką kiedykolwiek jedliście. Po upieczeniu jest wilgotna i delikatna jak puch. Dodaje do niej sekretny składnik, który robi całą robotę.

Babka marmurkowa- klasyka Wielkanocy

Babka marmurkowa to klasyka Wielkanocy. Jest ona jedną z najpopularniejszych wariacji na temat tego świątecznego ciasta. Dla wielu zdecydowanie najlepsza. Taka forma babki to idealny kompromis między wypiekiem waniliowym, a czekoladowym. Smaki są wywarzone i bardzo dobrze dopełniają się. 

Babkę marmurkową można ozdobić w dowolny, ulubiony sposób. Świetnie pasować będzie do niej zarówno cukier puder, jak i polewa z lukru lub czekolady. Na wierzch można dodać nieco skórki pomarańczowej, która nada dodatkowego aromatu. 

Babka marmurkowa na maśle - przepis

Tajnym składnikiem do babki marmurkowej jest masło. Dodatek tego tłuszczu pozwala na osiągnięcie wybitnej wilgoci w środku ciasta. Dzięki temu jest nie tylko przyjemne do jedzenia, ale zarazem pozwala o wiele dłużej zachować świeżość wypieku. Nie zrobi się on następnego dnia suchy i niesmaczny. Do tego świąteczna babka z tego przepisu jest leciutka i puchata. Złoto wśród wielkanocnych deserów. 

Reklama

Składniki na jasną masę: 

  • 480 g mąki pszennej typ 550,  
  • 190 ml mleka, 
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej), 
  • 220 g cukru, 
  • 5 jajek,  
  • szczypta soli, 
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego. 

Składniki na ciemną masą: 

  • 2 łyżki kakao gorzkiego, 
  • 4 łyżki mleka. 

Rozpocznij od przygotowania jasnej masy. W misce utrzyj ze sobą masło z cukrem, do uzyskania puszystej konsystencji i białej barwy. Cały czas miksując, zacznij stopniowo dodawać jaja. Dodaj również sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj mąkę, mleko. Miksuj do połączenia się składników. 

1/3 gotowego ciasta oddziel i przełóż do osobnej miski. Do niego wsyp kakao, mleko i zmiksuj na gładką, jednolitą masę. 

Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylewaj do niej naprzemiennie ciasto jasne z ciemnym. Na koniec delikatnie przemieszaj je patyczkiem, aby utworzył się wzór przypominający marmur. 

Babkę marmurkową piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza przez 45 minut. Przed końcem pieczenia stan ciasta sprawdź patyczkiem. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i przełóż na kratkę do wystudzenia

Przestudzoną babkę marmurkową z masłem oprósz cukrem pudrem. Możesz również podawać ją oblaną polewą czekoladową.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | ciasta | desery