Wyjątkowo kruche i soczyste mięso z nutą słodyczy. Zrób klasyczny schab ze śliwką
Masz ochotę na wyjątkowo soczyste mięso? Lubisz słodkie akcenty smakowe w wytrawnych daniach? Postaw na klasyczną potrawę, czyli schab ze śliwką. Idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczyste, rodzinne obiady. Taki schab można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak go przyrządzić.
Schab ze śliwką to tradycyjne danie polskiej kuchni. Jest świetną propozycją na świąteczny stół, ale równie dobrze możesz cieszyć się jego smakiem na co dzień, jedząc go na obiad lub jako wędlinę do kanapek. Aby mięso było kruche i wyraziste, należy odpowiednio je zamarynować. Warto użyć ziół takich jak majeranek, cząber, czy rozmaryn. Charakteru doda mu także cebula i czosnek. Schab wychodzi soczysty, kruchy i tak pyszny, że na pewno z chęcią sięgniesz po dokładkę.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 kg schabu bez kości,
- 150 g suszonych śliwek,
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ½ łyżeczki cząbru,
- ½ łyżeczki rozmarynu,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka bulionu mięsnego.
Namocz śliwki w winie (pozostaw je tak na co najmniej godzinę). Umyj dokładnie schab i osusz go papierowym ręcznikiem. Długim, cienkim, ostrym nożem zrób w mięsie otwór - natnij go wzdłuż przez środek tak, by powstała "kieszeń" na suszone śliwki. Wepchnij odcedzone śliwki do środka schabu.
Obierz ząbki czosnku. Pokrój je na plasterki. Ponacinaj niewielkie kieszonki na powierzchni schabu. Powtykaj w nie czosnek. Natrzyj mięso solą, pieprzem i ziołami wymieszanymi z 2 łyżkami oleju. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc.
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Krótko obsmaż na nim schab ze wszystkich stron. Zdejmij mięso z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Podsmaż ją na patelni, na której smażyło się mięso. Gdy cebula się zeszkli, wlej na patelnię bulion. Zagotuj go, poruszając patelnią tak, by bulion wymieszał się z jej zawartością. Lekko go przestudź i przelej do naczynia ze schabem.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 200°C (po 10 minutach obniż temperaturę do 160°C). Piecz przez godzinę, co pewien czas podlewając mięso sosem.
Wyjmij schab z piekarnika i odczekaj kilkanaście minut z jego krojeniem. Podawaj w plastrach z dowolnie wybranymi dodatkami, na przykład ziemniakami i surówką. Gdy mięso całkowicie wystygnie, możesz też kroić je w cienkie plasterki i jeść jak wędlinę.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybki i zdrowy obiad, zrobisz go w kilka chwil. Pyszna domowa zapiekanka z kurczakiem
Popisowe danie na wielkanocny stół. Nawet teściowa będzie chciała przepis
Kolorowa, orzeźwiająca, wyjątkowa. Sałatka wielkanocna inna niż wszystkie