Reklama
Reklama

Wyborne małosolne Ewy Wachowicz. Tajemniczy składnik podbija ich smak

Idealne do kanapek, świetne w sałakach, pyszne jako dodatek do klasycznych polskich obiadów, czy dań z grilla. Mowa oczywiście o małosolnych. Trwa sezon na tę pyszną i zdrową przekąskę, dlatego polecamy, aby skusić na zrobienie jej w swoim domu. Dziś przedstawimy przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Dodaje do nich jeden sekretny składnik, który całkowicie odmienia ich smak.

Ogórki małosolne można przygotować na wiele sposobów, tradycyjnie robi się je w beczkach, jednak równie dobrze sprawdzają się zwykłe słoiki. Co poniektórzy przygotowują je nawet w woreczkach strunowych. Niezależnie od tego, którą metodę wybierzesz, konieczne będzie zaopatrzenie się w świeże i jędrne ogórki gruntowe. Czy wiesz jednak, jakie dodatki najlepiej nadadzą im niepowtarzalnego smaku?

Sprawdź także: Ewa Wachowicz pokazała, jak przechowuje truskawki. Długo są świeże, nie mają pleśni

Miód podbija smak małosolnych

Jak zrobić idealne ogórki małosolne? Przede wszystkim należy kupić dobry produkt. Podczas wizyty w lokalnym warzywniaku, na targu, czy ryneczku, zwróć uwagę, aby wybierać jedynie nieuszkodzone, twarde i jędrne egzemplarze. Warto również zwrócić uwagę, aby były mniej więcej jednej wielkości, najlepiej sprawdzą się te średnie.

Idealne ogórki małosolne potrzebują dodatków. Zaopatrz się również w czosnek, najlepiej ten polski, ponieważ jest znacznie bardziej intensywny w smaku, a dodatkowo kryje w sobie więcej walorów prozdrowotnych. Jak je rozróżnić? Główki czosnku chińskiego są większe i mają idealnie biały kolor, ten polski jest mniejszy i ma charakterystyczną, lekko fioletowo-różową barwę. Koniecznie kup również korzeń chrzanu oraz gałązki kopru. Co ciekawe Ewa Wachowicz, dodaje do ogórków małosolnych jeden nietypowy składnik, którym jest miód. 

Niezbędna będzie także solanka do ogórków, najczęściej zaleca się, aby woda, którą zalejemy warzywa była letnia. Przeważnie podaje się proporcje łyżka soli na litr wody. Zwróć także uwagę na słoik, którego będziesz używać. Powinien być czysty i wyparzony, to samo tyczy się zakrętki.

Ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w swoim programie już od 15 lat dzieli się ciekawymi przepisami na pyszne domowe dania, przetwory i desery. Często przedstawia widzom swoje sprawdzone patenty, które od lat stosuje we własnej kuchni. Okazuje się, że sprytny trik wykorzystuje także podczas przygotowywania ogórków małosolnych.

W przepisie inspirowanym ogórkami małosolnymi Ewy Wachowicz nie może zabraknąć:

  • 1 kg ogórków,
  • ok. 1,5 litrów wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok. 5 centymetrowy kawałek korzenia chrzanu,
  • kilka gałązek kopru,
  • kilka liści czarnej porzeczki,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżka miodu.

Ogórki dokładnie umyj. Następnie do przegotowanej wody dodaj sól. Odstaw do wystudzenia. Chrzan obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek pozbaw łupinek i przekrój na pół. Do słowików włóż ogórki oraz dodatki, wszystko ściśle upchnij. Na koniec dodaj łyżeczkę miodu. Przygotowaną wcześniej solanką zalej ogórki, woda musi je całkowicie zakrywać. Lekko dokręć pokrywkę, odstaw na ok. 3 dni w ciemne i suche miejsce.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory